"Στα ψιλά" η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην Μακεδονική Αμφίπολη

Αμφίπολη: Να συνεχιστούν το συντομότερο οι ανασκαφές ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σαφές μήνυμα για την επανεκκίνηση των ανασκαφών έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με δηλώσεις του μπροστά από την είσοδο του μνημείου του Τύμβου Καστά, τον οποίο και επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Δήμο Αμφίπολης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε αρχικά στον περίβολο του μνημείου από τον αρχιτέκτονα και αναστηλωτή κ. Μιχάλη Λεφαντζή. Στη συνέχεια εισήλθε εντός του τύμβου και είδε από κοντά τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως από την ομάδα της αρχαιολόγου κας Αικατερίνης Περιστέρη.

Έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και διαρκώς προέβαινε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, εκφράζοντας πολλές φορές το θαυμασμό του για το μνημείο.

Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την ανασκαφή στην Αμφίπολη ως μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, ενώ αναφερόμενος για τα ευρήματα που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη, μίλησε για θησαυρούς τεράστιας αισθητικής αξίας. Εξέφρασε, επιπλέον, τη βεβαιότητα ότι όταν θα συνεχισθούν οι ανασκαφικές εργασίες θα έρθουν στο φως ακόμα περισσότερα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να δούμε τι σημαίνει αυτό το μνημείο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι μέσα από το μνημείο θα μπορέσουμε να δούμε την ιστορία του Μακεδονικού βασιλείου, προσφέροντας, παράλληλα, ακόμη περισσότερα τεκμήρια για την ήδη, απολύτως τεκμηριωμένη, ελληνικότητα της Μακεδονίας, δίνοντας τη δέουσα απάντηση στους παραχαράκτες της ιστορίας.

Προέτρεψε, δε, να εμπιστευθούμε την ελληνική αρχαιολογική κοινότητα στο ζήτημα της συνέχισης των ανασκαφικών εργασιών. Συνέστησε, ωστόσο, μέχρι οι αρμόδιοι βγάλουν τα συμπεράσματά τους να μην μιλάμε πολύ και κυρίως να μην μιλούμε αναρμοδίως και κατά το δοκούν.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή αλλά και πραγματική συγκίνηση ευρισκόμενος σε αυτόν τον τόπο, εδώ που συντελείται μία από τις μεγαλύτερες ανασκαφές των τελευταίων χρόνων. Ήδη η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως θησαυρούς τεράστιας αισθητικής αξίας κι είναι βέβαιο ότι όταν θα συνεχίσει η σκαπάνη θα φέρει ακόμη περισσότερα στοιχεία. Κι αυτό θα μας οδηγήσει να δούμε τι σημαίνει αυτό το μνημείο.

Είναι βέβαιο, επίσης, ότι θα μας οδηγήσει να δούμε την ιστορία του Μακεδονικού βασιλείου. Επίσης, θα μας δώσει ακόμη περισσότερα τεκμήρια, για την ήδη απολύτως , βεβαίως, τεκμηριωμένη, ελληνικότητα της Μακεδονίας. Απλώς θα είναι κάτι πολύ σημαντικό, κάτι το οποίο δίνει απάντηση στους παραχαράκτες της ιστορίας.

Όπως είπα πριν ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ανασκαφές των τελευταίων χρόνων. Αυτό το αποδεικνύουν μαρτυρίες της ελληνικής αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Οι ανασκαφές πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό. Ορθότερα πρέπει να συνεχιστούν το συντομότερο δυνατό.

Και πρέπει να εμπιστευθούμε προς αυτή την κατεύθυνση την ελληνική και διεθνή αρχαιολογική κοινότητα. Έχει αποδείξει ότι έχει και τη γνώση και την εμπειρία, αρκεί να δει κανείς τι έχει συμβεί μέχρι τώρα. Μόνο που έως ότου η κοινότητα και οι αρμόδιοι βγάλουν τα συμπεράσματά τους είναι καλό να μην μιλάμε πολύ και κυρίως να μην μιλούμε αναρμοδίως και κατά το δοκούν».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη