
Οι δεκάδες ταμπέλες που προειδοποιούσαν «Μην ακουμπάτε τα εκθέματα», δεν στάθηκαν αρκετές -όπως αποδείχθηκε- από το να αποτρέψουν έναν τουρίστα να κάτσει πάνω στην «καρέκλα του Βαν Γκογκ», ένα έργο τέχνης που είναι διακοσμημένο με εκατοντάδες κρυστάλλους Swarovski και φιλοξενείται στο μουσείο Palazzo Maffei στη Βερόνα της Ιταλίας.
Ο τουρίστας, προσπαθώντας να βγάλει φωτογραφία με την «καρέκλα του Βαν Γκογκ», σκέφθηκε πως το στιγμιότυπο θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν έκανε πως κάθεται πάνω σε αυτήν. Πολύ γρήγορα αυτή η σκέψη προκάλεσε ζημιά ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας τόσο για το μουσείο της Ιταλίας όσο και για τους λάτρεις των έργων τέχνης.
Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το μουσείο Palazzo Maffei, φαίνεται ο τουρίστας και μία γυναίκα να βγάζουν φωτογραφίες με το έκθεμα προσποιούμενοι ότι κάθονται πάνω στην επονομαζόμενη «καρέκλα του Βαν Γκογκ».
Ο άνδρας φαίνεται στη συνέχεια να γλιστρά και να πέφτει πάνω στην καρέκλα, καταστρέφοντάς την.
Αμέσως το ζευγάρι το έβαλε στα πόδια. Από τις κάμερες φαίνονταν πως ήταν αμήχανοι. Οι υπεύθυνοι του μουσείου ανέφεραν πως έφυγαν πριν γίνει αντιληπτή η ζημιά.
Λόγω αυτής της απερισκεψίας, τα 2 πόδια της καρέκλας, όπως και το κύριο κάθισμα, καταστράφηκαν αλλά εν τέλει το έργο τέχνης επανήλθε στην αρχική του κατάσταση μετά από εργασίες.
Η αστυνομία ειδοποιήθηκε για το περιστατικό, αλλά το ζευγάρι δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί.
«Μερικές φορές παρασυρόμαστε για να βγάλουμε μια φωτογραφία και δεν σκεφτόμαστε τις συνέπειες», δήλωσε η διευθύντρια του μουσείου, Βανέσα Κάρλον.
«Φυσικά και ήταν ατύχημα, αλλά αυτοί οι δύο άνθρωποι έφυγαν χωρίς να μας πουν τίποτα – αυτό δεν είναι ατύχημα. Αυτό είναι εφιάλτης για κάθε μουσείο», πρόσθεσε.
Το έργο τέχνης που καταστράφηκε από μία απερισκεψία
Η καρέκλα δημιουργήθηκε από τον Ιταλό καλλιτέχνη Nicola Bolla και είναι διακοσμημένη με κρύσταλλα Swarovski από γυαλί, κομμένο με ακρίβεια μηχανής.
Ονομάζεται «Van Gogh» ως φόρος τιμής στον πίνακα του Ολλανδού καλλιτέχνη που απεικονίζει μια απλή καρέκλα, αναφέρει το BBC.
Το έργο του Bolla θεωρείται ανεκτίμητο, καθώς το μουσείο αρνήθηκε να δώσει εκτίμηση της αξίας του.

Η Carlotta Menegazzo, ιστορικός τέχνης που εργάζεται στο Palazzo Maffei, δήλωσε ότι – παρόλο που φαίνεται ανθεκτική – η κατασκευή της καρέκλας είναι κυρίως κούφια και συγκρατείται με αλουμινόχαρτο.
«Πάνω στην καρέκλα υπήρχε σημείωση που προειδοποιούσε να μην την αγγίζουν, και φυσικά ήταν τοποθετημένη σε βάθρο, οπότε είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι αληθινή καρέκλα», ανέφερε η Menegazzo.