Αρχίζει σήμερα το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Αντίστροφη μέτρηση για το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η ανοιξιάτικη γιορτή του σινεμά, που αρχίζει σήμερα στις αίθουσες στο λιμάνι.

Η επίσημη έναρξη της 21ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στις 20.00, στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους με ταινία-αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν και τη σχέση του με την Υδρα. 

Η ταινία έναρξης, 97λεπτης διάρκειας, είναι του Nick Broomfield με τίτλο «Μάριαν & Λέοναρντ: Λόγια αγάπης» («Marianne & Leonard: Words of Love»).

Θα προβληθούν 227 ντοκιμαντέρ από 48 χώρες
Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 227 ντοκιμαντέρ από 48 χώρες του κόσμου. Οι τρεις πρώτες ταινίες που θα προβληθούν στις οθόνες της φετινής 21ης διοργάνωσης του πλέον ενδιαφέροντος σκέλους του Φεστιβάλ· αυτού του ντοκιμαντέρ, που ανοίγει στους λάτρεις του πολλαπλά «παράθυρα» και οπτικές θέασης του κόσμου...

Με νέα τμήματα (όπως το εμβληματικό «Όλα είναι πολιτική») ντοκιμαντέρ, που αφορούν στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Περιβάλλον, τη Μνήμη και την Ιστορία, τη Μουσική, το Σινεμά και άλλες τέχνες, ιστορίες από όλο τον κόσμο («Ανθρώπινη κατάσταση»), το φαγητό (Food vs. Food), πειραματικές προτάσεις (Film Forward), καθώς και τα παιδιά και τους εφήβους (Docs for Kids), το φετινό φεστιβαλ ντοκιμαντέρ «μας υπενθυμίζει πως ο πλανήτης Γη είναι ένας κόσμος με πολλές όψεις».

Οι προβολές των ταινιών του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας», στην πλατεία Αριστοτέλους και στις αίθουσες «Τώνια Μαρκετάκη», «Φρίντα Λιάππα», «Σταύρος Τορνές» και «Τζον Κασσαβέτης» και στο Λιμάνι

Το Επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει 10 ντοκιμαντέρ -δύο εκ των οποίων ελληνικά (Οι ταινίες «Αμυγδαλιά» της Χριστίνας Φοίβη, διάρκειας 80' και «Απολιθώματα» του Πάνου Αρβανιτάκη, διάρκειας 50')- που διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο», με χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.

Προβολές σε "Ολύμπιον" και λιμάνι
Οι προβολές των ταινιών του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας», στην πλατεία Αριστοτέλους και στις αίθουσες «Τώνια Μαρκετάκη», «Φρίντα Λιάππα», «Σταύρος Τορνές» και «Τζον Κασσαβέτης», στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Επίσης, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», στον Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Συκεών.

Τα εισιτήρια για κάθε προβολή κοστίζουν 4 ευρώ (εκδοτήρια εισιτηρίων: Πλατεία Αριστοτέλους, Αποθήκη Δ', Αποθήκη 1 Καθημερινά 10:00-24:00).
Δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στις προβολές του φεστιβάλ έχουν οι φοιτητές, οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, οι άνω των 65 ετών και οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού -εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις- στις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:30.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΕΔΩ.

Νεότερη Παλαιότερη