Θεσσαλονίκη : Τέλος στις ελπίδες για επαναλειτουργία μεγάλου εργοστασίου- Οριστική πλέον πτώχευση

Σε πτώχευση με απόφαση δικαστηρίου οδηγείται η Hellenic Steel, καθώς έληξε άδοξα η διαπραγμάτευση για την πώλησή της. 

Κατά την οριστική αξιολόγηση της προσφοράς του αρχικά επιλεγέντος υποψηφίου αγοραστή, διαπιστώθηκε ότι αυτός δεν ήταν σε θέση να καλύψει ουσιαστικό όρο που του είχε τεθεί στην τελική διαπραγμάτευση για την πώληση των παγίων. Κατόπιν αυτού, και δεδομένου ότι οι δύο άλλες προσφορές που είχαν υποβληθεί για την αγορά του εργοστασίου δεν ήταν δεσμευτικές, οι εκκαθαριστές αποφάσισαν να κηρύξουν άγονη τη διαδικασία πώλησης των παγίων της υπό εκκαθάριση Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρίας Χάλυβος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ο υποψήφιος που είχε υποβάλει τη μοναδική δεσμευτική προσφορά δεν έκανε αποδεκτό τον όρο να εκτελέσει, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018, περιβαλλοντικά έργα τα οποία είχαν εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η εκτέλεση των έργων αυτών, ύψους 5 εκατ. ευρώ, καθώς και η συντήρησή τους ετησίως, και βεβαίως η υποχρέωση το εργοστάσιο της Hellenic Steel να συνεχίσει να λειτουργεί ως χαλυβουργείο, θα βάρυναν, σύμφωνα με τη διαπραγμάτευση για την πώληση των παγίων της Ελληνικής Εταιρίας Χάλυβος, τον αγοραστή της εταιρίας. 

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι εκκαθαριστές θα καταθέσουν στο δικαστήριο αίτηση για την πτώχευση της Hellenic Steel. Αν και η πτώχευση θεωρείται το πιθανότερο σενάριο, δεν αποκλείεται αυτή να απορριφθεί από το δικαστήριο, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι της εταιρίας είχαν ασκήσει παρέμβαση, αμφισβητώντας την οφειλή της εταιρίας προς τη μητρική εταιρία του βασικού μετόχου ILVA Com. 

Παράλληλα, έστω και με την πτώχευση να επικρέμαται, οι εκκαθαριστές δεν φαίνεται ότι θα καταθέσουν τα όπλα για την εξεύρεση αγοραστή των παγίων της Hellenic Steel. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση ενδιαφέροντος από επενδυτές με προέλευση από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ουκρανία και τη Ρωσία, οι οποίοι είχαν προσεγγίσει παλαιότερα την εταιρία. Σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη διαπραγμάτευση που απέβη άκαρπη, οι προσφορές προέρχονταν από Ινδία, Κίνα και Ολλανδία, εκ των οποίων η μία ήταν η δεσμευτική. 

Η περιπέτεια για την υγιή και κερδοφόρο Hellenic Steel χρονολογείται από το 2013, ένα χρόνο πριν από την υπαγωγή της σε εκκαθάριση. Τότε, ο βασικός μέτοχος της εταιρίας, ILVA Com, τέθηκε σε ειδική διαχείριση από το ιταλικό Δημόσιο, κατόπιν πολύχρονης δικαστικής περιπέτειας λόγω περιβαλλοντικού σκανδάλου στον κόλπο του Τάραντα. Από το σχέδιο διάσωσης του ομίλου εξαιρέθηκαν όλες οι εκτός Ιταλίας μονάδες, μεταξύ των οποίων και η Hellenic Steel. Καθώς η τελευταία είχε χρέος 60 εκατ. ευρώ στη μητρική της, ILVA, οι διαχειριστές που είχε ορίσει το ιταλικό Δημόσιο έδωσαν εντολή στους εκκαθαριστές να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης της εταιρίας. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν προσφορές για την εξαγορά της υγιούς και κερδοφόρου Hellenic Steel. Έτσι, τον Οκτώβριο του 2014 η Hellenic Steel τέθηκε σε εκκαθάριση και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς έκλεισε το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη. 

Σημειώνεται ότι για την εξαγορά της εταιρίας τότε είχε ενδιαφερθεί ο όμιλος Mittal, ο οποίος όμως απέσυρε το ενδιαφέρον του εξαιτίας της κρίσης στην οποία βυθίστηκε η ελληνική Οικονομία και που οδήγησε στην επιβολή των capital controls.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη