Εξαγορά μαμούθ Eλληνικής επιχείρησης για 1.5 δισ. ευρώ !!!


Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την όπως όλα δείχνουν πώληση μεγάλης Ελληνικής επιχείρησης,  σε τεράστιο επενδυτικό πολυεθνικό όμιλο. 
Με τον επικεφαλής της Chipita κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο να διαψεύδει επανειλημμένως φήμες και δημοσιεύματα, τη Mondelez να αρνείται να σχολιάσει, τα ξένα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Bloomberg και το Reuters να μην έχουν κανένα σχετικό ρεπορτάζ και την αγορά να επιμένει για ύπαρξη προσφοράς - “μαμούθ” συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το σήριαλ γύρω από την ελληνική βιομηχανίας σνακς.

Οι τελευταίες πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, πληροφορίες, όμως οι οποίες προέρχονται από ανώνυμες πηγές, κάνουν λόγο για κατάθεση τελικά προσφοράς για την Chipita από τον όμιλο Mondelez ύψους 1,5 δισ. ευρώ, αλλά για μη κατάθεση τελικά προσφοράς από την Pepsico. 

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα στην προσφορά περιλαμβάνονται και τα δάνεια της Chipita. Βεβαίως ακόμη φέρεται να μην υπάρχει συμφωνία, καθώς δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα πράξουν οι μέτοχοι της Chipita που είναι κυρίως ο όμιλος Olayan και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Το 2016 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός της Chipita) ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 432,3 εκατ. ευρώ, τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων, τόκων και χρηματοδοτικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε επίπεδο ομίλου σε 59,8 εκατ. ευρώ έναντι 56,5 εκατ. ευρώ το 2015, καταγράφοντας αύξηση 5,8%, και τα κέρδη μετά από φόρους σε 9,3 εκατ. ευρώ για τον όμιλο.

Η Chipita διαθέτει 11 δικά της εργοστάσια σε Ελλάδα (4 μονάδες), Βουλγαρία (1 μονάδα), Ινδία (1 μονάδα), Πολωνία (1 μονάδα), Ρουμανία (2 μονάδες), Ρωσία (1 μονάδα) και Τουρκία (1 μονάδα), λειτουργώντας 38 γραμμές παραγωγής. Επίσης, διαθέτει 7 εργοστάσια και 29 γραμμές παραγωγής σε Αίγυπτο (4 μονάδες μέσω της κοινοπραξίας Edita), Σαουδική Αραβία (2 μονάδες μέσω της κοινοπραξίας Modern Food Industries) και Μαλαισία (1 μονάδα μέσω της κοινοπραξίας Muchico Bakery). 

Συνολικά, τα προϊόντα της βρίσκονται σε 67 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Εντός του φθινοπώρου αναμένεται, εξάλλου, να κυκλοφορήσει στην ινδική αγορά το περίφημο συσκευασμένο κρουασάν παραγωγής της Britchip Foods Ltd., της κοινοπραξίας που έχουν συστήσει από πέρυσι η ελληνική Chipita και η ινδική Britannia Industries Ltd., με ποσοστά 40% και 60% αντιστοίχως. 

Εντός του 2019 εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το εργοστάσιο της Chipita στη Σλοβακία, επένδυση ύψους 63 εκατ. ευρώ.

Η Mondelez International δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα μέσω της Mondelez Ελλάς. Το πρώτο εξάμηνο του 2018 πραγματοποίησε πωλήσεις 12,87 δισ. δολαρίων και τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 1,26 δισ. δολάρια. 

Πιο πρόσφατη εξαγορά της Mondelez ήταν αυτή της εταιρείας Tate Bake's Shop που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, ενώ τον Ιούνιο ο όμιλος ανακοίνωσε ότι επενδύεει 200 εκατ. δολάρια στο εργοστάσιό του στην Τσεχία για την ενίσχυση της ανάπτυξής του στην Ευρώπη.
Νεότερη Παλαιότερη