Πότε θα εκδώσουμε καινούργιες ταυτότητες-Δείτε πώς θα είναι

Επειτα από τρία χρόνια συζητήσεων και διαβουλεύσεων για το πώς θα είναι οι νέες αστυνομικές ταυτότητες, προκειμένου να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, φαίνεται πως η διαδικασία μπαίνει στην τελική ευθεία. 
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η χρήση ψηφιακού δακτυλικού αποτυπώματος, παράλληλα με το τσιπάκι και τα βιομετρικά στοιχεία που θα περιέχει η ταυτότητα, η οποία θα έχει μέγεθος πιστωτικής κάρτας.

Ο διαγωνισμός για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων αναμένεται να γίνει μέσα στο 2019. Επίσημες ενημερώσεις θα υπάρξουν από την ΕΕ και αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία που θα κατασκευάσει τις ταυτότητες θα αναλάβει και συνολικά 11 δημόσια έγγραφα που απαιτούν υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας. Για τις νέες ταυτότητες στην Ελλάδα έχει δημοσιευτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως :
Δελτία ταυτότητας παλαιού τύπου, τα οποία έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 127/1969, αντικαθίστανται υποχρεωτικά, εντός διαστήματος πέντε (5) ετών από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης του άρθρου 13, ως εξής :

α. Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Α έως και Ε, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών, από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης του άρθρου 13.

β. Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Ζ έως και Κ, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών, από το πέρας της προθεσμίας της προηγούμενης περίπτωσης.

γ. Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Λ έως και Ο, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών από το πέρας της προθεσμίας της περίπτωσης (β).

δ. Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Π έως και Σ, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών από το πέρας της προθεσμίας της περίπτωσης (γ).

ε. Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Τ έως και Ω, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών από το πέρας της προθεσμίας της περίπτωσης (δ).

Μέχρι την αντικατάστασή τους, τα ως άνω δελτία θεωρούνται ισχυρά. Σε κάθε περίπτωση η ισχύς τους παύει μετά το πέρας διαστήματος πέντε (5) ετών, από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης του άρθρου 13.



Νεότερη Παλαιότερη