Θεσσαλονίκη : Πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο του μετρό


Θεσσαλονίκη : Πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο του μετρό
Η βασική γραμμή του μετρό θα μπει στις ράγες τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, αν τουλάχιστον λάβουμε υπόψιν τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των αρμοδίων. 

Από Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό έως Νέα Ελβετία, η Θεσσαλονίκη θα έχει ένα μετρό μήκους 9,6 χλμ., 13 σταθμών, που θα ανακουφίσει σε ένα βαθμό (δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις) το οξύ κυκλοφοριακό της πόλης.

Όταν σε ένα μακρινό μέλλον μπει σε λειτουργία η επέκταση προς Καλαμαριά, μήκους επιπλέον 4,8 χλμ και 5 σταθμών, το μετρό θα έχει συνολικό μήκος περίπου 14,5 χλμ, 18 σταθμούς, θα εξυπηρετεί περί τις 315.000 επιβάτες ημερησίως, περιορίζοντας την κυκλοφορία των ΙΧ κατά 60.000 και οδηγώντας σε μείωση των CO2 κατά 212 τόνους αντίστοιχα ημερησίως.

Οι σταθμοί του βασικού έργου του μετρό Θεσσαλονίκης είναι: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Πλατεία Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Συντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία.

Οι σταθμοί της επέκτασης προς Καλαμαριά (το μετρό αναμένεται να φτάσει εκεί σε ένα φανταστικό μέλλον), είναι: 
Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του έργου, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί τα έργα πολιτικού μηχανικού των 13 σταθμών της κύριας γραμμής, καθώς και η εγκατάσταση των περισσοτέρων ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων. 
Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές των Η/Μ συστημάτων, που αναμένεται να ενταθούν τους επόμενους μήνες, αλλά και η εγκατάσταση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Θερμό καλοκαίρι για το μετρό Θεσσαλονίκης

Το διάστημα που διανύουμε, τρέχουν παράλληλα πολλές διαδικασίες, προκειμένου η βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης, να είναι έτοιμη να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το φθινόπωρο. 
Για να δοθεί το πράσινο φως για τη λειτουργία, εμπλέκονται στους ελέγχους πέντε διαφορετικοί φορείς, μεταξύ αυτών, δύο ανεξάρτητοι διεθνείς πιστοποιητές.

Δοκιμές κάνει αυτή την περίοδο ο ανάδοχος κατασκευής ( Άκτωρ και Hitachi), στις υποδομές, στα συστήματα λειτουργίας και στο τροχαίο υλικό. 
Οι δοκιμές αυτές γίνονται υπό την ομπρέλα της Ελληνικό Μετρό Α.Ε., η οποία τσεκάρει ενδελεχώς την ποιότητα της κατασκευής και τη λειτουργικότητα των υποδομών , έχοντας από κοντά της στελέχη του αναδόχου 
Λειτουργίας και Συντήρησης, δηλαδή της ΤΗΕΜΑ Α.Ε. (κοινοπραξία της ιταλικής ATM που «τρέχει» το μετρό της Κοπεγχάγης και της γαλλική EGIS), που εξοικειώνονται με τα συστήματα λειτουργίας του μετρό.

Το εισιτήριο θα έχει κόστος 90 λεπτά του ευρώ και διάρκεια 70 λεπτά. 
Για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το νέο μέσο με τα λεωφορεία ετοιμάζεται η «διαλειτουργικότητα». 
Είτε με κάθε εισιτήριο ανεξαρτήτως μέσου (λεωφορείου ή μετρό) τα μηχανήματα θα έχουν συμβατά software και ο επιβάτης θα κινείται με ένα εισιτήριο από μέσο σε μέσο, αν και δύσκολα το πρώτο διάστημα τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα «διαβάζουν» τα εισιτήρια του μετρό.

Το σύστημα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στο μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι ενιαίο σε όλο το δίκτυο και θα είναι πιο εξελιγμένο από το αντίστοιχο της Αθήνας, σύμφωνα με την επιστημονική φαντασία.
Ο επιβάτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί το κινητό του για την είσοδο και έξοδο από το μετρό ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, δηλαδή παρόμοιο σύστημα με την Athena Card στην Αθήνα.

Η διασύνδεση των συστημάτων ΟΑΣΘ – μετρό (δηλαδή με ένα εισιτήριο να μπαίνεις σε λεωφορείο και μετρό για διαδρομές 90 λεπτών) εκτιμάται πως θα καταστεί δυνατή σε ένα αόριστο μέλλον, ενώ δεν αποκλείεται όταν τα συστήματα «ενωθούν» να αυξηθεί ελάχιστα η τιμή του κοινού πλέον εισιτηρίου.


Συρμοί κάθε 2,5 λεπτά
Κατά την έναρξη της βασικής γραμμής, η συχνότητα των δρομολογίων, σύμφωνα με την λειτουργό εταιρεία του μετρό, την THEMA, θα είναι κάθε 2,5 λεπτά.
Στα δύο άκρα της βασικής γραμμής θα λειτουργήσουν δύο βασικοί συγκοινωνιακοί κόμβοι. Στην δυτική άκρη, τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, αυτό έχει επιτευχθεί εδώ και χρόνια λόγω του τρένου. 

Στην ανατολική άκρη, στην Νέα Ελβετία, πρόσφατα έπεσαν υπογραφές στη σύμβαση για την δημιουργία αντίστοιχου κόμβου, από το σχήμα που κατασκευάζει την γραμμή ΑΚΤΩΡ-WEBUILD-HITACHI. 

O νέος αυτός κόμβος θα προσφέρει υπηρεσίες μεταβίβασης του μετρό με λεωφορεία, ταξί, ίσως στο μέλλον και ΚΤΕΛ.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη