Συγχαρητήρια Τραμπ στην "Μακεδονία", για την Συμφωνία των Πρεσπών


«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών ο Ντόναλντ Τραμπ, σε επιστολή του – νέα παρέμβαση υπέρ της συμφωνίας- 24 ημέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Στην επιστολή του στον –διαφωνούντα- πρόεδρο των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ ενόψει της ημέρας ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ, στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ μιλάει με θερμά λόγια τη συμφωνία, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά έξι φορές τον όρο «Μακεδονία», και όχι το συμφωνηθέν «Βόρεια Μακεδονία».

«Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει τη μακροχρόνια διένεξη για το ονοματολογικό με την Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της “Μακεδονίας” τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ» τονίζει.

Αλλά και ο γγ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στήριξε ευθέως την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, καλώντας τους σκοπιανούς πολίτες να αποφασίσουν αν θα γίνουν μέλος της διεθνούς κοινότητας με την ψήφο τους. «Είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχθούμε ως το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ» δήλωσε απερίφραστα ο γ.γ της Συμμαχίας την Πέμπτη.

Η επιστολή Τραμπ

«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε

»Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, συγχαίρω εσάς και τους πολίτες της “Μακεδονίας” με την ευκαιρία της ημέρας ανεξαρτησίας σας στις 8 Σεπτεμβρίου.

»Η “Μακεδονία’’ έχει πολλά για να είναι περήφανη αυτή τη χρονιά. Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει τη μακροχρόνια διένεξη για το ονοματολογικό με την Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της “Μακεδονίας” τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Η συμφωνία και η ένταξη της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη “Μακεδονία”, ειδικά όσον αφορά στις επερχόμενες συνομιλίες για την ένταξή σας στο ΝΑΤΟ.

Εύχομαι στον λαό της “Μακεδονίας” ό,τι καλύτερο σε αυτή την ξεχωριστή ημέρα».

Νεότερη Παλαιότερη