Όταν ο φράχτης γίνεται μουσικό και εκπαιδευτικό όργανο


Το 19ο Δημ. Σχολείο Κατερίνης φιλοξενεί δυο έργα του Δημήτρη Μπάκα

Ο συνθέτης/Sound Artist Δημήτρης Μπάκας παρουσίασε δύο βιωματικά-διαδραστικά έργα του, “Untitled#10” και “Untitled#20”. Οι εγκαταστάσεις (Installation), σε επιμέλεια του Γιάννη Ευθυμιάδη, βρίσκονται στο 19ο Βιοκλιματικό Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης στα πλαίσια του project: «Modern Odysseus in the arms of Europe» (Erasmus+ 2018, ΙΚΥ).
Για το Untitled#20 ο συνθέτης έφτιαξε μια εγκατάσταση φράχτη με σύρματα και πασσάλους, από τον οποίο με ειδικά μικρόφωνα παίρνει τις δονήσεις που μεταφέρονται από τα σύρματα στους πασσάλους και τα αναπαράγει ζωντανά μέσω ηλεκτρονικών μέσων. Η παραγωγή του ήχου γίνεται ως επί των πλείστων από την διάδραση των παιδιών και των επισκεπτών με τα σύρματα και τους πασσάλους. Έτσι ο φράχτης μετατρέπεται σε ένα μουσικό όργανο, «ηχοφράχτη».

Αποτελεί μια κοινωνική κριτική στις εγκαταστάσεις υποδοχής μεταναστών, δημιουργώντας συνθήκες εγκλεισμού πίσω από φράχτη. Ο ήχος φανερώνει τον φράχτη ως ένα ζωντανό οργανισμό και υπέρ-τονίζει το βίωμα του εγκλεισμού με έναν δραματικό τρόπο. Το Untitled#20 είναι μια πειραματική εφαρμογή που φανερώνει το πως ο ήχος μεταφέρεται μέσα από στερεά σώματα και το πως μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα ηλεκτροακουστικό μουσικό όργανο.

Έμπνευση για το έργο αποτέλεσαν φωτογραφίες καλλιτεχνών, που παρουσιάζουν παιδιά προσφυγόπουλα πίσω από τους φράχτες στους χώρους υποδοχής των προσφύγων, όπως του Μιχάλη Μπάκα και του Στρατή Τσουλέλλη από την Φωτογραφική Εταιρία Μυτιλήνης.

Οι δύο φωτογράφοι διέθεσαν τις φωτογραφίες τους στο 19ο Δημοτικό Σχολείο για συνοδεύουν την εγκατάσταση (Installation) του Δημήτρη Μπάκα. 

Μάλιστα, θα μείνει μόνιμα στο 19ο Βιοκλιματικό Σχολείο Κατερίνης για εκπαιδευτικούς σκοπούς και θα υπάρχει η δυνατότητα να την επισκεφτούν και άλλα σχολεία της πόλης.

Το έργο Untitled#10 αποτελεί ένα βιωματικό έργο τέχνης (experiential art) με την μορφή Sound Installation. Δημιουργεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορεί κάποιος να βιώσει μέρος της εμπειρίας της μεταφοράς μεταναστών μέσα σε φορτηγά. Όταν οι επικοινωνία με το περιβάλλον γίνεται σχεδόν αποκλειστικά στην αίσθηση της ακοής, ο χώρος (λόγω του ήχου της μηχανής) αλλά και ο έξω κόσμος μετατρέπεται σε ένα ακουστικό γεγονός, μεταφέροντας κατ’ επέκταση στον κόσμο αυτών που στερούνται την όραση.

Για το έργο έχει επιλεγεί μια αποθήκη του σχολείου, που μοιάζει με το χώρο ενός φορτηγού. Μέσα έχουν τοποθετηθεί δύο ηχεία τα οποία αναπαράγουν μια Σύνθεση Ηχοτοπίου (Soundscape Composition) αποτελούμενη από ήχους φορτηγού, πόλης, θάλασσας, κλπ. Οι ήχοι που αποτελούν τον σκελετό της σύνθεσης, έχουν ηχογραφηθεί από τον συνθέτη, μετακινούμενο σε ένα φορτηγάκι.

Ο Δημήτρης Μπάκας
Ο συνθέτης/Sound Artist Δημήτρης Μπάκας σπούδασε σύνθεση µε δάσκαλο το Θεόδωρο Αντωνίου. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές στο Goldsmiths College, The University of London (Μaster in Contemporary Music Composition), όπου εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή υπό την επίβλεψη του καθηγητή Roger Redgate και αναγορεύτηκε διδάκτορας στη σύνθεση (PhD in Contemporary Music Composition),
ενώ στο Πανεπιστήµιο Κολούµπια της Νέας Υόρκης (2010-2011) ολοκλήρωσε τη µεταδιδακτορική του έρευνα µε αντικείµενο την τεχνική σύνθεσης της απόλυτης συνέχειας (absolute continuity). Έχει συµµετάσχει σε διεθνής συνέδρια, residencies και έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις. Δραστηριοποιείται και ως εικαστικός ήχου με έργα που εκτίθενται κυρίως σε μουσεία.

Project: «Modern Odysseus in the arms of Europe»
«Ο σύγχρονος Οδυσσέας στην αγκαλιά της Ευρώπης» είναι ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με το οποίο επιδιώκεται η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ταυτότητας κρατώντας ο καθένας την ιδιαίτερη ιστορική πολιτισμική συνειδητότητα καθώς και η ένταξη όλων των «Σύγχρονων Οδυσσέων» στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Μέσα από τη σχέση συνεργασίας θα αναπτύσσεται το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανοχής, της ένταξης, της αποδοχής του Άλλου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κροατία και η Λετονία.

Η πρώτη συνάντηση του προγράμματος «Ο σύγχρονος Οδυσσέας στην αγκαλιά της Ευρώπης» φιλοξενήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της Διευθυντρίας κ. Ελένης Παταρίδου με ένα πλούσιο και πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων το οποίο προετοίμασαν με τους μαθητές τους οι εκπαιδευτικοί: Μάστορας Η. , Ι. Τσορτανίδης Ι., Μπαχλιτζανάκη Μ., Ντάμπου Αικ., Καπετανάκη Αικ., Πατούνη Βλουτίνα-Μαρία, Τασιώνα Σ. ,Σεϊτανίδη Θ., Μαργαρίτη Θ., Τασιώνα Σ., Παπαδοπούλου Μ., Μουλά Ε. και Σταυρίδης.

Νεότερη Παλαιότερη