"Συμφωνία των Πρεσπών": Τι γίνεται τώρα, τα επόμενα βήματα Ελλάδας-Σκοπίων

Τα επόμενα βήματα Αθήνας –Σκοπίων: 
Τρία 24ωρα μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή και η υπόθεση κινείται με ταχύτατες διαδικασίες αλλά και με αρκετά προβλήματα. Τα χθεσινά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς είναι ένα ζήτημα που πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει. 

Όπως επίσης και την εσωτερική οργή που υπάρχει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού καθώς και από τη γειτονική χώρα έχουν ήδη ξεχάσει τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια» και μιλούν ξεκάθαρα για «Μακεδονία». Είναι μια συζήτηση που θα συνεχίζεται για πολύ καιρό και θα απασχολήσει την προεκλογική περίοδο. Το Μαξίμου εκτιμά ότι μόνο αν ολοκληρώσει ταχύτατα τα διαδικαστικά θα ξεχαστεί το θέμα και δεν θα είναι πρώτο θέμα στα ελληνικά ΜΜΕ. 

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ενημερώσει άμεσα, ίσως αύριο ή το αργότερο μεθαύριο, τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ για την ολοκλήρωση εκ μέρους της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Με τον τρόπο αυτόν, ο κ. Στόλτεμπεργκ θα μπορέσει να ενεργοποιήσει τη διαδικασία που προβλέπεται ώστε η Συμμαχία, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, να εγκρίνει το Πρωτόκολλο Ενταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. 

Το κείμενο αυτό – μικρό σε έκταση, κρίνοντας από τα αντίστοιχα άλλων κρατών που πρόσφατα εντάχθηκαν στη Συμμαχία – ήδη ετοιμάζεται από τις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ. 
Eκτιμάται ότι το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει την έγκριση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής μεταξύ 1ης και 5ης Φεβρουαρίου, οπότε στη συνέχεια η Ελλάδα θα μπορεί να το κυρώσει στο Κοινοβούλιο. Η σχετική διαδικασία (πρώτα στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και στη συνέχεια στην Ολομέλεια) θα είναι λογικά συντομότερη από αυτή που έλαβε χώρα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. 
Μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να ενημερώσει το ΝΑΤΟ ότι το έπραξε, ενώ με τη σειρά τους τα Σκόπια θα ενημερώσουν τόσο την Αθήνα όσο και τα Ηνωμένα Εθνη, με ρηματική διακοίνωση, ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι πλέον εν ισχύι. 

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση Ζάεφ θα αποστείλει επιστολές σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και στα κράτη με τα οποία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις, ενημερώνοντας ότι το νέο όνομα της χώρας είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». 
Αφού ολοκληρωθεί και αυτό το βήμα, τότε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα υπογράψει τον νόμο κύρωσης του Πρωτοκόλλου Εισδοχής. Αυτός θα κατατεθεί από την κυβέρνηση στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει οριστεί ως θεματοφύλακας της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, ιδρυτικής πράξης του ΝΑΤΟ το 1949. Τα Σκόπια βρίσκονται με το βλέμμα στον προσεχή Ιούνιο. Τότε ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν ακόμη ένα εμπόδιο: να λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). 

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, τουλάχιστον δύο χώρες (η Ολλανδία και η Γαλλία) εξέφρασαν σοβαρότατες ενστάσεις να δοθεί το «πράσινο φως» λόγω συγκεκριμένων ελλειμμάτων σε τομείς όπως το κράτος δικαίου και ο έλεγχος των μυστικών υπηρεσιών. Η κυβέρνηση Ζάεφ θέλει να υπάρξει πρόοδος σε αυτούς τους τομείς, στους οποίους υπάρχει συνδρομή τόσο εκ μέρους της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ.

Νεότερη Παλαιότερη