Κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Χαλκιδική με...10 χρόνια καθυστέρηση


Θυμήθηκαν να κατεδαφίσουν αυθαίρετα κιόσκια 10 χρόνια μετά στη Χαλκιδική

Παρελθόν αποτελούν τα κιόσκια που είχαν τοποθετηθεί από τους ιδιοκτήτες των καφετεριών και ταβερνών ..
στην περιοχή της μαρίνας Ν. Μουδανιών, αφού από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, συνεργεία της

Αποκεντρωμένης Διοίκησης τα κατεδάφισαν, καθώς είχαν τοποθετηθεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια και είχαν κριθεί αυθαίρετα.
Το εντυπωσιακό του γεγονότος ωστόσο δεν είναι η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, αλλά ο χρόνος της αποξήλωσής τους, καθώς τα Πρωτόκολλα Κατεδάφισης από την Κτηματική Υπηρεσία είχαν εκδοθεί το 2004 και το 2005, δηλαδή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προχώρησε στην υλοποίηση της απόφασης 10 χρόνια μετά!

katedafisi marina2

Η διαδικασία

Τα συγκεκριμένα κιόσκια δεν κατασκευάστηκαν με τις απαιτούμενες άδειες και ακριβώς γι’ αυτό είχαν χαρακτηριστεί αυθαίρετα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν δηλαδή μία κατασκευή χαρακτηριστεί τελεσίδικα αυθαίρετη, ειδοποιείται ο ιδιοκτήτης να την ξηλώσει με ίδια μέσα, συνήθως εντός μηνός. Στη συνέχεια υπάλληλος της Κτηματικής Υπηρεσίας κάνει αυτοψία (συνήθως σε 2 με 3 μήνες) και αν η κατασκευή δεν έχει κατεδαφιστεί, η υπηρεσία προχωράει στην έκδοση Πρωτοκόλλου Κατεδάφισης. Από εκεί και πέρα ενημερώνεται η Περιφέρεια, η οποία πρέπει να εγκρίνει την κατεδάφιση, στη συνέχεια να βρεθεί κονδύλι να χρηματοδοτηθεί η κατεδάφιση και έπειτα εργολάβος που θα προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης. Να σημειώσουμε ότι σε αυτή την περίπτωση, μπορεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να καλύψει τα έξοδα της υλοποίησης αρχικά, στη συνέχεια όμως ο λογαριασμός θα επιβαρύνει τον κάθε ιδιοκτήτη, μέσω της εφορίας.

katedafisi marina3

Το έγγραφο του Τμήματος Επιθεώρησης Κατεδαφίσεων

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις τις τελευταίες μέρες το Τμήμα Επιθεώρησης Κατεδαφίσεων του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων Β. Ελλάδος απέστειλε έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες (Αστυνομία, Λιμενική Αρχή, Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Ν. Χαλκιδικής) ώστε να συνδράμουν κατά την κατεδάφιση για να μην υπάρξει ατύχημα κλπ.

halkidikifocus.gr
Νεότερη Παλαιότερη