Σε απόγνωση οι Αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης

Προσλήψεις προσωπικού και αλλαγή στο οργανόγραμμα θα βοηθήσουν στο έργο της ΕΛΑΣ
*Του Θεόφιλου Παπαδάκη

Είναι γνωστό ότι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχει κλονιστεί τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα στον Νομό Θεσσαλονίκης σχεδόν όλες οι Αστυνομικές Υπηρεσίες υπολειτουργούν, λόγω μεγάλης έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, ενώ όλα αυτά σε σχέση με την αύξηση της εγκληματικότητας κάθε μορφής, δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα.

Ειδικότερα, ενώ η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης είχε 1.000 κενές θέσεις Αστυφυλάκων, οι οποίες έπρεπε να καλυφθούν, ξαφνικά έχουμε μόλις 280 περίπου κενές θέσεις. Αυτό όχι διότι  καλύφτηκαν οι υπόλοιπες αλλά  διότι μειώθηκε ο αριθμός των οργανικών κενών  με το ν. 4249/14 (νόμος κ. Δένδια το 2014), τότε που σε πανελλαδικό επίπεδο καταργήθηκαν συνολικά 6.700 θέσεις Αστυφυλάκων αντί να καλυφθούν. Αποτέλεσμα ήταν η συρρίκνωση της δύναμης του  Αστυνομικού Σώματος, με όλες τις αρνητικές συνέπειες.

Εξάλλου, με τον Αστυνομικό Καλλικράτη που έλαβε χώρα το 2017 με τις συγχωνεύσεις-αναδιάταξη Υπηρεσιών, έχοντας πλέον Τμήματα σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο πλέον, δυστυχώς και πάλι δεν πραγματοποιήθηκε αύξηση των περιπολιών, αλλά απέναντι σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μείωση αυτών.

Είναι πασιφανές πως μεγάλο μέρος του προσωπικού απασχολείται με μη Αστυνομικά καθήκοντα -πάρεργα- όπως επιδόσεις εγγράφων, έλεγχος καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και οικοδομικού κανονισμού, μέτρα σε αθλητικές συναντήσεις, διαχείριση του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού θέματος κλπ, ενώ βέβαια η οργανωμένη Πολιτεία δεν κατέβαλε προσπάθεια απαλλαγής των Αστυνομικών από αυτά. Δηλαδή περίπου οι μισοί Αστυνομικοί πανελλαδικά δεν απασχολούνται με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αλλά υποκαθιστούν το έργο άλλων δημοσίων πολιτικών Υπηρεσιών.

Ο Έλληνας Αστυνομικός με περιπολικά οχήματα 15ετιας με 500.000 χλμ που κανένα από αυτά δεν έχει περάσει ποτέ από έλεγχο ΚΤΕΟ, με μειωμένη εκπαίδευση και μειωμένα κονδύλια από τον προϋπολογισμό Δημόσιας Τάξης λόγω Μνημονίου, με το φιλότιμο και μόνο και χωρίς την εμπρακτη στήριξη του Κράτους, αγωνίζεται καθημερινά για τη διασφάλιση  της Κοινωνίας μας.

Καλούμε τους Κυβερνώντες να στηρίξουν το έργο της Αστυνομίας, να την απαλλάξουν από τα πάρεργα και να γίνουν μαζικές προσλήψεις νέων Αστυνομικών. Ενώ βέβαια καλό θα ήταν η δικαιοσύνη να προσχωρήσει σε αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα περί της ιδιοκτησίας (κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες κλπ) γιατί αυτά τα εγκλήματα απασχολούν περισσότερο τον κάθε πολίτη.

*O κ. Παπαδάκης είναι αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ
Νεότερη Παλαιότερη