
Σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση προέβησαν στελέχη του ανθελληνικού κόμματος της Βουλγαρίας “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”, κόβοντας με τροχούς τα συρματοπλέγματα των συνόρων με την Ελλάδα από την πλευρά του Ρόντοζεμ, με δήθεν αιτία τη διαμαρτυρία για την καθυστέρηση της ελληνικής πλευράς στην υλοποίηση των έργων διάνοιξης της σύνδεσης των δύο χωρών μέσω της Ξάνθης!
Ο ιθύνων νους, δεν είναι άλλος απο τον Τόντορ Μπάτκοφ, γνωστού για τις ανθελληνικές του σχέσεις, ο οποίος είχε αντιδράσει πρόσφατα εντός του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου και για την υπογραφή μνημονίου συνδιαχείρισης του Άρδα απο την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Μάλιστα το κόμμα “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” θεώρησε ότι η πράξη αυτή συνιστά “ΠΡΟΔΟΣΙΑ” για τα συμφέροντα της Βουλγαρίας, εγκαλώντας τους αρμόδιους Υπουργούς να αποσύρουν τη συγκεκριμένη συμφωνία άμεσα.
Τουρκικός… “δάκτυλος”;
Εν τω μεταξύ το κόμμα “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” είναι απο εκείνα που κρυφά αλλά σταθερά συνεργάζονται με την Τουρκία και το τουρκικό κόμμα στη Βουλγαρία, προωθώντας πολιτικές που επιβάλλει η Άγκυρα στη Νοτιοβαλκανική, μέσω Βουλγαρίας.
Η κίνηση του Μπάτκοφ δεν είναι καθόλου τυχαία.
Η σύνδεση της Βουλγαρίας με την Ελλάδα, μέσω του Ρόντοζεμ – Διμαρίου, περιοχή στην οποία κατοικούν αμιγώς μουσουλμάνοι κάτοικοι και είναι στην “καρδιά” της Ροδόπης, τουλάχιστον για την Ελλάδα εντάσσεται στους καθέτους άξονες της Εγνατίας Οδού και τα έργα βρίσκονται με σχετική καθυστέρηση σε πλήρη εξέλιξη υλοποίησης.
Η Βουλγαρική πλευρά, βεβαίως και επιτάχυνε ρυθμούς και είναι ήδη έτοιμες οι εγκαταστάσεις για την οδική σύνδεση των δυο χωρών και περιοχών.
Για ποιο λόγο όμως… “βιάζεται” ο κ. Μπάτκοφ; Τι είναι αυτό που τον πιέζει και ασκεί κατ’ επέκταση πιέσεις με τέτοιες ενέργειες και σε διακρατικό επίπεδο;
“Περί… Μπακλαβά”
Ο τίτλος της διαμαρτυρίας των κατοίκων Ροντοζεμ – Μαντάν και Σμόλιεν (σ.σ. πλειονότητα μουσουλμάνοι), φέρει τον γελοίο τίτλο “Περί Μπακλαβά”, που αν μη τι άλλο προσβάλλει αυτό καθ’ αυτό το διπλωματικό ρόλο του κάθετου άξονα Ελλάδας – Βουλγαρίας.
Βεβαίως αυτή είναι η πολιτική της Τουρκίας, η οποία εκμεταλλεύεται και την πολύχρονη πολιτική αστάθεια και έλλειψη ισχυρής εξωτερικής πολιτικής της Βουλγαρίας.
Ο ανθέλληνας κ. Μπάτκοφ, σε δηλώσεις του μπροστά στα συρματοπλέγματα είπε: «Πριν από πολύ καιρό ανακοίνωσα ότι θα έκοβα τον φράχτη. Τώρα λαμβάνω απεγνωσμένα μέτρα επειδή το Υπουργείο Εξωτερικών, εκπροσωπούμενο από τον Γκέοργκ Γκεόργκιεφ, παραχώρησε τα νερά του ποταμού Άρδα στους Έλληνες.
Αυτός ήταν ο μόνος μοχλός μας μέσω του οποίου μπορούσαμε να τους επηρεάσουμε να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους για τον ποταμό Νέστο» και συνέχισε: «Δεν υπάρχει απολύτως κανένα νόημα στη συμφωνία Σένγκεν, την οποία τόσο επιθυμούν οι γηγενείς ευρωατλαντικοί μας λαοί, αφού η Ελλάδα επιτρέπει στον εαυτό της να παραβιάζει μονομερώς το διεθνές δίκαιο. Είμαστε εδώ και έχουμε δείξει ότι μπορούμε να περάσουμε»
Αφού άνοιξαν ένα άνοιγμα στον φράχτη, όλοι πέρασαν σε Ελληνικό έδαφος και ο Μπάτκοφ κέρασε μπακλαβά στους Έλληνες αστυνομικούς, οι οποίοι συμπεριφέρονταν φιλικά προς τους Βούλγαρους γείτονές τους.
Μέχρι στιγμής πάντως, το Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση.