Ξεπουλάνε σε ιδιώτες, το νερό της Θεσσαλονίκης

Ακριβώς τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα, για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό, ο κίνδυνος είναι και πάλι ορατός με την ένταξη του 51% της ΕΥΑΘ Α.Ε. στο υπερταμείο και τα σχέδια πώλησης του υπόλοιπου 23%.

Ήταν 18 Μαΐου 2014, όταν οι πολίτες ψήφισαν μαζικά «όχι» στο τοπικό δημοψήφισμα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κ. Μακεδονίας με το ερώτημα «συμφωνείτε με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ;». Συνολικά 213.508 (98%) που συμμετείχαν στη διαδικασία τάχθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης. Τότε μπροστάρης στην καμπάνια του «όχι» ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στις 18 Μαρτίου 2017, ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της κυβέρνησης πλέον ψήφισε το πολυνομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τη μεταφορά της ΕΥΑΘ στο υπερταμείο, ενώ ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έκανε διαγωνισμό αναζητώντας σύμβουλο αποκρατικοποίησης για το υπόλοιπο 23% που κατέχει το δημόσιο.

Σταθερά κατά η αυτοδιοίκηση
«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να μείνει σε δημόσιο έλεγχο, δεν πρέπει να εμπορευματοποιείται. Η αυτοδιοίκηση έχει την ίδια σταθερή θέση στο θέμα με αυτήν που είχε πριν από τρία χρόνια, όταν έγινε το δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση είναι αυτή που άλλαξε θέση», είπε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος εκπροσώπησε την Ένωση σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων (ΣΕΕΥΑΘ) και της κίνησης SOSτε το Νερό. Ο ίδιος σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που «καταριόταν πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων, έγινε πρωταθλητής τέτοιων πολιτικών». Ο κ. Κυρίζογλου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος για νέο δημοψήφισμα, αφού οι πολίτες έχουν εκφραστεί επί του θέματος, αλλά πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συνεργασία της αυτοδιοίκησης με τις κινήσεις πολιτών κατά της ιδιωτικοποίησης, για να αναδειχθεί το θέμα στο δημόσιο διάλογο. «Δεν υπάρχει κανένα σοβαρό επιχείρημα υπέρ της πώλησης, που να αποδεικνύει ότι ο καταναλωτής θα έχει καλύτερο, φθηνότερο νερό και καλύτερες υπηρεσίες», πρόσθεσε. Κάλεσε δε την παρούσα κυβέρνηση να αφουγκραστεί το μήνυμα των πολιτών, γιατί σε αντίθεση περίπτωση θα το πληρώσει, όπως και η προηγούμενη.

Δεν θα υπάρχει δημόσιος έλεγχος
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί ότι η ΕΥΑΘ θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο με τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών με μειοψηφικό πακέτο μετοχών. «Δεν πρόκειται να υπάρξει δημόσιος έλεγχος. Πρόκειται για ΣΔΙΤ (σ.σ. συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) και επί της ουσίας θα κάνει κουμάντο ο ιδιώτης», υποστήριξε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ Γιώργος Αρχοντόπουλος.
makthes.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη