Σκότωσε 11 ανθρώπους, καταδικάστηκε 11 φορές σε ισόβια και από σήμερα κυκλοφορεί ανάμεσα μας, ελεύθερος και πάλι

Βγήκε από τη φυλακή με 48ωρη άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας
Τον υποδέχθηκαν αλληλέγγυοι φωνάζοντας συνθήματα 
Εκτός φυλακής για πρώτη φορά μετά από την καταδίκη του για τις δολοφονίες που διέπραξε ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» βρέθηκε την Παρασκευή ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Αγγελική Σωτηροπούλου, και τον γιο του Έκτορα.
Ο καταδικασμένος για τρομοκρατία βγαίνοντας από τη φυλακή χαμογέλασε και άνοιξε τα χέρια του στους αλληλέγγυους που τον υποδέχθηκαν με το σύνθημα «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά».

Η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ έκανε λόγο για ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες τα προηγούμενα χρόνια. Επιτέθηκε, δε, σε όσους εκφράζουν τη διαφωνία τους λέγοντας ότι «ασχημονούν και και φωνασκούν». 
Η κυρία Κούρτοβικ έκανε λόγο για «ένα δίκαιο συμβούλιο που έκανε μια δίκαιη κρίση με βάση το νόμο και χορήγησε την άδεια».

Αφού ευχαρίστησε το συμβούλιο στη συνέχεια απευθύνθηκε σε όσους αντιδρούν στην απόφασή του λέγοντας «περιμένουμε από εσάς και όσους παρεμβαίνουν στο έργο των θεσμικών οργάνων να σεβαστούν τον κρατούμενο και να πάψουν να ασχημονούν και να φωνασκούν».

«Το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν αποτελεί παράγοντα κρίσης για την άσκηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων» συμπλήρωσε.
 Σε ερώτηση για προηγούμενες αρνήσεις αντίστοιχου αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα η δικηγόρος του είπε ότι «ήταν αρκετές» υποστηρίζοντας ότι «στηρίχθηκαν σε κριτήρια που δεν προβλέπει ο νόμος. Ο νόμος δεν προβλέπει ότι η μεταμέλεια είναι κριτήριο κρίσης».


Στον καταδικασμένο τρομοκράτη επιβλήθηκαν αυστηροί περιοριστικοί όροι, συγκεκριμένα της παρουσίας δυο  φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τόπου  διαμονής του (Βαρνάβας  Αττικής).
Η διήμερη άδεια, η πρώτη που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των φυλακών μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις, στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει παλαιός νόμος που ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.

Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος αλλά η συμπεριφορά εντός της φυλακής (πειθαρχικά κ.λπ.). Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που συναίνεσε και ο εισαγγελέας επόπτης των φυλακών, ο οποίος  έχει δικαίωμα να αρνηθεί ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δυο μελών του συμβουλίου, γι΄ αυτό και τελικά η άδεια χορηγήθηκε.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας
Γεννήθηκε το 1958 στην Τερπνή Βισαλτίας Σερρών. Το 1972 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, μαζί με τους γονείς του. Τελείωσε το Ε΄ Γυμνάσιο Εξαρχείων και στη συνέχεια φοίτησε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Χωρίς, ωστόσο, να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Από τα παιδικά του χρόνια είχε «πολιτικές ανησυχίες» και ήδη ως μαθητής είχε ενταχθεί στην τοπική οργάνωση της ΠΑΜΚ (σ.σ. μαθητικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ) της περιοχής Γκύζη. Μάλιστα υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του Μαθητικού Αγώνα. Της εφημερίδας των μαθητών του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, στην οποία αρθρογραφούσε συστηματικά.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας στη συνέχεια ήταν από τα πιο δυναμικά στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Από την οποία όμως τελικά διεγράφη λόγω των ακραίων απόψεών του (σ.σ. ήταν υπέρ του ένοπλου αγώνα για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας).
Εργάστηκε σε διάφορες θέσεις, καθώς από αρκετά νέος καθότι έμενε μόνος του. Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε και ως μελισσοκόμος, βοηθώντας στην εργασία την Αγγελική Σωτηροπούλου.

17 Νοέμβρη
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας γρήγορα εγκατέλειψε την έκφραση μέσω νόμιμων κομμάτων και πέρασε στη ένοπλη δράση. Ετσι, έγινε μέλος της τρομοκρατικης οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Βοηθούσε στη στρατολόγηση νέων μελών και πρωτοστατούσε στις ενέργειες των διάφορων πυρήνων της οργάνωσης.

Ήταν ο ταμίας της οργάνωσης και διαχειριζόταν ένα μέρος από τα χρήματα-προϊόντα των ληστειών. Μοίραζε μικροποσά στους συγκατηγορουμένους του.
Τα κέρδη των ληστειών της «17 Νοέμβρη» ουδέποτε βρέθηκαν… Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μόνο εκείνος και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος (σ.σ. φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης) γνωρίζουν πού τελικά βρίσκονται τα χρήματα.

Ήταν παρών στις περισσότερες πράξεις της οργάνωσης για αυτό και έχει δεχθεί πολλές κατηγορίες. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο Δημήτρης Κουφοντίνας χρησιμοποιούσε δύο τουλάχιστον ψευδώνυμα: Το «Δημήτρης Λαμπρόπουλος» και το «Δημήτρης Σωτηρόπουλος».

Η μακρά λίστα του «αίματος»
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραδόθηκε τελικά στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αυτοβούλως. Ήταν το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου 2002. Δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της «17 Νοέμβρη».
Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 200 αδικήματα σε 84 ενέργειες. Μεταξύ αυτών και για ανθρωποκτονίες, που διέπραξε ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης, από τις αρχές του 1983.

Μεταξύ άλλων κατηγορήθηκε για τις εξής δολοφονίες:

– 1985: Νίκος Μομφεράτος, εκδότης της Απογευματινής
– 1985: Παναγιώτης Ρουσέτης, οδηγός του Νίκου Μομφεράτου
– 1986: Δημήτρης Αγγελόπουλος, βιομήχανος, πρόεδρος της Χαλυβουργικής
– 1988: Αλ. Αθανασιάδης-Μποδοσάκης, επιχειρηματίας
– 1988: Ουίλιαμ Νορντίν, πλοίαρχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και Ακόλουθος Αμύνης της αμερικανικής πρεσβείας
– 1989: Παύλος Μπακογιάννης, βουλευτής της ΝΔ
– 1991: Ρόναλντ Στιούαρτ, λοχίας της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας
– 1991: Τσετίν Γιοργκού, Τούρκος διπλωμάτης
– 1992: Αθανάσιος Αξαρλιάν, φοιτητής (σ.σ. σκοτώθηκε κατά την απόπειρα δολοφονίας του τότε υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά)
– 1994: Μιχάλης Βρανόπουλος, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη
– 1994: Ομέρ Σιπαχίογλου, Τούρκος διπλωμάτης
– 1997: Κώστας Περατικός, εφοπλιστής
– 2000: Στίβεν Σόντερς, ταξίαρχος του Βρετανικού Στρατού Ξηράς και στρατιωτικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας
Επίσης, ο Δημήτρης Κουφοντίνας κατηγορήθηκε για συνέργεια σε απόπειρες δολοφονιών και για ενεργή συμμετοχή σε δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις. Πάντως, απαλλάχθηκε από την κλοπή όπλων από το στρατόπεδο Συκουρίου στις 24 Δεκεμβρίου 1989. Κι αυτό διότι η δίωξη που είχε ασκηθεί αφορούσε «κλοπή σε βαθμό πλημμελήματος». Αδίκημα που παραγράφεται στην πενταετία.

Η δίκη και η ποινή
Όταν πια έφτασε αντιμέτωπος με την Δικαιοσύνη, είχε συνήγορο υπεράσπιση την Ιωιάννα Κούρτοβικ.
Μετά την πρωτόδικη απόφαση, καταδικάστηκε σε 13 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη».
Μετά την έφεση, η ποινή του μετατράπηκε σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη