Πλημμεληματική η δίωξη για τους 100 νεκρούς στο Μάτι-Δούρου και Ψινάκης στο εδώλιο

Με διώξεις για τρία πλημμελήματα σε βάρος 20 προσώπων της Περιφέρειας, της αυτοδιοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας κλείνει, το μεγαλύτερο μέρος, της δικαστικής έρευνας για τους 100 νεκρούς στο Μάτι, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με απόφαση των τριών εισαγγελέων που διερευνούσαν την υπόθεση, προχώρησε σήμερα στη δίωξη 20 ατόμων, αρχειοθετώντας παράλληλα τη δικογραφία για τέσσερα άτομα. 

Η δίωξη αφορά μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, τον δήμαρχο Ραφήνας Ευάγγελο Μπουρνούς, τον πρώην γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς τον 65χρονο που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Οι διώξεις σε βάρος των 20 ατόμων είναι σε βαθμό πλημμελήματος, όπως προβλέπει ο νόμος. Εκτός από την ποινική δίωξη κατά των παραπάνω προσώπων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για τέσσερα άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων. Οι αρχειοθετήσεις αφορούν σε πρόσωπα από την (πρώην) ηγεσία σωμάτων ασφαλείας.

Ποιοι απαλλάσσονται

Ο πρώην αρχηγός ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, ταξίαρχος Νίκος Σπανουδάκης, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα, υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, Κωνσταντίνος Καλύβας.

Τι αφορά

Οι διώξεις που απαγγέλθηκαν αφορούν στα εξής αδικήματα:

- Εμπρησμό από αμέλεια
- Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως
- Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Για τα αδικήματα αυτά ο νόμος προβλέπει ποινές ως πέντε χρόνια φυλάκισης που όμως μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια. Η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Παράλληλα ο νόμος δίνει τη δυνατότητα (σε εξαιρετικές περιπτώσεις όμως κι αν δεν επαρκούν οι περιοριστικοί όροι, αν δηλαδή κριθεί ο κατηγορούμενος ύποπτος φυγής) ακόμα και προσωρινής κράτησης καθώς αφορά τους θανάτους 100 ανθρώπων.

"Χάος"
Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας και μέσα από τις 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων, θυμάτων και πολλών άλλων διαπιστώθηκε, όπως φέρεται να αναφέρεται, "απόλυτη ασυνεννοησία, κατάρρευση του συστήματος, με δύο λόγια χάος".

Οι εισαγγελείς επιρρίπτουν ευθύνες κυρίως για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δήμους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ανοιχτές δικογραφίες
Παράλληλα παραμένουν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανοικτές έξι ακόμα δικογραφίες και ειδικότερα.

-Στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου

-Στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών

-Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις (αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός)

-Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής

-Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας

Και τέλος η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Νεότερη Παλαιότερη