"Φόρο διανυκτέρευσης" στα ξενοδοχεία, ετοιμάζει η Κυβέρνηση !!!




''Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται''

"Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία για την έκβαση της φετινής τουριστικής χρονιάς, υπό τη σκιά των γνωστών διεθνών προβλημάτων, επανέρχονται πληροφορίες σχετικά με σχεδιαζόμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ελληνικά ξενοδοχεία. Δυστυχώς το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται".

Στη δήλωση αυτή προέβη ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης, με αφορμή τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις προτάσεις της κυβέρνησης προς τους θεσμούς που περιλαμβάνουν και την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία ανάλογα με τα ''αστέρια'' στο πλαίσιο του νέου ''πακέτου'' μέτρων.

"Τέτοιες σκέψεις, από όπου και αν προέρχονται, είναι άκρως επικίνδυνες. Οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος - μετά την αύξηση του ΦΠΑ- θα ήταν καταστροφική και ουσιαστικά θα ακύρωνε τη δυνατότητα του ελληνικού τουρισμού να στηρίξει τα δημόσια έσοδα και να δώσει δουλειές στους Έλληνες πολίτες. Το Ξ.Ε.Ε. έχει ήδη προχωρήσει σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς τις αρμόδιες αρχές, προειδοποιώντας για τις βαρύτατες συνέπειες και ζητώντας τη ματαίωση των οποίων τέτοιων σχεδιασμών", αναφέρει ο κ. Τσακίρης.

Το σενάριο περί «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης», όπως αναφέρει το newmoney.gr,  προβλέπει φόρο 1 ευρώ ανά αστέρι, ανά διανυκτέρευση, όπερ σημαίνει ότι στα ξενοδοχεία 3 αστέρων θα επιβάλλεται τέλος 3 ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα 4 αστέρων 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση κ.τ.λ.. Οι τουριστικοί φορείς τηρούν επί του παρόντος στάση αναμονής, ωστόσο επισημαίνουν ότι στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο θα πρέπει να επωμισθούν τα ίδια τα ξενοδοχεία το επιπλέον κόστος, δεδομένου ότι πολλά από τα τουριστικά πακέτα της θερινής σεζόν έχουν ήδη πουληθεί.

Επιπλέον, επαναλαμβάνουν ότι ήδη, οι φορολογικές επιβαρύνσεις στο τουριστικό ''πακέτο'' είναι πολύ ψηλότερα από τον ανταγωνισμό σε σχέση με άλλες χώρες της Μεσογείου, με βάση το ΦΠΑ σε εστίαση και διαμονή. Μάλιστα, το αίτημα προς το κυβερνητικό επιτελείο είναι η επαναφορά σε χαμηλότερους συντελεστές από το 2017, με το σκεπτικό ότι τα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ δε θα είναι τελικά τα προσδοκώμενα, όπως ήδη δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: «Ο ελληνικός τουρισμός κινείται πια στην κόψη του ξυραφιού»

Σε έντονο ύφος ήταν και η απάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στις πληροφορίες περί πρότασης της κυβέρνησης για την επιβολή «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης», μεταξύ άλλων μέτρων έμμεσης φορολόγησης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία αναφέρει τα εξής:

«Κάθε πρόταση ή πρόθεση περαιτέρω επιβαρύνσεων στο τουριστικό προϊόν της χώρας, ιδίως μάλιστα με αύξηση του κόστους για τον ξένο ή έλληνα ταξιδιώτη, είναι εκτός πραγματικότητας και υπονομεύει ευθέως την ήδη τρωθείσα – λόγω διπλασιασμού των συντελεστών ΦΠΑ και υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων - ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού!

Τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συμπίεσης των τιμών τους και τα όποια περιθώρια κέρδους τους προκειμένου, να μετριάσουν την αύξηση του κόστους που έχει προκύψει τη φετινή περίοδο για τον πελάτη, να ενισχύσουν την τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα στηρίζοντας, εν τέλει, την εθνική οικονομία και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον οξύτατο, αυτήν την περίοδο, διεθνή ανταγωνισμό.

Την ίδια ώρα, στο απυρόβλητο των φορολογικών και ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας, εξακολουθεί να λειτουργεί και να ανθεί μία ολόκληρη παρα-αγορά ιδιωτικών χώρων που υποδέχονται ανεξέλεγκτα και εκτός κάθε κανονιστικού πλαισίου επισκέπτες, με τα εκτιμώμενα έσοδα που χάνει το κράτος να ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αντί, επομένως, να αναζητηθούν οι διαφυγόντες φόροι από τις τουλάχιστον 12 εκατ. διανυκτερεύσεις σε τέτοιου είδους «καταλύματα», στην ουσία, κάποιοι προτείνουν την περαιτέρω ενίσχυσή τους, δικαιώνοντας και ενθαρρύνοντας αυτό το όργιο αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η ελληνική Ξενοδοχεία έχει αποδεδειγμένα συστρατευθεί και συναινέσει στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση και έχει αναλάβει το βαρύ τίμημα που της αναλογεί, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της απασχόλησης, της περιφερειακής ανάπτυξης.

Ας γίνει, όμως, επιτέλους, αντιληπτό, ότι ο ελληνικός τουρισμός κινείται πια στην κόψη του ξυραφιού και πως πίσω από τη μέχρι τώρα θετική πορεία του, υπάρχει μία μακρά περίοδος θυσιών και παραχωρήσεων από την πλευρά της τουριστικής αγοράς και των επιχειρήσεων. Η επιμονή στην υλοποίηση στυγνών φοροεισπρακτικών πολιτικών και επιβολής «ειδικών τελών» σε ό,τι έχει μείνει όρθιο, απλώς οδηγεί στην συντριβή του».
Νεότερη Παλαιότερη