Στη δίνη της «Ωκεανίδας» η χώρα- Πως θα κυλίσει ο καιρός από Δευτέρα

Στον κλοιό της κακοκαιρίας «Ωκεανίς» βρίσκεται η χώρα, καθώς από χθες πυκνές χιονοπτώσεις έχουν σημειωθεί σε πολλές περιοχές. Χιόνια θα συνεχίσουν να πέφτουν και σήμερα, αλλά σε χαμηλότερα υψόμετρα, καθώς και σποραδικές καταιγίδες, ενώ θα ξεσπάσουν θυελλώδεις άνεμοι έως και 10 μποφόρ.

Σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
Λόγω των θυελλωδών ανέμων, που φτάνουν τα 9 και τοπικά στο Αιγαίο ακόμη και τα 10 μποφόρ, συνεχίονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Σοβαρά προβλήματα προκαλούν οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι, που φθάνουν τα 9 και στο Αιγαίο τοπικά ακόμη και τα 10 μποφόρ, στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Σε ισχύ έχει τεθεί απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό και τη Σαλαμίνα.

Κλειστές είναι εξάλλου οι γραμμές Αγ. Μαρίνας-Νέας Στύρας, Ρίου-Αντιρρίου, Βόλου-Σποράδων, Κυλλήνης-Ζακύνθου, Κυλλήνης-Κεφαλονιάς, Κεραμωτής Καβάλας-Λιμένα Θάσου, Πρίνου-Θάσου και Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης.

Τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Ηγουμενίτσας-Κέρκυρας θα εκτελούνται μόνο μέχρι τις 9 το πρωί.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, προκειμένου να ενημερώνονται για αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγων των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική για πτώσεις δένδρων - Απεγκλωβίστηκαν σώοι 13 άνθρωποι από διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά το τελευταίο 24ωρο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη χώρα, η υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις για κοπές δέντρων, απομακρύνσεις αντικειμένων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημεία, και μεταφορές ασθενών από και προς νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αττικής η Πυροσβεστική δέχθηκε 223 κλήσεις, εκ των οποίων οι 129 κλήσεις αφορούσαν κοπές δέντρων και οι 94 κλήσεις για απομακρύνσεις αντικειμένων. Στην δυτική Ελλάδα η Υπηρεσία δέχθηκε 20 κλήσεις για κοπές δένδρων και 10 κλήσεις για απομακρύνσεις αντικειμένων. Στην Ήπειρο η Υπηρεσία μας δέχθηκε 27 κλήσεις για κοπές δένδρων και 8 κλήσεις για απομακρύνσεις αντικειμένων, και στην υπόλοιπη επικράτεια η Υπηρεσία δέχθηκε 60 κλήσεις, εκ των οποίων οι 52 αφορούσαν κοπές δένδρων και οι 8 κλήσεις αφορούσαν απομάκρυνση αντικειμένων.

Πραγματοποιήθηκε μεταφορά 6 ασθενών από και προς νοσηλευτικά ιδρύματα

Αναλυτικά:

  • 1 άτομο από το Βαθύ της Σάμου
  • 1 άτομο από τις Φέρρες Αλεξανδρούπολης
  • 1 άτομο από το δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής
  • 3 άτομα από το Γ.Ν. Λήμνου προς τις οικείες τους.


Η Πυροσβεστική επίσης κλήθηκε για τον απεγκλωβισμό και τη μεταφορά ανθρώπων σε ασφαλή σημεία.

Αναλυτικά:

  • 1 άτομο στην περιοχή Καμαριώτισσα Σαμοθράκης
  • 2 άτομα στην περιοχή Κλεισόβου Καλαμπάκας
  • 2 άτομα στην περιοχή του όρους Αίνους Κεφαλονιάς
  • 8 άτομα στην περιοχή της Πάρνηθας Αττικής


Όλα τα συμβάντα αντιμετωπίστηκαν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ο καιρός τη Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου
Στη Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις που από αργά το απόγευμα και από τα ανατολικά θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χωρά λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες στα ανατολικά και τα νότια με τοπικές βροχές η χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά -ημιορεινά, στα πεδινά της Θεσσαλίας, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, κατά τόπους ισχυρές στην Κρήτη. Τα φαινόμενα από τα βόρεια τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8, στο Αιγαίο τοπικά 9 και στο νότιο Αιγαίο πιθανώς έως 10 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση στα δυτικά και τα βόρεια.

Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.
Νεότερη Παλαιότερη