Χαλκιδική : Πωλείται το πιο γνωστό, εμβληματικό ξενοδοχείο

Συμβάσεις με 2 εταιρίες real estate για την ανεύρεση επενδυτών, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν στοιχεία της Πόρτο Καρράς, ή της ίδιας της εταιρείας, κατήρτισε η Τεχνική Ολυμπιακή. 
Σχετική ανακοίνωση έκανε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών η διοίκηση της ιδιοκτήτριας εταιρίας ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και οι δύο εταιρίες είναι η Cushman & Wakefield s.r.o. και η Profin Management Limited. 

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων η Εταιρεία με την επωνυμία ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε. (εφεξής Εταιρεία) ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αξιοποίηση της περιουσίας της ιδίας και των θυγατρικών αυτής, εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, δυνατότητες συνέργειας με άλλες επιχειρήσεις και επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία κατήρτισε με τις εταιρείες Cushman & Wakefield s.r.o. και Profin Management Limited τις από 21 Ιανουαρίου 2019 συμβάσεις με αντικείμενο την υπόδειξη επενδυτών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν στοιχεία του ενεργητικού της ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ή της Εταιρείας. Η Εταιρεία θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για κάθε νέα εξέλιξη επί του θέματος». 

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο money-tourism.gr, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα και εντός του 2018, υπήρξαν σημαντικές επαφές με κορυφαίο ελληνικό τουριστικό όμιλο για συνεργασία, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν. Την στιγμή αυτή δε, φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλο αμερικανικό fund…

 Ρευστότητα
Πρόβλημα ρευστότητας φαίνεται να αντιμετωπίζει η Τεχνική Ολυμπιακή, μία από τις παλαιότερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρει η οικονομική έκθεση εξαμήνου 2018, ο όμιλος εμφανίζει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, καθώς οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, ξεπερνούν την αξία των κυκλοφορούντων στοιχείων ενεργητικού. Σύμφωνα με την εισηγμένη, οι μεγάλες οφειλές του Δημοσίου έχουν επηρεάσει την ταμειακή ρευστότητα του ομίλου, δημιουργώντας επιπλέον χρηματοοικονομικό κόστος. 
Τα χρέη αυτά, που προέρχονται από εγκεκριμένες πιστοποιήσεις που περιείχαν αξία εκτελεσμένων εργασιών και πριμ νωρίτερης παράδοσης, δεν εξοφλούνται, λόγω μη έγκαιρης εκτέλεσης από το Δημόσιο των απαιτούμενων ενεργειών για τη σχετική έγκριση διάθεσης πίστωσης. Η εισηγμένη τοποθετεί τις οφειλές του Δημοσίου-εγγράφονται ως μακροπρόθεσμες απαιτήσεις- σε περίπου 17 εκατ. ευρώ, οι οποίες προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις. 

Οι μεσίτες Η Cushman & Wakefield Inc. είναι μια αμερικανική εταιρεία εμπορικών ακινήτων. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Σικάγο, με περιφερειακή έδρα στη Νέα Υόρκη (Αμερική), το Λονδίνο (EMEA), το Σίδνεϊ (APAC) και το Μπανγκαλόρ (Ασία). Η Cushman & Wakefield είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορικών ακινήτων με έσοδα ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 70 χώρες και έχει 48.000 υπαλλήλους Η Cushman & Wakefield ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη στις 31 Οκτωβρίου 1917 από τους αδελφούς J. Clydesdale Cushman και Bernard Wakefield. 

Έχοντας επεκταθεί σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο, η Cushman & Wakefield σε ένα σημείο είχε περισσότερα από 400 γραφεία σε περισσότερες από 70 χώρες, απασχολώντας περισσότερους από 48.000 ανθρώπους. Τον Ιούνιο του 2018, η Cushman & Wakefield υπέβαλε ένα σχετική αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να εισαχθεί στο NYSE. 
Η Profin Management Limited είναι μια δραστήρια εταιρεία που συστάθηκε στις 4 Αυγούστου 1999 με έδρα το Λονδίνο, στην 247 Grays Inn Road London. Στην διοίκηση και τους μετόχους της εταιρίας, περιλαμβάνονται αρκετοί Έλληνες, οι οποίοι συμμετέχουν και σε άλλες αντίστοιχες εταιρίες της αλλοδαπής. 

Το συγκρότημα
 Η αποτίμηση του Porto Carras, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, βρίσκεται λίγο κάτω από τα 500 εκ. ευρώ και οι νέες επενδύσεις αφορούν στην ανέγερση, πώληση και εκμετάλλευση περίπου 520 – 550 κατοικιών, την ολοκλήρωση του τρίτου ξενοδοχείου στην θέση του παλαιού Village Inn, το οποίο έχει ήδη κατεδαφισθεί και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του, την δημιουργία ενός ή δύο νέων γηπέδων γκολφ, αλλά και την ανακαίνιση των υφιστάμενων υποδομών. 

Δύο πεντάστερα ξενοδοχεία, η μοναδική βίλλα ΓΑΛΗΝΗ, καζίνο, η μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια, γήπεδο γκολφ, αμπελώνας, το μεγαλύτερο κέντρο Spa και θαλασσοθεραπείας της Nοτιοανατολικής Ευρώπης, 9 χιλιόμετρα παραλίας, 25 ιδιωτικοί κόλποι, είναι μερικά μόνο από όσα μπορεί να βρει ο επισκέπτης στο Porto Carras.

 Η απίστευτη, αμμώδης ακτογραμμή των 9 χλμ. με τα κρυστάλλινα νερά, το καταπράσινο τοπίο, τα 9 βραβεία Conde Nast Traveller, το βραβείο Key Eco Label και τα 5 αστέρια γνήσιας φιλοξενίας είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους που κάνουν το Porto Carras Meliton έναν μικρόκοσμο πολυτέλειας. Τα 324 Deluxe Guestrooms του Meliton μπορούν σχεδόν να αγγίξουν τον ορίζοντα με μαγευτική θέα στη θάλασσα, τη μαρίνα ή το γήπεδο γκολφ, ενώ οι υπόλοιπες 155 σουίτες προσφέρουν την απόλυτη Suite lifestyle εμπειρία του Porto Carras, σε συνδυασμό με τις αποκλειστικές υπηρεσίες και εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου.

Ένα μέρος με ατελείωτες αμμουδιές, καταπράσινα τοπία, τιρκουάζ νερά που συνδυάζονται μαγευτικά με φοίνικες και φυσικά, τον δικό του All-Inclusive παράδεισο. 

Το Porto Carras Sithonia 5* All-Inclusive Hotel είναι ο απόλυτος προορισμός για μία φανταστική οικογενειακή απόδραση. 
Με το πέρασμα του χρόνου, η αγάπη και η εξύμνησή της από τους φημισμένους της επισκέπτες, έκαναν τη Villa Galini ένα θρυλικό σύμβολο πολυτέλειας. Αυτό το επιβλητικό αριστούργημα, εμπνευσμένο από την μοναστηριακή αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους και σχεδιασμένο από τον αναγνωρισμένο Έλληνα αρχιτέκτονα Καψαμπέλη, έχει βραβευτεί από το Condé Nast Traveller και έχει κερδίσει μεγαλειώδη φήμη καθώς και τις καρδιές διασημοτήτων, καλλιτεχνών, πολιτικών και γαλαζοαίματων.

 Η καθηλωτική θέα, η υπέροχη αρχιτεκτονική, τα πολύτιμα κειμήλια και αντίκες, όπως και τα θαυμάσια έργα τέχνης, όπως το μπάνιο σχεδιασμένο από τον Salvador Dali ή τα μωσαϊκά του Yves St Laurent χάρισαν στη Villa Galini μία συναρπαστική ιστορία και μία πλούσια κληρονομιά. Οι κατοικίες 

Υπάρχουν 10 διαφορετικές περιοχές όπου είναι διάσπαρτες 523 πολυτελείς κατοικίες. Κάθε γειτονιά βρίσκεται σε διαφορετική περιοχή στο θέρετρο, προσφέροντας διαφορετική θέα, περιλαμβάνοντας από 11 έως 143 κατοικίες. 
Τα μεγέθη του οικοπέδου κυμαίνονται από 100 έως 2000 μ² (1076 έως 21528 τετρ.πόδια.). Υπάρχει επίσης η δυνατότητα σύνδεσης γειτονικών οικοπέδων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν βίλες διπλού μεγέθους. Γαστρονομία Με 14 εστιατόρια, 7 μπαρ, 4 beach bars, και 2 wet bars στα lagoons, 1 night club/disco, 1 bowling, το Porto Carras Grand Resort εξασφαλίζει την απόλυτη γευστική εμπειρία.

 Μια πληθώρα φρέσκων, βιολογικά παραγόμενων συστατικών μαζί με μια αφοσίωση στην αυθεντική υψηλή δημιουργική κουζίνα καθορίζουν τη μαγειρική εμπειρία στο Porto Carras ενώ κάθε χρόνο διοργανώνεται το Porto Carras Greek Gastronomy Festival με καλεσμένους φημισμένους σεφ οι οποίοι αναδεικνύουν την ελληνική κουζίνα σε πρωταγωνιστή του καλοκαιριού. Ο Αμπελώνας Από τις αρχές του 2000 το κτήμα περνάει στην οικογένεια Στέγγου. Η Υλιάνα Στέγγου αναλαμβάνει την αναγέννηση του Domaine Πόρτο Καρράς και επεμβαίνει δυναμικά στον εκσυγχρονισμό του οινοποιείου και στην αναδιάρθρωση του αμπελώνα. 

Σύγχρονος εξοπλισμός και νέες φυτεύσεις ελληνικών, γηγενών ποικιλιών σε επιλεγμένα αμπελοτόπια του κτήματος με διαφορετικό υψόμετρο και terroir, φέρνουν στο σήμερα το Domaine Πόρτο Καρράς να αποτελεί πρότυπο βιολογικής καλλιέργειας και να αναφέρεται σε όλους τους παγκόσμιους οινικούς χάρτες. 

Σήμερα, το Domaine Πόρτο Καρράς, αποτελεί τον μεγαλύτερο ενιαίο βιολογικό αμπελώνα της Ελλάδας και έναν από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, συνολικής έκτασης 4.750 στρεμμάτων. Τον παραδειγματικό σχεδιασμό του αμπελώνα ανέλαβαν καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου Αθηνών, ενώ ήταν η πρώτη φορά που ολοκληρώθηκε συστηματική μελέτη καταλληλότητας ξενικών ποικιλιών στην Ελλάδα. Ο αμπελώνας των “Πλαγιών του Μελίτωνα” αποτελεί υπόδειγμα βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας, σύμφωνα με τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις για σεβασμό στον άνθρωπο, τον καταναλωτή και το περιβάλλον. 

Αξίζει να σημειωθεί η σημαντικότατη συμβολή του ‘’πατέρα’’ της σύγχρονης οινολογίας, Καθηγητή Emile Peynaud, του Πανεπιστημίου του Bordeaux, ο οποίος καθιέρωσε την ιστορική διαδρομή του πρώτου “Ελληνικού” οίνου ΠΟΠ, στον οποίο συμμετέχουν οι ξένες ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc σε συνδυασμό με την αρχαιότερη ελληνική ποικιλία Λημνιό. Το θρυλικό πλέον Chateau Porto Carras μεγαλούργησε στο παρελθόν και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποσπά διεθνή βραβεία, μετάλλια και διακρίσεις. 

Η παραγωγική διαδικασία γίνεται με γνώση και φροντίδα από τους έμπειρους οινολόγους μέσα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου. Το Domaine Πόρτο Καρράς έχει στη διάθεσή του τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, πνευματικό πιεστήριο, ειδικές δεξαμενές προζυμωτικής εκχύλισης, ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης διπλού τοιχώματος, αυτόματος έλεγχος θερμοκρασίας ζύμωσης. Παράλληλα στο κελάρι του οινοποιείου γνήσια γαλλικά δρύινα βαρέλια που ανανεώνονται κάθε χρόνο, εξασφαλίζουν την ιδανική ωρίμανση των μεγάλων ερυθρών οίνων, ειδικά του Chateau Porto Carras, Syrah και Magnus Baccata. 

Το Κτήμα Πόρτο Καρράς βραβεύεται κάθε χρόνο σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς οίνου, με πληθώρα διακρίσεων, γεγονός που υπογραμμίζει την ποιοτική υπεροχή των κρασιών του, ενώ συνεχίζει πάντα να εκπλήσσει ευχάριστα με νέες ετικέτες όπως το προσφάτως λανσαρισμένο ροζέ “Granduca” που εμπλουτίζει την οικογένεια των ελληνικών ροζέ οίνων προερχόμενο από τις μαγευτικές πλαγιές του Μελίτωνα. 

Το Οινοποιείο 
Το οινοποιείο ολοκληρώθηκε το 1970 και σε συνδυασμό με τον αμπελώνα, υπήρξε σταθμός για τον ελληνικό οινικό χάρτη. Η τοποθεσία του επιλέχθηκε, με σκοπό να είναι αόρατη στον περαστικό, τόσο από το δρόμο, όσο και από τη θάλασσα, προστατεύοντας έτσι την ομορφιά του τοπίου. 
Χτισμένο στο κέντρο του κτήματος, εξυπηρετεί την άμεση επεξεργασία και παράδοση των σταφυλιών, με στόχο τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας της πρώτης ύλης. Σύγχρονα πιεστήρια, ανοξείδωτες δεξαμενές ποικίλου κυβισμού και εργαστήριο χημικών αναλύσεων, υποστηρίζουν όλες τις παραγωγικές διαδικασίες με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους. Συνέδρια Το εντυπωσιακό συνεδριακό κέντρο του συγκροτήματος, προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία εγκαταστάσεων με πολλές συνεδριακές αίθουσες. 

Διαθέτει 18 10 πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες συνεδρίων με εμβαδό πάνω από 4.000m2 και χωρητικότητα πάνω από 3.500 θέσεις . Επιπλέον διαθέτει το κεντρικό συνεδριακό κέντρο ‘’Olympic Hall’’ δυναμικότητας πάνω από 2.700 θέσεις, όπου μπορεί να φιλοξενηθεί κάθε είδους συνεδρίου ή event.
 Ο σχεδιασμός, η καινοτομία και η τεχνολογία των συνεδριακών αιθουσών ικανοποιούν πλήρως όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις και κατατάσσουν τις συνεδριακές υποδομές στο Porto Carras στα μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα της Ευρώπης. 
Οι υψηλές προδιαγραφές, οι φανταστικές εγκαταστάσεις, η χωρητικότητα 6.200 ατόμων και η κομβική τοποθεσία έχουν κάνει το Convention Center του Porto Carras γνωστό σε όλο τον κόσμο και το ανέδειξαν ως MICE προορισμό στα Tourism Awards. 

Το ThalassoSpa 
Το 7.000 μ² Porto Carras Wellness & ThalassoSpa Center είναι ένα μοναδικό καταφύγιο ευεξίας στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, με μεγάλη ποικιλία θεραπειών spa με βάση τις πρακτικές υγείας και ομορφιάς της αρχαίας Ελλάδας, οι οποίες αξιοποιούν πλήρως τα αποκλειστικά φυσικά και αναζωογονητικά συστατικά της περιοχής, καθώς και ένα ευρύ φάσμα πολυτελών προϊόντων spa από όλο τον κόσμο. Όλα μαζί οδηγούν στην πλήρη αναζωογόνηση του σώματος και του πνεύματος σύμφωνα με το αρχαίο ελληνικό γνωμικό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». 

Στο Porto Carras Grand Resort, ένα πολυτελές θέρετρο με εξαιρετικές εγκαταστάσεις thalassospa στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, οι επισκέπτες θα απολαύσουν έναν βραβευμένο συνδυασμό αρχαίας σοφίας και σύγχρονης επιστήμης, η οποία αποτελεί τη βάση για άψογες & καινοτόμες θεραπείες που το ξεχωρίζουν από άλλα θέρετρα ευεξίας. 

Γκολφ 
Το Porto Carras φιλοξενεί το μοναδικό γήπεδο γκολφ στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για γκολφ στη Μεσόγειο. 

Απολαύστε μια πολυτελή εμπειρία γκολφ στο 18-οπών και Par 72 γήπεδο, το οποίο φιλοξενεί περήφανα διεθνή τουρνουά όλο το χρόνο, με θέα μαγευτικά τοπία. Αυτές οι πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις είναι ιδανικές για επαγγελματίες και ερασιτέχνες παίκτες, που θέλουν να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν πρόσβαση σε όλες τις ανέσεις των εγκαταστάσεων του θέρετρου. Αυτός είναι και ο λόγος που το γήπεδο γκολφ έχει βραβευθεί από τα World Golf Awards ως το καλύτερο ξενοδοχείο γκολφ στην Ελλάδα. 

Η ιστορία 
Το καλοκαίρι του 1963 μια κρουαζιέρα ξεκινά για το Άγιο Όρος για τον εορτασμό της χιλιετηρίδας του Άθω. Ανάμεσα τους ο εφοπλιστής Γιάννης Καρράς. 

Περνώντας από τα ανοικτά της Σιθωνίας, μπαίνουν στον Τορωναίο κόλπο και το παραμύθι ξεκινά. Ο Γιάννης Καρράς ερωτεύεται κεραυνοβόλα τον παρθένο τόπο. Οι κατάλληλες υποδομές πήραν τρία χρόνια για να ολοκληρωθούν, όμως μετά, ήταν όλα έτοιμα για να κατασκευαστεί το αριστούργημα που ξεκίνησε το 1970.

 Ο ίδιος ο εμπνευστής του Bauhaus, ο Walter Gropius ξεκίνησε τα αρχικά σχέδια αφήνοντας το χαρακτηριστικό του στυλ στις απαλές, φυσικές καμπύλες του Meliton Hotel που μαζί με το Village Inn, το Villa Gallini και το Sithonia, έγιναν το έμβλημα της Χαλκιδικής και ένα μοντέλο για την ανάπτυξη των επόμενων ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή. To Porto Carras έγινε ένα κοσμικό σύμβολο για το μοναδικό του design αλλά και για τους διάσημους επισκέπτες του. Ανά τα χρόνια, πολιτικοί, μέλη βασιλικών οικογενειών και καλλιτέχνες όπως ο John Kennedy Junior, ο Francois Mitterrand και ο Salvador Dali βρήκαν στη Χαλκιδική έναν επίγειο παράδεισο, διαδίδοντας τη φήμη του σε όλο τον κόσμο. 
Tον Ιούνιο του 2003 φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο παρουσιάστηκε το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Μετά τη πτώχευση της εταιρείας του εφοπλιστή, επεμβαίνουν οι πιστώτριες τράπεζες και το «Πόρτο Καρράς» τίθεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. 
Το 1999 ο Όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά ύψους 33 δισ. δραχμών κατά τη διάρκεια σχετικής δημοπρασίας της Εθνικής Τράπεζας για την αγορά του Πόρτο Καρράς. 
Ο Πρόεδρος του Ομίλου, Κωνσταντίνος Στέγγος, είχε και έχει στόχο να καταστήσει το Πόρτο Καρράς προορισμό πρώτης θέσης στη διεθνή τουριστική αγορά, καθώς ο όμιλος έχει επενδύσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 280 εκατ. ευρώ.
Νεότερη Παλαιότερη