Μια μικρή λεπτομέρεια στο κινητό, βοήθησε να πιάσουν τον δολοφόνο μαθήτριας

Ήταν νωρίς το πρωί στις 12 Απριλίου, όταν ένας άνδρας που είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο του, βρήκε το άψυχο κορμί της 14χρονης Viktorija Sokolova κάτω από ένα παγκάκι στη Βρετανία.
Κάποιοι την πέρασαν για κούκλα που προοριζόταν για φάρσα, όμως γρήγορα διαπιστώθηκε ότι ήταν ένα αληθινό κορίτσι!

H 14χρονη επικοινώνησε με τον δολοφόνο της μέσω του Messenger, όπου και υπήρχαν όλα τα στοιχεία για το ραντεβού τους στο πάρκο.

Το όπλο ποτέ δεν βρέθηκε για να ταυτοποιηθεί ο δολοφόνος της, ωστόσο μια μικρή λεπτομέρεια σε ένα κινητό τηλέφωνο στάθηκε αφορμή για να τον συλλάβουν τελικά μετά από τόσους μήνες.

Ο 16χρονος, που το όνομά του δεν έχει γίνει γνωστό στα Μέσα, ομολόγησε στις 14 Δεκεμβρίου, μετά τα στοιχεία που βρέθηκαν εναντίον του, ότι βίασε και σκότωσε το κορίτσι.

Ο ίδιος αν και είχε πετάξει σε μια λίμνη, τόσο το δικό του κινητό όσο και το κινητό της 14χρονης, χρησιμοποίησε το κινητό του αδερφού του. Εκεί βιντεοσκόπησε τον εαυτό του να λέει όλα τα password του καθώς ήταν έτοιμος να διαγράψει οποιοδήποτε στοιχείο θα τον καθιστούσε ένοχο. Αυτό που ίσως δεν γνώριζε ωστόσο ο 16χρονος, ήταν το ψηφιακό αποτύπωμα. Όσες ενέργειες και αν έκανε, ακόμη και αν διέγραψε τους λογαριασμούς και τα μηνύματά του, είχε ήδη αφήσει το ψηφιακό του αποτύπωμα και ήταν θέμα χρόνο να βρεθεί από τις αρχές! Μάλιστα είχε ψάξει και στη google, «πώς να διαγράψεις τον λογαριασμό σου στο Facebook».

«Η Viktorija ποτέ δεν θα είχε φανταστεί ότι ένας άνθρωπος που γνώριζε και εμπιστευόταν, θα την πρόδιδε με αυτόν τον τρόπο!», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας στο BBC και συνέχισε λέγοντας, ότι κανένας δεν φανταζόταν ότι αυτό το αγόρι θα ήταν ο άνθρωπος που της αφαίρεσε τη ζωή, καθώς ποτέ δεν υπήρξε βίαιος στην καθημερινότητά του και πάντα την ενθάρρυνε στις επιλογές της.

Ο 16χρονος θα δικαστεί στις 22 Φεβρουαρίου 2019.

Πώς επιδρούν τα social media στη ζωή των εφήβων;
Έρευνες δείχνουν ότι η συμμετοχή και η έκθεση των εφήβων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν άμεσα την ψυχολογία τους και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων. Οι λόγοι, όπως εξηγεί ο κ. Στέλιος Μαντούδης Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής είναι πολλοί. Το άγχος αποδοχής, το αίσθημα μειονεξίας και η μειωμένη κοινωνική ζωή, είναι μερικοί από αυτούς.

Πώς θα προφυλάξετε τα παιδιά σας από τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο:

  • Συζητήστε μαζί τους για την ασφάλεια: Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεστε σε διαρκή επικοινωνία με τα παιδιά σας.
  • Μάθετε τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν
  • Δημιουργήστε λογαριασμό ώστε να έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο.
  • Ενημερώστε τους για το ψηφιακό αποτύπωμα: οποιαδήποτε ενέργεια που δημοσιεύεται μπορεί να διαγράφεται αλλά ποτέ δεν διαγράφεται από τους servers συνθέτοντας έτσι το ψηφιακό τους αποτύπωμα.
  • Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο. Ενδεικτικά αναφέρονται: Phishing, Sextortion, Child Grooming, Παραπλανητικές διαφημίσεις, Ύποπτα ερωτηματολόγια διαγωνισμών.


Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν κάποιος άνθρωπος που έχει εμπιστευτεί, θα καταλήξει να γίνει εχθρός του. Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους ακόμη και για αυτούς τους κινδύνους.
Ζητήστε από τα παιδιά σας να σας λένε πού πάνε, με ποιον και τι ώρα θα γυρίσουν ώστε να ξέρετε ανά πάσα ώρα και στιγμή πού και με ποιον βρίσκονται.
Βάλτε στο κινητό τους τηλέφωνο, κλήση έκτακτης ανάγκης ώστε μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού να είναι σε θέση να σας καλέσουν ή να σας στείλουν μήνυμα ότι κινδυνεύουν./div>
Νεότερη Παλαιότερη