Πέμπτη πρωί : Ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς


Βρίσκουν ακόμη νεκρούς στο Μάτι - 81 οι νεκροί. Θάνατος, οργή, πόνος, αγωνία

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής οι άνθρωποι που έχουν χάσει την ζωή τους είναι 81.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Μαλλίρη ανακοίνωσε στις 10.15 τη νύχτα της Τετάρτης ότι οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική ανέρχονται σε 81. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε τη ρητή απαγόρευση της πτήσης drone σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων πάνω από τα καμένα.

Περισσότερες από 2.500 κατοικίες έχουν καταστραφεί σε Μάτι και Ραφήνα και 4.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Θεωρείται ωστόσο βέβαια ότι ο αριθμός θα ανέβει και μάλιστα κατά πολύ. Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς από χθες εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι τριψήφιος, πάνω από 100. 

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων που σώθηκαν από τον πύρινο εφιάλτη στο Μάτι.

"Μας έκαψαν σαν τα ποντίκια" λένε και κατηγορούν τις Αρχές για τον μηδενικό σχεδιασμό τις κρίσιμες ώρες...









Σε κρίσιμη κατάσταση συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 11 άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τους τραυματίες – εγκαυματίες στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες.

Στο νοσοκομείο Παίδων παραμένουν για νοσηλεία 4 παιδιά, ενώ δόθηκαν αρκετά εξιτήρια σε ενήλικες από τον Ευαγγελισμό και το Σισμανόγλειο.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στους 81 και οι τραυματίες στους 187.

Ενημέρωση για τους τραυματίες

Συνολικά νοσηλεύονται 60 ενήλικες, 11 εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι. Ακόμη, τέσσερα παιδιά, κανένα από τα οποία δεν διατρέχει κίνδυνο.

Μεγάλη η αγωνία για τους δεκάδες αγνοούμενους

Κι ενώ η επιχείρηση απομάκρυνσης των απανθρακωμένων αυτοκινήτων συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονται πόρτα πόρτα.

Καθώς οι έρευνες σε πάνω από 1.500 σπίτια της περιοχή δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Νίκος Οικονομόπουλος εκφράζει την ανησυχία του ότι ο αριθμός των νεκρών αυτής της τραγωδίας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Άγνωστο πόσοι είναι οι αγνοούμενοι

Επισήμως, η Πολιτεία εξακολουθεί να μη δίνει καθόλου στοιχεία για το πόσοι είναι τελικά οι άνθρωποι που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν εκτυλίχθηκε το σκηνικό φρίκης στην περιοχή.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγός Σταυρούλα Μαλλίρη, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής οι κλήσεις στο «199» για καταγραφές αγνοουμένων ατόμων «είναι δεκάδες». Ωστόσο, όπως είπε, «επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών, ενδεχομένως ανάμεσα στους αγνοούμενους να περιλαμβάνονται και τα 79 άτομα των οποίων οι σοροί έχουν εντοπιστεί, καθώς και άτομα τα οποία έχουν επιστρέψει στους οικείους τους χωρίς να έχουν ενημερώσει γι' αυτό τις αρμόδιες Αρχές».

Νεότερη Παλαιότερη