"Αν δεν ήταν τα Μνημόνια θα χρεωκοπούσαμε" δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑίος Υπουργός Οικονομικών !!!

Στην παραδοχή ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια και πως χωρίς αυτά η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν πιο βίαιη, η χρεοκοπία σίγουρη και η έξοδος από το ευρώ βέβαιη, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ένα από τα κυβερνητικά στελέχη που χαίρουν της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων, κ. Γιώργος Χουλιαράκης.

Μήπως γνωρίζει κάτι που οι υπόλοιποι στον ΣΥΡΙΖΑ αγνοούν; Διότι, πως γίνεται ο ίδιος να μιλάει για κίνδυνο – και μάλιστα όχι μικρό – δημοσιονομικού παραστρατήματος μετά το τέλος των μνημονίων, όταν σύσσωμη η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι ετοιμαζόμαστε να γυρίσουμε στη ζωή που είχαμε πριν από την κρίση;

Είναι ορατός ο κίνδυνος να ξανακυλήσουμε στις παλιές μας συνήθειες είπε ο κ. Χουλιαράκης σε χθεσινή εκδήλωση για την ελληνική κρίση. Είναι βέβαιο ότι δεν εννοεί τις «σφιχτές» πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση από τότε που αποφάσισε να κινηθεί στο μονοπάτι της Ευρώπης, αλλά τη σπάταλη και ανεξέλεγκτη δημοσιονομική συμπεριφορά παλαιότερων ετών. Δηλαδή, δεν θα έχουμε μνημόνιο αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόζει πολιτικές λιτότητας που τόσο καιρό φωνάζει ότι τις επιβάλλουν οι «κακοί» Ευρωπαίοι;

Τα σχόλια του κ. Χουλιαράκη ταιριάζουν, μάλιστα, με εκθέσεις όπως αυτή της Capital Economics, στην οποία αναφέρεται ότι η δημοσιονομική βελτίωση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο, όμως η λιτότητα θα πρέπει να συνεχιστεί. Μάλιστα, ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 1,5% το 2018, έναντι 2,4% που θα ήθελε η Κομισιόν.

Την ίδια ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την συμπεριφορά της κυβέρνησης όταν δεν θα υπάρχει ο βραχνάς των μνημονιακών υποχρεώσεων, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι για να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο θα πρέπει να το ζητήσει η Ελλάδα. Σε αντίθετη περίπτωση η χώρα μας θα πρέπει να σταθεί μόνη της στα πόδια της.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του δεν θέλει να ακούει για οτιδήποτε λέγεται μνημόνιο ή μοιάζει με αυτό, καθώς στο αφήγημα που θέλει να στηριχθεί – είτε πάει μέσα στο 2018 σε εκλογές είτε όχι – είναι ότι επί των ημερών του βγήκαμε από τα μνημόνια. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν στο Liberal.gr ότι στις Βρυξέλλες η επιθυμία του πρωθυπουργού έχει αρχίσει να βρίσκει ευήκοα ώτα, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη της χωρίς να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκαλέσει νέα κρίση, σε μία εποχή που η ευρωπαϊκή οικονομία όχι μόνο θεραπεύει τις πληγές της αλλά και ανακάμπτει.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι πηγαίνουμε σε μία μέση λύση που θα ικανοποιεί τους δανειστές αλλά και θα εξυπηρετεί τα εγχώρια πολιτικά συμφέροντα του κ. Τσίπρα. Ένα πρόγραμμα, δηλαδή, που δεν θα λέγεται πρόγραμμα και θα προβλέπει ότι όσο η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και άλλες μνημονιακές πολιτικές, τόσο θα «κερδίζει» μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα των μέτρων που θα πρέπει να ακολουθεί η Ελλάδα δεν θα είναι συνδεδεμένο με χρηματοδότηση όπως γινόταν τόσα χρόνια, αλλά με «bonus» όπως η μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων και άλλα μέτρα ελάφρυνσης του τεράστιου χρέους.

Άρα, θα υπάρχει ένα άτυπο μνημόνιο και όχι η εποπτεία που ισχύει για την Πορτογαλία ή την Κύπρο. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, άφησε να εννοηθεί και ο κ. Χουλιαράκης, λέγοντας ότι θα έχουμε ένα πρόγραμμα εποπτείας όπως των δύο αυτών χωρών, όμως αυτές δεν έχουν το δικό μας πρόβλημα χρέους. Που σημαίνει ότι η δική μας εποπτεία θα είναι πιο στενή.

Τι άλλο είπε ο κ. Χουλιαράκης; Ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να μην αλλάξει πολιτική τόσο τώρα όσο και μετά το τέλος του μνημονίου καθώς θα πρέπει να διατηρηθεί ένα θετικό οικονομικό κλίμα και να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεν εννοεί ότι η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη από κάποιο μνημόνιο αλλά από την ίδια την ωμή πραγματικότητα. Και αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό.

Όσο για την αναφορά του στην εποχή των μνημονίων, όπου σημείωσε πως τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν ήταν απαραίτητα αλλιώς η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν πιο βίαιη, η χρεοκοπία σίγουρη και η έξοδος από το ευρώ βέβαιη, τι να πει κανείς. Η ειλικρίνεια του κ. Χουλιαράκη σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αντισταθμίσει τα όσα αδιανόητα ακούμε καθημερινά από στελέχη της κυβέρνησης…
Νεότερη Παλαιότερη