
Το Ιράν αποδέχθηκε την πρόταση Τραμπ για δύο εβδομάδες εκεχειρία και ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ
Eπιβεβαιώνεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Μ. Τετάρτη 8 Απριλίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποδοχή μιας πρότασης για εκεχειρία δύο εβδομάδων με το Ιράν, λίγες μόλις ώρες πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου του.
Η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία
Αναστολή Επιθέσεων: Ο Τραμπ συμφώνησε να αναστείλει τους σχεδιαζόμενους βομβαρδισμούς κατά των υποδομών του Ιράν (γέφυρες, ηλεκτρικά δίκτυα) για μια περίοδο 14 ημερών.
Στενά του Ορμούζ: Η εκεχειρία τέθηκε υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι το Ιράν θα προχωρήσει στο πλήρες, άμεσο και ασφαλές άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ για την εμπορική ναυτιλία.
Ο Ρόλος του Πακιστάν: Η πρόταση κατατέθηκε από το Πακιστάν, το οποίο λειτούργησε ως διαμεσολαβητής, με τον Πρωθυπουργό Σέμπαζ Σαρίφ να ζητά παράταση της προθεσμίας για να δοθεί χρόνος στη διπλωματία.
Ο Τραμπ ανέφερε ότι η Τεχεράνη υπέβαλε μια «εφαρμόσιμη» πρόταση ειρήνης 10 σημείων, η οποία θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων.
Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε ότι η χώρα θα σταματήσει τις «αμυντικές επιχειρήσεις» της, ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας επιβεβαίωσε τη συμφωνία, αν και υπάρχουν ακόμα διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με τον μελλοντικό έλεγχο των Στενών.
Η εξέλιξη αυτή έφερε άμεση αποκλιμάκωση της έντασης, με τις τιμές του πετρελαίου να σημειώνουν πτώση στις διεθνείς αγορές.