"Από θαύμα γλιτώσαμε νέο μακελειό"- Αποτυχημένο τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο


Λονδίνο: Ταυτοποιήθηκε ένας ύποπτος για την επίθεση στο μετρό. Θα θρηνούσαμε εκατοντάδες νεκρούς


Ο τρόμος επέστρεψε στο Λονδίνο μετά το νέο χτύπημα σε σταθμό του μετρό. Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας ταυτοποίησαν έναν ύποπτο που φέρεται ότι εμπλέκεται στη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σταθμό Πάρσονς Γκριν, στο μετρό του Λονδίνου, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Sky News.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον ύποπτο με τη βοήθεια των βίντεο από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, έγραψε στο Twitter ο ρεπόρτερ του καναλιού Μαρκ Γουάιτ.
Από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης εντοπίστηκε και ταυτοποιήθηκε ύποπτος που φέρεται ότι εμπλέκεται στη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σταθμό Πάρσονς Γκριν, στο μετρό του Λονδίνου, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Sky News.
Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας ταυτοποίησαν τον ύποπτο.

Οι επιβάτες του συρμού περιέγραψαν τις δραματικές στιγμές που βίωσαν καθώς ακούστηκε ένας ήχος ανάφλεξης, το βαγόνι τυλίχτηκε στις φλόγες και η φωτιά άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλα βαγόνια.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αμέσως μετά προκλήθηκε πανικός καθώς οι επιβάτες προσπαθούσαν να βγουν όλοι από την ίδια πόρτα και στη συνέχεια πολλοί ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τον σταθμό.
Εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους που παρέπεμπαν στις παλαιότερες τρομοκρατικές ενέργειες τις οποίες έχει ζήσει η βρετανική πρωτεύουσα.
Πολλοί υπέστησαν εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα, κάποιων κάηκαν τα μαλλιά και οι περισσότεροι υπέστησαν σοκ.
Ο κόσμος έστελνε μηνύματα στους δικούς του ανθρώπους από το κινητό ή ανέβαζε πληροφορίες στο Twitter και κάποιοι πιο ψύχραιμοι τραβούσαν με το κινητό τους φωτογραφίες και βίντεο.
Από τις φωτογραφίες φαίνεται να βγαίνουν φλόγες από τη ισοθερμική σακούλα και να προεξέχουν καλώδια.
"Επέβαινα στο δεύτερο βαγόνι από το τέλος. Άκουσα έναν ήχο ανάφλεξης. Σήκωσα το κεφάλι μου και είδα ολόκληρο το βαγόνι τυλιγμένο στις φλόγες και οι φλόγες να με πλησιάζουν", δήλωσε στο Reuters ο Όλα Φαγιανκίνου, επιβάτης του τρένου.

"Πολλοί επιβάτες είχαν ποδοπατηθεί. Υπήρχαν διάσπαρτα κινητά, καπέλα, τσάντες και όταν γύρισα να κοιτάξω πίσω μου είδα φλόγες να βγαίνουν από μια σακούλα..."
Έξω από τον σταθμό μια γυναίκα καθόταν στο πεζοδρόμιο με τυλιγμένο το πόδι της με γάζες και δίπλα της περιπολούσαν ένοπλοι αστυνομικοί. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι είδε μια γυναίκα να απομακρύνεται με φορείο και τα πόδια της να είναι τυλιγμένα με ισοθερμική κουβέρτα.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε: "Ήταν ο καθένας για τον εαυτό του, ο κόσμος είχε πανικοβληθεί, πατούσε ο ένας πάνω από τον άλλον. Μια γυναίκα είχε άσχημα εγκαύματα στα πόδια της, ήταν πολύ σοκαριστικό. Η γυναίκα την οποία συνόδευα ποδοπατήθηκε. Γινόταν χαμός"

«Διάβαζα ήρεμος την εφημερίδα μου και άκουγα ένα podcast και ξαφνικά όλος ο κόσμος άρχισε να τρέχει μπροστά μου στην πλατφόρμα» δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph, ο 53χρονος σύμβουλος τεχνικών θεμάτων Ρίτσαρντ Άιλμερ Χολ.
«Ηταν μια γυναίκα στην πλατφόρμα που μου έλεγε ότι είχε δει μια τσάντα, μια λάμψη και έναν κρότο, οπότε προφανώς και εξερράγη [...]. Είδα γυναίκες να κλαίνε και να ουρλιάζουν, στριμώχνονταν στις σκάλες και για να βγουν στους δρόμους. Ορισμένους ανθρώπους τους έσπρωξαν και ποδοπατήθηκαν, είδα δύο γυναίκες να λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες από τους τραυματιοφορείς», συμπλήρωσε.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ασφαλείας, η Μέι ενημέρωσε ότι το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία, για τρομοκρατική απειλή, παραμένει πάρα πολύ υψηλό.
22 άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στο Μετρό του Λονδίνου , όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία.
Η επίθεση χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» από τις αρμόδιες αρχές. Μάλιστα, το BBC μετέδωσε ότι ο μηχανισμός έφερε χρονοδιακόπτη, δηλαδή επρόκειτο για ωρολογιακή βόμβα.
"Εκτιμάμε τώρα ότι επρόκειτο για πυροδότηση ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού", δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της χώρας Μαρκ Ρόουλεϊ και πρόσθεσε ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία συνεργάζεται με την βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI5.

Οι δράστες χρησιμοποίησαν για βόμβα έναν κουβά με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια.
Ειδικοί σε θέματα εκρηκτικών λένε ότι η αυτοσχέδια βόμβα στο Parsons Green θα μπορούσε να είχε προκαλέσει πραγματικό λουτρό αίματος, αν δεν είχε αποτύχει η έκρηξη σε ώρα αιχμής.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ερευνά εξονυχιστικά και τη βόμβα-κουβά. Φωτογραφίες δείχνουν μια ισοθερμική τσάντα μέσα σε έναν μεγάλο κουβά, από το χείλος του οποίου εξέχουν χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια.

Τερέζα Μέι: Οι σκέψεις μου με εκείνους που τραυματίστηκαν
- Στις 15:00 συνεδριάζει η Επιτροπή Ασφαλείας
Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπογράμμισε σήμερα ότι η διατύπωση εικασιών δεν βοηθάει σε οποιαδήποτε έρευνα, μετά τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλαντ Τραμπ στο Twitter πως οι δράστες της επίθεσης στο μετρό του Λονδίνου ήταν γνωστοί στην αστυνομία.
Ερωτηθείσα σχετικά με το μήνυμα του Τραμπ στο οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει πως οι υπεύθυνοι για τη βόμβα στο δυτικό Λονδίνο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό 22 ανθρώπων, ήταν «στο στόχαστρο της Σκότλαντ Γιάρντ», η Μέι δήλωσε: «Δεν πιστεύω ότι βοηθάει να εικάζει κάποιος για το τι συμβαίνει σε μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Η Βρετανή πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίθεση «άνανδρη».
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε γράψει το πρωί στο Twitter: «Άλλη επίθεση στο Λονδίνο από έναν αποτυχημένο τρομοκράτη. Αυτοί οι άνθρωποι είναι άρρωστοι και παράφρονες και βρίσκονταν στο στόχαστρο της Σκότλαντ Γιάρντ. Πρέπει να είμαστε υπέρ της δράσης!»
Η βρετανική κυβέρνηση είχε εξοργιστεί όταν διαρροές στον αμερικανικό Τύπο, που αποδίδονταν σε επίσημες πηγές, είχαν αποκαλύψει πληροφορίες για τη φονική επίθεση στο Μάντσεστερ, που είχε στοιχίσει φέτος τον Μάιο τη ζωή σε 22 ανθρώπους σε μια συναυλία.
Γερμανία και Γαλλία συμπαρίστανται στα θύματα από την έκρηξη στο μετρό του Λονδίνου

Την υποστήριξή τους στους τραυματίες και «σε όλους τους Βρετανούς» εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άν. Μέρκελ μετά την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στο μετρό του Λονδίνου, τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διεθνής αγώνας κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.
«Η σκέψη μας είναι με τον βρετανικό λαό» είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ενταθεί και να βελτιωθεί το διεθνές επίπεδο του αγώνα κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας», στο περιθώριο της συνάντησης που είχε στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ.

«Πρόσφατα έγιναν επιθέσεις στη Βαρκελώνη, αλλά επίσης στη Γαλλία και τη Γερμανία. Και σήμερα ίσως να χτυπήθηκε και το Λονδίνο. Στεκόμαστε επομένως στο πλευρό της Βρετανίας, της κυβέρνησής της αλλά, πάνω απ' όλα, στο πλευρό όλων των Βρετανών», συνέχισε η καγκελάριος.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του στους τραυματίες από την επίθεση στο Λονδίνο αλλά και στους στρατιώτες που έγιναν στόχος επίθεσης στο μετρό του Παρισιού. «Αυτά τα δύο γεγονότα δείχνουν πως είμαστε αντιμέτωποι, συλλογικά, στη Γαλλία, στην Αγγλία αλλά επίσης στη Γερμανία, με ένα πολύ υψηλό επίπεδο απειλής, στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις (...) για να διασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες όσον αφορά την ασφάλεια», πρόσθεσε.
Τουλάχιστον 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη της αυτοσχέδιας ωρολογιακής βόμβας σε ένα βαγόνι στο μετρό του Λονδίνου γύρω στις 8.20 το πρωί, τοπική ώρα σήμερα και η αστυνομία θεωρεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.






ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη