
Είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλη και έχει υπογράψει σύμφωνο με συμβίωσης με τη σύντροφό της, Σάρα Μπόσαρντ, με ρίζες από τη Σρι Λάνκα.
Eίναι επικεφαλής ενός κόμματος που έχει επανειλημμένα εκφράσει σοβινιστικές θέσεις, προασπίζεται την «παραδοσιακή οικογένεια» και στηρίζεται σε ξενοφοβική, ρητορική.
Η Αλίς Ελίζαμπετ Βάιντελ (γερμανικά: Alice Elisabeth Weidel, 6 Φεβρουαρίου 1979) είναι Γερμανίδα πολιτικός.
Μαζί με τον Τίνο Κρούπαλα, είναι η ηγέτιδα του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία και η υποψήφια για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία το 2017.
Είναι η πρώτη ομοφυλόφιλη γυναίκα που ηγείται κόμματος το οποίο αντιτίθεται στους γάμους ομοφύλων.
Η Βάιντελ γεννήθηκε στο Γκίτερσλο και μεγάλωσε στο Φέρσμολντ. Ως φοιτήτρια, ήταν γνωστή στους φίλους της με το ψευδώνυμο "Λίλυ" ενώ περιγράφηκε από μερικούς ότι έχει μια ηγετική και ενίοτε αλαζονική προσωπικότητα.
Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μπαϊρόιτ, λαμβάνοντας τους καλύτερους βαθμούς ανάμεσα στους φοιτητές του έτους της, και απέκτησε διδακτορικό στη φιλοσοφία της διεθνούς ανάπτυξης από το ίδιο πανεπιστήμιο το 2011.
Αφού έλαβε το πτυχίο της, η Βάιντελ εργάστηκε για την Goldman Sachs προτού προσληφθεί στην Allianz Global Investors. Στα τέλη της δεκαετίας του 2000 εργάστηκε για έξι χρόνια στην Τράπεζα της Κίνας. Εργαζόμενη στην Bank of China έμαθε μάλιστα κινέζικα. Μετά από μια θητεία στη Goldman Sachs στη Φρανκφούρτη, ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στα οικονομικά με υποτροφία από το ίδρυμα των Χριστιανοδημοκρατών, Konrad Adenauer. Πέρασε επίσης από τη Rocket Internet, ενώ εντάχθηκε στο AfD από την ίδρυσή του, το 2013, ούσα ευρωσκεπτικίστρια. Τότε το μεγάλο πρόβλημα για το AfD ήταν τα σχέδια διάσωσης των «τεμπέληδων» του Νότου, που ισχυριζόταν ότι πλήρωναν οι Γερμανοί φορολογούμενοι.
Το 2012 η Βάιντελ εντάχθηκε στο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Σύμφωνα με την ίδια, ένιωσε για πρώτη φορά έλξη για αυτό το κόμμα εξαιτίας της αντίθεσής του προς το νόμισμα του ευρώ.
Τον Απρίλιο του 2017 εξελέγη αντιπρόεδρος του κόμματος.
Η Βάιντελ επέκρινε τις μεταναστευτικές πολιτικές της Άνγκελα Μέρκελ δηλώνοντας ότι η χώρα θα καταστραφεί μέσω αυτής της μεταναστευτικής πολιτικής. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η Μέρκελ είναι τρελή και εγώ συμφωνώ απόλυτα με αυτό.
Πρόκειται για μια εντελώς ανόητη μορφή πολιτικής που ακολουθείται εδώ". Έχει ζητήσει από τη γερμανική κυβέρνηση να επενδύσει σε "ειδικές οικονομικές ζώνες" στη Μέση Ανατολή προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι μορφωμένοι άνθρωποι να παραμείνουν στην πατρίδα τους και να αποφύγουν την πιθανότητα εξόδου μυαλών από τη χώρα αλλά αναφέρει επίσης ότι υποστηρίζει ένα σύστημα καναδικού τύπου "που θα αναλάμβανε τα προνόμια των ειδικευμένων απέναντι στους ανειδίκευτους μετανάστες.
Η Άλις Βάιντελ αρέσκεται να μιλάει για το παρελθόν της Γερμανίας. Ως ηγέτιδα του AfD τονίζει πως η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, να αφήσει πίσω της την «κουλτούρα ντροπής» για τις ναζιστικές θηριωδίες. Αλλά τα γερμανικά μέσα εστιάζουν συχνά στο παρελθόν της δικής της οικογένειας.
Μια έρευνα από την Welt am Sonntag, που βασίζεται σε εκτενή έγγραφα από γερμανικά και πολωνικά αρχεία, αποκαλύπτει ότι ο παππούς της Βάιντελ, Χανς Βάιντελ, ήταν ένας εξέχων δικαστής του ναζιστικού καθεστώτος, που διορίστηκε απευθείας από τον Αδόλφο Χίτλερ και ήταν υπεύθυνος για τις καταδίκες αντιφρονούντων του Τρίτου Ράιχ.
Η ίδια έχει αναφέρει πώς η οικογένειά της εκδιώχθηκε από την περιοχή που κάποτε ήταν η Σιλεσία, τώρα η Πολωνία – αλλά έχει παραμείνει σιωπηλή για τον σημαντικό ρόλο του παππού της στο ναζιστικό καθεστώς. Μέσω ενός εκπροσώπου, η Βάιντελ δήλωσε ότι δεν είχε γνώση του ναζιστικού παρελθόντος του παππού της. «Λόγω οικογενειακής διχόνοιας, δεν υπήρχε επαφή με τον παππού, ο οποίος πέθανε το 1985, ούτε ήταν θέμα συζήτησης στην οικογένεια», είχε δηλώσει εκπρόσωπός της.
Η αλήθεια είναι πως η Βάιντελ ήταν μόλις 6 ετών όταν πέθανε ο παππούς της Χανς. Η γιαγιά της, επίσης μέλος του ναζιστικού κόμματος, πέθανε δύο χρόνια αργότερα.
Παρά το γεγονός ότι η ιστορία των Βάιντελ δεν είναι μοναδική σε μια χώρα όπου το ναζιστικό παρελθόν αγγίζει σχεδόν κάθε οικογένεια, αυτές οι αποκαλύψεις τραβούν την προσοχή δεδομένων των θέσεων του AfD.
Το 2018 Αλέξαντερ Γκάουλαντ, σόκαρε τη χώρα όταν υποτίμησε την ναζιστική περίοδο ως κάτι ασήμαντο σε μια χιλιετία ένδοξης ιστορίας. Ο Μπιόρν Χόκε, από τις προβεβλημένες προσωπικότητες του κόμματος έχει περιγράψει ένα μνημείο του Ολοκαυτώματος ως «μνημείο ντροπής» και έχει ζητήσει πλήρη ανατροπή στη στάση της χώρας απέναντι στο παρελθόν.
Η Βάιντελ υποστηρίζει την παραμονή της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο έχει ζητήσει να φύγουν τα οικονομικά αδύναμα κράτη όπως η Ελλάδα. Παρόλο που υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύει ότι η Γερμανία πρέπει να αποσυρθεί από το ενιαίο νόμισμα του ευρώ.
Η Βάιντελ έχει δηλώσει την αντίθεσή της για τη συζήτηση περί σεξουαλικότητας πριν την εφηβεία λέγοντας ότι δεν θέλω κανέναν με ιδιαιτερότητες στο φύλο ή με μαθήματα περί σεξουαλικότητας να έρχεται κοντά στα παιδιά μου. Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της για τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει την προστασία της "παραδοσιακής οικογένειας" καθώς και άλλους τρόπους ζωής. Έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τη συγκατοίκηση για τα ομοφυλόφιλα και λεσβιακά ζευγάρια και λέει ότι και για την ίδια ισχύει κάτι τέτοιο.
Τον Απρίλιο του 2017 η Βάιντελ συσπειρώθηκε ενάντια στην πολιτική ορθότητα, ισχυριζόμενη ότι ανήκε στα "σκουπίδια της ιστορίας".
Ως απάντηση, στις 27 Απριλίου 2017, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Κρίστιαν Έρινγκ του καναλιού Extra 3 απάντησε "σίγουρα, ας βάλουμε ένα τέλος στην πολιτική ορθότητα.
Ας γίνουμε όλοι πολιτικά λανθασμένοι: Αυτή η ναζί παλιογυναίκα πρέπει να είναι σωστή. Ήταν αυτό αρκετά ορθό πολιτικά; Το ελπίζω".
Η Βάιντελ κατέθεσε μήνυση στο κανάλι και προσπάθησε να απαγορεύσει την επανεξέταση του προγράμματός του αλλά στις 17 Μαΐου 2017 το περιφερειακό δικαστήριο του Αμβούργου αποφάσισε εναντίον της, δηλώνοντας ότι ένα δημόσιο πρόσωπο οφείλει να αντιμετωπίζει την κριτική. Η Βάιντελ διαφώνησε με την απόφαση και υποσχέθηκε να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας.
Μια έκθεση τον Σεπτέμβριο του 2017 από την εφημερίδα Die Zeit ισχυρίστηκε ότι η Βάιντελ είχε μισθώσει παράνομα έναν πρόσφυγα από τη Συρία για να κάνει τις οικιακές εργασίες στο σπίτι της στην Ελβετία. Η έκθεση ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πρόσφυγας δεν είχε γραπτή σύμβαση εργασίας ούτε εκδόθηκαν τιμολόγια για την εργασία του. Η Βάιντελ απάντησε μέσω Twitter ότι η έκθεση της Die Zeit ήταν "ψεύτικες ειδήσεις" ενώ ο δικηγόρος της Βάιντελ ανέφερε ότι η ίδια είχε έναν Σύρο να μένει στο σπίτι της ως φιλοξενούμενος και όχι ως εργάτης.
Οι φίλοι της στο πανεπιστήμιο τη θυμούνται ως ανοιχτόμυαλο άτομο, λάτρη της τουρκικής γαστρονομίας, που δεν είχε μιλήσει ποτέ κατά των μεταναστών. Σήμερα η αντιμεταναστευτική ρητορική είναι η σημαία του κόμματος. Η Γερμανία, λέει η Βάιντελ, «έχει γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για ξένους εγκληματίες» και ειδικότερα για ισλαμιστές εγκληματίες. Ζητεί φυλακές στη βόρεια Αφρική για τους απελαθέντες, τον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών για τους μετανάστες που έρχονται αντιμέτωποι με δίωξη και την απόσυρση της Γερμανίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
Η Βάιντελ έχει σχέση με τη Σάρα Μπόσαρντ, μια Ελβετίδα παραγωγό ταινιών με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα, καθώς και μια δεύτερη κατοικία μαζί της στο Μπιλ της Ελβετίας. Έχουν δυο παιδιά.
Η Βάιντελ λέει πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός της σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με την πλατφόρμα του AfD, η οποία δεν ασχολείται με τη σεξουαλικότητα, αλλά στηρίζει τις συμβατικές οικογένειες. Ωστόσο η ίδια είχε έρθει δημοσίως σε αντιπαράθεση στο περιφερειακό νομοθετικό σώμα της Σαξονίας , όταν ο Αντρέας Γκέλμαν του AfD είχε μιλήσει κατά των ομόφυλων ζευγαριών και της υιοθεσίας, απαντώντας του απότομα: «Οικογένεια είναι εκεί που υπάρχουν παιδιά».
Η Βάιντελ μιλά γερμανικά και άπταιστα αγγλικά και κινέζικα.