Ανείπωτη τραγωδία : Σεισμός και τσουνάμι, άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς

Κύμα τσουνάμι ύψους 1,5 μέτρων που έπληξε δύο παραθαλάσσιες πόλεις προκλήθηκε από τον σεισμό 7,5 βαθμών που χτύπησε νωρίτερα την νήσο Σουλαγουέσι, στην Ινδονησία.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης φυσικών καταστροφών δήλωσε πως τα νερά παρέσυραν σπίτια που βρίσκονταν κοντά στην ακτή και ότι οι περίοικοι έχουν δηλώσει αγνοούμενους, όπως μεταδίδει το Associated Press.
Σε 384 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι, το οποίο έπληξε την πόλη Παλού στη νήσο Σουλαουέζι της Ινδονησίας, ανακοίνωσε σήμερα η ινδονησιακή υπηρεσία διαχείρισης των καταστροφών, καθώς πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους παρασυρόμενοι από τα τεράστια κύματα την ώρα που έπαιζαν στην παραλία.

Προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 48 επιβεβαιωμένους θανάτους και εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενους.

Τα περισσότερα θύματα καταγράφηκαν στην Παλού, πόλη με περίπου 350.000 κατοίκους στην δυτική ακτή της νήσου Σουλαουέζι, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της ινδονησιακής υπηρεσίας διαχείρισης των καταστροφών Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Τζακάρτα.

Σήμερα το πρωί ισχυροί μετασεισμοί συνέχιζαν να συγκλονίζουν την παραλιακή αυτή πόλη, μετά τα τεράστια κύματα ύψους έως και έξι μέτρων που σάρωσαν χθες τον τουριστικό αυτόν προορισμό έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 7,5 βαθμών στη στεριά.

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου γεωφυσικής και μετεωρολογίας της Ινδονησίας δήλωσε στο Reuters πως το κύμα είχε ύψος 1,5 μέτρα κι ότι ένα πλοίο ξεβράστηκε στην στεριά.
Τα νερά έχουν πλέον υποχωρήσει, προσέθεσε, όμως «η κατάσταση είναι χαοτική» με ανθρώπους να τρέχουν στους δρόμους και κτήρια να έχουν καταρρεύσει.

Σημειώνεται πως μετά τον σεισμό οι Αρχές της Ινδονησίας εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι όμως τον απενεργοποίησαν λίγη ώρα πριν σημειωθεί το κύμα.
Στην περιοχή έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δέκα σεισμοί άνω των 5 βαθμών.

Νεότερη Παλαιότερη