ΤΩΡΑ: Τεράστια δασική πυρκαγιά- Καίγονται σπίτια


Ανεξέλεγκτη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στο πευκοδάσος στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, στα όρια Κορινθίας - Δυτικής Αττικής, ενώ οι καπνοί έχουν εξαπλωθεί στη Δυτική Αττική, ενώ οι φλόγες βρίσκονται κοντά στους οικισμούς Γαλήνη και Μαρούλα, ενώ υπάρχουν φόβοι για εξάπλωση προς το Αλεποχώρι. Λόγω της φωτιάς εκκενώθηκαν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2.

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι με ταχύτητα 15 έως 26 μίλια, βόρειοι-βορειοδυτικοί, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει την περιοχή στο πευκοδάσος, που είναι δυσπρόσιτη για τις αρχές. Κάτοικοι της περιοχής εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ οι αρχές τους παρακινούν να κατέβουν στην παραλία.

Στο σημείο πετούν τέσσερα ελικόπτερα Ericsson, τρία Canadair CL-415 και άλλο ένα CL-215.





Αξιωματικός από το Πεντάγωνο εκτιμά ότι στην παρούσα φάση η φωτιά είναι δύσκολο να περιοριστεί και οι αρμόδιοι κάνουν προγραμματισμό για τις επόμενες ώρες.

Εκτροπή κυκλοφορίας στην νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου
Λόγω της πυρκαγιάς, που έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον παράδρομο της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου από το 56ο χιλιόμετρο, ενώ στην εθνική οδό επκρατεί μποτιλιάρισμα.

Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής είναι μεγάλη. Η πυροσβεστική συνεχώς ενισχύει τις δυνάμεις που επιχειρούν, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο σημείο βρίσκονται 100 πυροσβέστες με 47 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο. Στο σημείο πετά ένα αεροσκάφος Canadair και πέντε ελικόπτερα, ενώ αναμένονται άλλα 15 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρο από τη Θεσσαλονίκη.

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, ενώ οι άνεμοι πνέουν μέχρι 7 μποφόρ και αλλάζουν συνεχώς διεύθυνση.
Λίγο νωρίτερα, στο σημείο επιχειρούσαν 80 πυροσβέστες με 40 οχήματα και τριάντα άτομα πεζοπόρ, επτά αεροσκάφη Canadair και τρία ελικόπτερα, ενώ αναμένεται ένα αεροσκάφος C27J με 30 πυροσβέστες.

Αρχικά, η επιχείρηση περιελάμβανε 15 οχήματα με 35 πυροσβέστες και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ απογειώθηκαν για ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη. Στη συνέχεια, αποφασίστηκε ενίσχυση των δυνάμεων, με αποτέλεσμα στην περιοχή να επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 30 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα.

Ειδικότερα, στο σημείο βρίσκονται δύο καινούρια καναντέρ CL-415 και ένα CL-215 καθώς και δύο ελικόπτερα. 

Παράλληλα, από τη Θεσσαλονίκη, όπου διατηρούν τη βάση τους τα CL-415 έχει φτάσει ένα αεροσκάφος, ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται ότι θα φτάσει και δεύτερο. Παράλληλα, με C-130 από Θεσσαλονίκη αναμένεται ότι θα φτάσουν άλλοι 30 πυροσβέστες.

Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι.

Νεότερη Παλαιότερη