Εικόνες ντροπής και άγριος ξυλοδαρμός από γύφτους, σε παραλία

Στο νοσοκομείο της Λαμίας ο πρόεδρος της Αγίας Μαρίνας Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι και αστυνομικός του Α.Τ. Στυλίδας.
Εκτός έλεγχου η κατάσταση με τους ρομά στην παραθαλάσσια περιοχή της Αγίας Μαρίνας που και φέτος το καλοκαίρι κάτοικοι, επαγγελματίες και επισκέπτες, έχουν φτάσει στα όριά τους από την απαράδεκτη συμπεριφορά των ρομά.
Tο μεσημέρι της Κυριακής οι ρομά είχαν εγκατασταθεί στην παραλία και με τη συμπεριφορά τους έδιωξαν τους άλλους λουόμενους. Οι περισσότεροι μεθυσμένοι με τη μουσική στη διαπασών, είχαν σπάσει μπουκάλια μέσα στον κεντρικό δρόμο, είχαν αφοδεύσει στα πεζοδρόμια και στην παραλία, που κάνει βόλτες ο κόσμος, ενώ είχαν μετατρέψει σε σκουπιδότοπο την περιοχή της Αγίας Μαρίνας.

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος τους πλησίασε, τους είπε ότι είναι ο πρόεδρος της κοινότητας και τους ζήτησε ευγενικά να σταματήσει αυτή η κατάσταση.
Αρχικά του επιτέθηκαν φραστικά και στη συνέχεια όταν έμαθαν ότι είναι και αστυνομικός εξαγριώθηκαν και του επιτέθηκαν όλοι μαζί. Την ώρα που ο πρόεδρος της κοινότητας ήταν πεσμένος στο έδαφος, ένας νεαρός ρομά του άνοιξε με μια πέτρα το κεφάλι και μια γυναίκα τον χτύπησε με ένα μεγάλο ξύλο στο χέρι. Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Ο πρόεδρος διακομίστηκε αρχικά στο κέντρο υγείας Στυλίδας όπου του έκαναν ράμματα στο κεφάλι, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λαμίας για περαιτέρω εξετάσεις.
Αμέσως μετά την επίθεση, που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Αγίας Μαρίνας, η αστυνομία άρχισε τις αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Στυλίδας, αλλά και στη Λαμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί δυο άτομα, ηλικίας 54 και 18 ετών, ενώ αναζητείται και μια γυναίκα ηλικίας 36 ετών.
lamiareport.gr

Ρομά
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Ρομά (στον ενικό αριθμό Ρομ), γνωστοί και ως Τσιγγάνοι, Ατσίγγανοι, Αθίγγανοι, Κατσίβελοι, Σίντηδες ή Γύφτοι, είναι ένας κατά βάση νομαδικός λαός με ινδική καταγωγή.

Ονομασία
Οι Ρομά είναι γνωστοί στις περισσότερες χώρες με λέξεις συγγενείς προς τη λέξη "γύφτος" ή "γιούφτος". Οι λέξεις αυτές προέρχονται από τη λέξη "Αιγύπτιος" και η χρήση τους οφείλεται στην πεποίθηση παλαιότερων εποχών ότι οι Ρομά προέρχονται από την Αίγυπτο. Η λέξη "Ρομ", που χρησιμοποιείται σε πολλές περιοχές από τους ίδιους, σημαίνει στη γλώσσα τους "άντρας" ή "σύζυγος". Μεταξύ τους χρησιμοποιούν περισσότερο τα "Μελελέ" (Λαός μαύρος), "Μανούς" (άνθρωπος) και "Σίντε". Επίσης, η λέξη "αθίγγανος" ή "ατσίγγανος" σημαίνει τον "ανέγγιχτο" (από την ονομασία της κατώτερης ινδουιστικής κάστας, από την οποία πιθανολογείται ότι προήλθαν) και ετυμολογείται από το στερητικό α- και το ρήμα θιγγάνω, δηλαδή "αγγίζω". Δεν πρέπει να συγχέονται με την θρησκευτική ομάδα Αθίγγανοι που έδρασε τον 8ο αιώνα στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και διέθετε μεγάλη επιρροή.

Όσον αφορά στον ευρωπαϊκό χώρο η γαλλική λέξη gitan και η ισπανική gitano προέρχονται από την ίδια ετυμολογία που προέρχεται και το gypsy (γύφτος). Η γερμανική λέξη Zigeuner και η σλαβική tsigan ή cigan φαίνεται να έχουν διαφορετική πηγή, καθώς συνδέονται με ελληνική λέξη αθίγγανος, που χρησιμοποιήθηκε αφενός για να περιγράψει την ανωτέρω θρησκευτική ομάδα, αλλά και τους "ειδωλολάτρες" Ρομά, όταν πρωτοεμφανίστηκαν στις επικράτειες της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ο όρος δηλαδή προϋπήρχε της εμφάνισής τους. Οι ίδιοι αποκαλούν τους εαυτούς τους Ρομ με τον πληθυντικό Ρομά στις περισσότερες διαλέκτους. Η λέξη Ρομ είναι συνώνυμη του Ντομ, της λέξης που χρησιμοποιούν οι Ινδοί για το «άνθρωπος». Ακόμα και ομάδες όπως οι Σίντι που δεν αυτοαποκαλούνται Ρομ, διατηρούν τη λέξη με τη σημασία του "συζύγου".

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη