«Χρυσά» αποδείχθηκαν ότι είναι 3 από τα 16 τουριστικά projects που δημιούργησε και πραγματοποιεί ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού στην ανατολική Χαλκιδική, με στόχο να «θεματοποιήσει» τις προσφερόμενες τουριστικές μορφές του προορισμού και να προσελκύσει σε αυτήν ταξιδευτές όλες τις εποχές του χρόνου.
Πράγματι, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της τελετής απονομής βραβείων της διοργάνωσης Tourism Awards 2016, ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού, αποτέλεσε τον πρωταγωνιστή της βραδιάς, αποσπώντας τρία χρυσά βραβεία για τις ακόλουθες συμμετοχές :
1. «Ο Αριστοτελικός Περίπατος» στην κατηγορία : Πρωτοβουλίες επιμήκυνσης τουριστικής περιόδου / Εμπλουτισμός του ελληνικού τουριστικού προϊόντος
Ο Αριστοτελικός Περίπατος
Με μήκος 32,5 χιλιόμετρα ο Αριστοτελικός Περίπατος αποτελεί σήμερα το περίφημο μονοπάτι που συνδέει τα αρχαία Στάγειρα (την πόλη δηλ. που γεννήθηκε ο Αριστοτέλης) με το θεματικό Άλσος του Αριστοτέλη (τα νέα Στάγειρα) και τις δεκάδες πλαγιές του Στρατονικού Όρους, όπου πανεπιστημιακές ομάδες πραγματοποιούν πολυετείς έρευνες, αναγνωρίζοντας τα περίφημα αριστοτελικά φυτά και βότανα – τα ίδια που οδήγησαν τον Μέγα Αλέξανδρο να περιγράψει την ασιατική χλωρίδα.
Ο χαρτογραφημένος Αριστοτελικός Περίπατος εδώ και τρία χρόνια προβάλλεται από τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού ως διαδρομή / περιήγηση με τίτλο «ακολουθώντας τα βήματα του Αριστοτέλη» μέσω των μεγαλύτερων έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων της Ευρώπης.
Γύρω από τον Περίπατο, ο οποίος διασχίζει κατά πλάτος το προστατευμένο από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000 Στρατονικό Όρος, υπάρχουν εκατοντάδες περιπατητικές διαδρομές, μικρές και μεγάλες, οι οποίες συνθέτουν δίκτυο διαδρομών με το όνομα «αριστοτελικές διαδρομές». Οι 6 από αυτές συνδέουν μεταξύ τους τις 6 αριστοτελικές κοινότητες (Ολυμπιάδα, Βαρβάρα, Νεοχώρι, Στάγειρα, Στρατονίκη, Στρατώνι) και αποτελούν την πολιτιστική και φυσική γέφυρα ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα. Πρόκειται, πράγματι, για αληθινές περιηγήσεις στην ιστορία, στο χρόνο, στους φιλοσοφικούς διαλογισμούς αλλά και σε ένα απείρου φυσικού κάλους τοπίο, το οποίο μετουσιώνει τη μεσογειακή ομορφιά (κυρίως) του πράσινου σε πεμπτουσία του αρχαιοελληνικού ιδεώδους.
Ο Αριστοτελικός Περίπατος συνδέει την ιστορία με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις τέχνες, τον τουρισμό, την παιδεία, τη βοτανολογία, τη φυσιολατρία, αποτελώντας το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε όλες τις δραστηριότητες – κατά τον τρόπο εφαρμογής της αριστοτελικής πανεπιστημιακής έκφρασης.
Σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις – μέλη του φορέα στις περιοχές της Ολυμπιάδας και του Στρατωνίου, ο Οργανισμός δημιούργησε ειδικό έντυπο στην αγγλική γλώσσα , το οποίο αποτελεί έναν ολοκληρωμένο τουριστικό οδηγό για τους περιπατητές και τους ταξιδευτές, προερχόμενους κυρίως από τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Η πολυετής, συνεχής και άρτια δομημένη προωθητική προσπάθεια του Π.Ο.Τ. είχε ως αποτέλεσμα την προσέλκυση 6 ευρωπαϊκών τουριστικών γραφείων στην περιοχή της Ολυμπιάδας, τα οποία υπέγραψαν συμβόλαια συνεργασίας με επιχειρήσεις του οικισμού και διακινούν πλέον εναλλακτικούς ταξιδευτές στην περιοχή τους μήνες Απρίλιος – Μάιος και Σεπτέμβριος – Οκτώβριος. To 2015 είχαμε 703 «περιπατητικές διανυκτερεύσεις» στην περιοχή, ενώ το 2016 ο αριθμός αυτός – σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία – αναμένεται να υπερδιπλασιασθεί!
Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο Αριστοτελικό Βουνό αποτελεί το πιο χειροπιαστό αποτέλεσμα της αποτελεσματικής και επαγγελματικής δραστηριοποίησης του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, ο οποίος μέσα από τη δημιουργία και προώθηση του εν λόγω προϊόντος κατάφερε – μεταξύ άλλων - να συνδέσει τη θάλασσα με το βουνό και να αναπτύξει το εναλλακτικό τουριστικό μοντέλο εκεί που ο όρος «τουριστική δραστηριότητα» αποτελούσε άγνωστη λέξη.
2. «Mount Athos Area KOUZINA» στην κατηγορία : Γαστρονομικός τουρισμός
To Mount Athos Area KOUZINA αποτελεί το μεγαλύτερο (σε διάρκεια) και σημαντικότερο (σε ποιότητα δραστηριοτήτων) γαστρονομικό φεστιβάλ των Βαλκανίων.
Πότε και πού πραγματοποιείται
Πραγματοποιείται από τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού κάθε χρόνο από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 15 Ιουνίου σε ολόκληρη την ανατολική Χαλκιδική, συγκεντρώνοντας ευρωπαίους (κυρίως) αλλά και πολλούς Έλληνες επισκέπτες.
Τι προβάλλεται
Εκείνο το διάστημα, κάθε βράδυ στις 8, η επικεφαλής της διοργάνωσης chef Ντίνα Νικολάου μαζί με Έλληνες, ευρωπαίους και τοπικούς chef αλλά και σύσσωμες τις γυναικείες οργανώσεις και τους συλλόγους της τοπικής κοινωνίας παρουσιάζουν στο καταναλωτικό κοινό 32 γαστριμαργικές εκδηλώσεις :
- Που αναδεικνύουν τις 5 γαστρονομικές επιρροές της περιοχής,
- Που προωθούν τα τοπικά προϊόντα πρωτογενούς τομέα,
- Που μετατρέπουν τη γαστρονομική κληρονομιά σε τουριστική μορφή,
- Που προβάλλουν τις τοπικές μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές συνταγές στον κόσμο,
- Που αποτελούν συνδετικό και συνεκτικό κρίκο για ολόκληρη την (ετερόκλητη) τοπική οικογένεια – τουριστική, ξενοδοχειακή και όχι μόνο.
Η δομή του
Το KOUZINA είναι χωρισμένο σε 5 θεματικές ενότητες, οι οποίες συνδέουν τη γαστρονομική με την ιστορική κληρονομιά της περιοχής και αποδεικνύουν τις γαστρονομικές επιρροές και το πολυθεματικό γαστρονομικό μωσαϊκό ολόκληρης της προαθωνικής χερσονήσου :
- Στην «αρχαιοελληνική κουζίνα», δεδομένου ότι η περιοχή είναι η γενέτειρα του Αριστοτέλη,
- Στη «θαλασσινή κουζίνα», λόγω των 300 χιλ. ακτογραμμής που διαθέτει η περιοχή,
- Στη «μοναστηριακή κουζίνα», λόγω της γειτνίασης με το Άγιον Όρος,
- Στην «κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων», λόγω της έλευσης Ελλήνων προσφύγων από τον Πόντο και τη Μικρασία σε όλο το εύρος της παράκτιας ζώνης,
- Στη «μεσογειακή κουζίνα», λόγω της μεσογειακής ακτογραμμής και των μεσογειακών χαρακτηριστικών του προορισμού.
3. «Τρία Πράσινα Βουνά» στην κατηγορία : Οικοτουρισμός & αγροτουρισμός
Η προαθωνική χερσόνησος εκτείνεται ανάμεσα σε 300 χιλ. ακτογραμμής και τρία βουνά προστατευμένα από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000 : το Χολομώντα, το Αριστοτελικό Όρος και τον Άθωνα.
Η διαδρομή
Ανάμεσα σε αυτά τα βουνά λειτουργεί μία ολόκληρη αγροτουριστική οικογένεια με δραστηριότητες, καταλύματα, παραδοσιακές γιορτές, κλπ., τα οποία ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού κατέγραψε, προκειμένου να δημιουργήσει τουριστική μορφή και να αναβαθμίσει τόσο το τοπικό όσο και το εθνικό τουριστικό προϊόν.
Η περιγραφή του φυσικού τοπίου
Η εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού αναπτύσσεται κυρίως στον ορεινό όγκο γύρω από την Αρναία και μέχρι τον Άθωνα, όπου δάση με οξιές και βελανιδιές στους πρόποδες και στις κορυφογραμμές του Χολομώντα δημιουργούν μία πράσινη ζώνη οικολογίας με δεκάδες δραστηριότητες. 4.000 φυτά και βότανα φυτρώνουν στις ράχες του βουνού με τους ανθρώπους να τα συλλέγουν και να εφευρίσκουν εκατοντάδες τρόπους χρήσης τους στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Τοπία ειδυλλιακά που μαγεύουν, πράσινα, χρυσά και κόκκινα, ανάλογα με την εποχή, ξέφωτα που αγναντεύουν τον Άθωνα, μυρωδιές απερίγραπτες από χώμα και φύλλα, αέρας γεμάτος οξυγόνο και το χειμώνα χιόνι και αέρινη παγωνιά.
Οι υποδομές
Και όμως εκεί ψηλά, στα 600μ, στα 800μ, στα 1000μ αλλά και στα χωριά του Χολομώντα και του Αριστοτελικού Βουνού, τριάντα αγροτουριστικά καταλύματα δίνουν τη δική τους μάχη να κρατηθούν στο χρόνο, προωθώντας στις τουριστικές αγορές προγράμματα οικολογίας και εναλλακτικού τουρισμού, τα οποία ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού εκπονεί, δημιουργώντας συνθήκες σύνδεσής τους με όλες τις υπόλοιπες τοπικές μορφές τουρισμού, αφού πρωτίστως έχει καταγράψει όλα τα δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό γίνεται προσπάθεια επίτευξης όχι μόνο της βιωσιμότητας, αλλά και ανάπτυξής τους σήμερα που η ύφεση έφερε την ελληνική αγροτουριστική δραστηριότητα σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.
Τα καταλύματα είναι χτισμένα με πέτρα και ξύλο και ακολουθούν αρχιτεκτονικές επιταγές των μοναστηριών της Αθωνικής Πολιτείας, τις οποίες συνδυάζουν με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική.
Ζεστά φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα πρωινά στο τζάκι, με υπέροχα ελληνικά βιολογικά πρωινά, ανοιξιάτικα πασχαλινά απογεύματα γεμάτα παραδοσιακά έθιμα, αλλά και δροσερές καλοκαιρινές νύχτες με ντόπιο κρασί και τσίπουρο συνθέτουν τουριστικά σκηνικά γεμάτα διαφορετικότητα και εναλλαγή.
Οι περιπατητικές διαδρομές
Δεκάδες περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές κάνουν κύκλους γύρω από τα βουνά, τόσες που είναι αδύνατο να μετρηθούν. Ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού χαρτογράφησε τις οκτώ σημαντικές, «δένοντάς» τις με ιστορικά στοιχεία και δημιουργώντας το πρώτο μικρό δίκτυο σπουδαίων ιστορικών περιπατητικών διαδρομών.
Δημιούργησε δηλ. για τους λάτρεις του «οδοιπορείν», μία εξαιρετική βάση δεδομένων, όπου κάθε μία διαδρομή σχετίζεται με μία παγκόσμια ιστορική μοναδικότητα :
1. Το Άγιον Όρος και το Βυζάντιο
2. Το φιλόσοφο Αριστοτέλη – δάσκαλο του Μεγαλέξανδρου
3. Τα χρόνια των περσικών πολέμων της αρχαιότητας
4. Τα Μαδεμοχώρια της οθωμανικής περιόδου
Είναι η διαφορά ανάμεσα στις περιπατητικές διαδρομές του κόσμου και στις διαδρομές της προαθωνικής χερσονήσου: καθεμιά ταξιδεύει τον επισκέπτη σε άλλες ιστορικές εποχές και τον φέρνει σε επαφή με ιστορικά στοιχεία και αρχαιολογικά ευρήματα, μετατρέποντας το περπάτημα – εκτός από φυσιολατρική δραστηριότητα – σε ιστορική ξενάγηση ανάμεσα με μνημεία και χώρους με μουσειακή αξία και ταυτότητα.
Κατά τη διάρκεια της επετειακής αριστοτελικής χρονιάς, ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού αποδεικνύει την από μέρους του ετοιμότητα, ωριμότητα, αποτελεσματικότητα και επαγγελματική προσέγγιση της αξεπέραστης τοπικής ιστορικής κληρονομιάς. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό και καταγεγραμμένο, η ενασχόληση του φορέα με το «αριστοτελικό γίγνεσθαι» χρονολογείται από το 2010 (έτος ίδρυσής του), οπότε και τοποθετείται χρονικά η προώθηση του «Αριστοτελικού Περιπάτου» ως κορυφαίας περιπατητικής διαδρομής, «σοφά συνδεδεμένης» με όλες τις σύγχρονες εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Σε ό,τι αφορά το πολυδιάστατο «Mount Athos Area KOUZINA», το οποίο αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο σε διάρκεια γνωστό γαστρονομικό δρώμενο, αξίζει να σημειωθεί ότι - πέρα από το θεαματικό του αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την προώθηση του προορισμού – κατάφερε να εμπνεύσει όλες ανεξαιρέτως τις ετερόκλητες τοπικές κοινωνικές ομάδες, ώστε αυτές να συνεργασθούν μεταξύ τους αρμονικά, να ξεπεράσουν δυσεπίλυτα τοπικά προβλήματα και να δημιουργήσουν μια ενωτική δραστηριότητα, για τα αποτελέσματα της οποίας μιλούν μόνο οι αριθμοί.
Σε απόλυτη αρμονία με τα δύο προηγούμενα προγράμματα τα «Τρία Πράσινα Βουνά» αποτελούν πρότυπο «αγροτουριστικό project», αφού μετατρέπουν όλα τα τοπικά τεκταινόμενα σε τουριστικές μορφές, «ανακατεύοντας» τις υποδομές, τους ανθρώπους και τις δραστηριότητες και δημιουργώντας ένα διαφοροποιημένο τουριστικό πλαίσιο, που προσελκύει σήμερα ευρωπαίους ταξιδευτές, σε μία περίοδο που ο αγροτουρισμός στην Ελλάδα μοιάζει να φθίνει ή να εξαφανίζεται.
«Η επιβράβευση του κόπου και της προσήλωσής μας στο επαγγελματικό του πράγματος, η δικαίωση των επιλογών και η ανταμοιβή του μόχθου ολόκληρης της τοπικής τουριστικής οικογένειας της ανατολικής Χαλκιδικής, συνοψίζονται γύρω από την απόκτηση των τριών αυτών χρυσών βραβείων, τα οποία ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού αφιερώνει στις 152 επιχειρήσεις - μέλη του αλλά και στους 800 εθελοντές, που πραγματοποιούν με αφοσίωση και αυταπάρνηση τα προαναφερθέντα 16 projects που δημιουργήθηκαν από το φορέα» τόνισε σε δήλωσή της η διευθύντρια marketing & επικοινωνίας, κ. Μαρία Πάππα και ολοκληρώνει: «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, συσπειρωμένοι όσο ποτέ άλλοτε και ευθυγραμμισμένοι στην ίδια πάντα επικοινωνιακή κατεύθυνση, με γνώμονα μόνο την τουριστική ανέλιξη / αναβάθμιση του προορισμού μας, μακριά από οποιαδήποτε σκοπιμότητα ή άσχετη με το αντικείμενο ενασχόληση. Είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα και περήφανοι που κάθε χρόνο τοποθετούμε τον πήχη της επιτυχίας ολοένα και ψηλότερα. Άλλωστε η πεποίθηση ότι «τα καλύτερα έρχονται και μας αξίζουν» είναι κοινή και κοινώς αποδεκτή. Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές, αλλά και όσους έκριναν και βράβευσαν τη δουλειά μας ως κορυφαία».