Ερχονται αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Αυξήσεις προ των πυλών στο ηλεκτρικό ρεύμα - Οδηγός Επιβίωσης για τα νοικοκυριά

To κόστος του ρεύματος ανεβαίνει και η πολιτική προσφορών για τη εξασφάλιση νέων πελατών γίνεται όλο και πιο δύσκολη στην ελληνική αγορά. Η εκτίναξη των τιμών των ρύπων όχι μόνο δεν επιτρέπει περαιτέρω μείωση τιμών αλλά δύσκολα θα αποφευχθούν και οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. 

Οι προμηθευτές προεξοφλούν ότι οι τιμές της μεγαβατώρας στις ΝΟΜΕ του Οκτωβρίου (τις δημοπρασίες από τις οποίες οι εναλλακτικοί προμηθεύονται ενέργεια στη χονδρική) θα αυξηθούν και με δεδομένο ότι χάνουν και τις ανεκμετάλλευτες ποσότητες ρεύματος που είχαν εξασφαλίσει πριν από έναν χρόνο σε χαμηλότερες τιμές (τα προϊόντα των δημοπρασιών έχουν 12μηνη «ημερομηνία λήξης») θεωρούν δεδομένο ότι στενεύουν, έτι περαιτέρω, τα περιθώρια προσφορών.

Μεγάλο πρόβλημα έχουν δημιουργήσει oi τιμές δικαιωμάτων ρύπων (που υποχρεούνται να αγοράζουν οι παραγωγοί ενέργειας) έχουν εκτοξευθεί, από 4,38 ευρώ/τόνο CO2 τον Μάιο 2017 και 13,82 ευρώ τον Απρίλιο 2018 στα 27 ευρώ τον Αύγουστο. 

Αντίστοιχα επηρέασαν τη μέση τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος, η οποία έφθασε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στα 72,17 ευρώ/MWh. 

Η αύξηση στην τιμή της χονδρεμπορικής μπορεί να ενεργοποιήσει αυξήσεις στη λιανική, καθώς...στα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων που έχουν οι εναλλακτικοί πάροχοι με τους πελάτες τους, υπάρχει ρήτρα, η οποία τους επιτρέπει αύξηση της χρέωσης εάν αυξηθεί η τιμή στη χονδρεμπορική (ΟΤΣ). 
Η ενεργοποίηση της ρήτρας ή όχι θα καθοριστεί από την οικονομική δυνατότητα της κάθε εταιρείας να αντέξει.

Οι εναλλακτικοί πάροχοι δεν έχουν ξεχωριστή χρέωση για τους ρύπους, έχουν όμως προχωρήσει σε αναπροσαρμογές των τιμολογίων τους στους υφιστάμενους συμβολαιοποιημένους πελάτες Μέσης Τάσης, ενώ έχουν ανέβει και τα επίπεδα των τιμών στα οποία παίζεται ο ανταγωνισμός των προσφορών για νέους πελάτες μεταξύ των εταιρειών προμήθειας. Οι προσφορές για νέους πελάτες όσο και για ανανεώσεις παλιών, κινούνται πάνω από τα επίπεδα των 62 – 63 ευρώ τη Μεγαβατώρα (ή 0,062 ευρώ ανα kWh).
Νεότερη Παλαιότερη