Χάος και απόγνωση άφησε πίσω της η "Μέδουσα"- Εικόνες επικής καταστροφής στην Χαλκιδική

Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σποράδες, Εύβοια στο «μάτι της Μέδουσας»
Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος – Εικόνες Αποκάλυψης και ανυπολόγιστες καταστροφές - Δείτε την πρόβλεψη του καιρού των επόμενων ωρών 
Τις πληγές της μετράει η χώρα μετά την φονική επέλαση της «Μέδουσας», που ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου να πλήττει την Ελλάδα από άκρη σε άκρη. Τραγικός ο απολογισμός, με έναν νεκρό, έναν αγνοούμενο και χιλιάδες προβλήματα.
Ωστόσο μέχρι το μεσημέρι θα έχουν σταματήσει τα φαινόμενα. Παρόλα αυτά τις πρώτες ώρες σήμερα αρκετά μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν στη Θράκη, στην Εύβοια και στη Βόρεια Κρήτη.

Την ίδια ώρα στα ιστορικά χρονικά της μετεωρολογίας θα καταγραφεί η κακοκαιρία που χτύπησε τη χώρα το τελευταίο διήμερο. Τόσο η ένταση των φαινομένων όσο και η χρονική στιγμή που εκδηλώθηκαν, στην καρδιά του καλοκαιριού, καθιστούν τη «Μέδουσα» όπως ονομάστηκε, ως ιστορική κακοκαιρία.

Χθες στην Καλαμάτα καταγράφηκαν 83 χιλιοστά βροχής, όταν στον σταθμό της ΕΜΥ τον Ιούλιο κατά μέσο όρο πέφτουν μόνο 5 χιλιοστά, ενώ στα 30 χρόνια από το 1971 έως το 2000 το μεγαλύτερο ποσό βροχής που έχει καταγραφεί για όλο τον Ιούλιο είναι μόνο 23 χιλιοστά. Δηλαδή χθες έβρεξε τέσσερις φορές περισσότερο από το ρεκόρ των 30 ετών!





Τι άφησε πίσω της η επέλαση της κακοκαιρίας 
Η «Μέδουσα», όπως ονομάστηκε η κακοκαιρία, είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 48χρονος κτηνοτρόφος στην περιοχή Μέγας Κάμπος στην Αμφιλοχία από πτώση κεραυνού, ένας Ρουμάνος ορειβάτης να αγνοείται στον Όλυμπο, όπου είχε χιονοκαταιγίδα, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε καλλιέργειες στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία που άφησε πίσω της η σφοδρή καταιγίδα.
  
Παράλληλα, δεκάδες αυτοκίνητα καταστράφηκαν στη Σιθωνία, όπου τα φαινόμενα ήταν πολύ ισχυρά και αναμένεται να συνεχιστούν. Ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι περίμεναν μια δύσκολη νύχτα. Όπως είπε, εκτός από τις περιοχές προς τον Νέο Μαρμαρά και την Τορώνη, προβλήματα από την κακοκαιρία παρουσιάστηκαν και στην άλλη μεριά του «ποδιού», στη Σάρτη, τη Βουρβουρού και τη Συκιά.

Ρέματα υπερχείλισαν, δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν στο οδικό δίκτυο του δεύτερου «ποδιού» για να καθαρίσουν τους βράχους που έπεσαν και να το κρατήσουν ανοιχτό.

«Ο όγκος του νερού είναι υπερβολικά μεγάλος και η πυροσβεστική κάνει διαρκώς αντλήσεις νερού. Σπεύδουμε με πολλά μηχανήματα στα σημεία όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Έχουμε ενημερώσει για την κατάσταση τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντίστοιχο αίτημα έχει υποβάλλει και ο Δήμος Νέας Προποντίδας, ωστόσο ελέγχουμε τα συμβάντα και σε αυτή την περιοχή» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων έκλεισε και το πέρασμα του Γαλλικού ποταμού στην περιοχή της Σίνδου.

Ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Πουλτίδης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 50 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε Τορώνη και Αρναία. Ακόμη, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 10 άτομα από τα αυτοκίνητα τους.
Επίσης, η θεομηνία οδήγησε στην εκκένωση κάμπινγκ που πλημμύρισε, στην ακτή Αζάπικο, κοντά στο Πόρτο Καρράς, από όπου αποχώρησαν περίπου 35 με 40 άτομα, ενώ εφτά άτομα χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν από την Πυροσβεστική. Ήταν τέτοια η ορμή των χειμάρρων που δεκάδες οχήματα παρασύρθηκαν, ενώ άλλα βούλιαξαν. 

Σύμφωνα με το halkidikinews.gr, οι περιοχές του πρώην δήμου Τορώνης, από το Πόρτο Κουφό, την Τορώνη και τη Συκιά πλημμύρισαν και οι κάτοικοι μαζί με τους τουρίστες λαχτάρησαν. Προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπως σε δρόμους και δίκτυα, καθώς και σε πάρα πολλά αυτοκίνητα και καταστήματα.
Σύμφωνα με το Ράδιο Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική εγκατέλειψαν άρον άρον με τα αυτοκίνητά τους οι ξένοι επισκέπτες, κυρίως Σέρβοι, Βούλγαροι και άλλοι Βαλκάνιοι, κατευθυνόμενοι προς Θεσσαλονίκη.  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη