Πάρκινγκ Πλατείας Ελευθερίας : Νέο επεισόδιο στο....θρίλερ

Διορία μέχρι το τέλος της εβδομάδας να αποχωρήσει από την Πλατεία Ελευθερίας έδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στον επιχειρηματία που λειτουργεί τον υπέργειο χώρο στάθμευσης.
Πρωτύτερα, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης ενέκρινε με 24 ψήφους υπέρ την πρόταση της διοίκησης για διοικητική αποβολή του επιχειρηματία, προκειμένου να εκκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας.


Ο δικηγόρος του επιχειρηματία που λειτουργεί τον χώρο στάθμευσης στην Πλατεία Ελευθερίας, Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, ισχυρίστηκε ότι: "Η εταιρεία ποτέ δεν προέβαλε δικαιώματα ή αξιώσεις πάνω στην πλατεία". Στη συνέχεια και αφού χαρακτήρισε τους χειρισμούς του δήμου όχι και τους πιο "επιτυχέστερους", υπενθύμισε ότι εκκρεμεί απόφαση της του ΣτΕ για το αν ο χώρος αυτός θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης. "Θέμα διοικητικής αποβολής τέθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2016, όταν ο ίδιος ο δήμος διεκδικούσε τον χαρακτηρισμό του χώρου ως χώρο στάθμευσης, προσφεύγοντας στο ΣτΕ", συμπλήρωσε ο δικηγόρος.


Ο Σταύρος Καλαφάτης
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης με την παράταξη "Εντάξει", Σταύρος Καλαφάτης, έκανε λόγο για “μνημείο” προχειρότητας" στον τρόπο με τον οποίον ο δήμος χειρίστηκε το έργο. "Σε κάθε περίπτωση αν δεν μπορεί να γίνει το πάρκινγκ παράλληλα με το πάρκο μνήμης, έπρεπε να υπάρχει μέριμνα της διοίκησης για τα 1.200 αυτά οχήματα”. Παράλληλα, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως η διοίκηση «κωλυσιεργεί, αδιαφορεί ή είναι μία ανίκανη διοίκηση εφόσον δεν έχει βρει μία λύση. Και χρόνο και δυνατότητες είχε. Όλοι λέμε “ναι” στην πλατεία μνήμης χωρίς όμως να ταλαιπωρούνται εκατοντάδες συμπολίτες μας. Η διοίκηση είναι πολιτικά εκτεθειμένη, διότι δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα την ώρα που είναι να ξεκινήσει ένα τέτοιο έργο. Γιατί τώρα αυτή η πρεμούρα, δύο μήνες πριν γίνουν εκλογές; Ένα τέτοιο κομβικό σημείο, γιατί να μην το διαχειριστεί η επόμενη διοίκηση; Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει με την πολιτική μας συμπεριφορά να δίνουμε μία εικόνα αναβάθμισης του οργάνου, ακόμα κι αν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες", κατέληξε.

Ο δήμαρχος
Από την άλλη, ο κ. Μπουτάρης συνόψισε τις κινήσεις του δήμου, λέγοντας ότι "στείλαμε γράμμα στις 20 Φεβρουαρίου να καταβάλλει (σ.σ. ο επιχειρηματίας) τα οφειλόμενα και μετά από αυτή την ημερομηνία, θα θεωρείται ότι κάνει παράνομη κατάληψη του δημοσίου χώρου".

Επίσης, "προχωρήσαμε σε τρεις κινήσεις για να απορροφηθούν αυτά τα 1.200 αυτοκίνητα" τα οποία σταθμεύουν κάθε ημέρα στην Πλατεία Ελευθερίας, παρατήρησε ο δήμαρχος, παραπέμποντας στην αξιοποίηση χώρων στο λιμάνι, δυναμικότητας 600 οχημάτων, ενώ "Ζητήσαμε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μας δώσουν το στρατόπεδο Μυστακίδη. Επομένως δεν τίθεται θέμα" μείωσης των χώρων στάθμευσης για τους Θεσσαλονικείς, διότι "σε μία βδομάδα θα έχουν συνηθίσει" τους νέους χώρους όπου θα αφήνουν τα αυτοκίνητά τους και από εκεί με μικρά λεωφορεία του δήμου θα μεταφέρονται στο κέντρο, εκτίμησε ο κ. Μπουτάρης.

Αναφερόμενος στα αδέρφια Ηλιάδη, των επιχειρηματιών που λειτουργούν το πάρκινγκ, ο δήμαρχος τούς κατηγόρησε πως στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους "μου είπαν εμείς δώσαμε 15 εκατομμύρια στον δήμο, δεν θα πάρουμε τίποτα;" και συμπλήρωσε ότι τους ρώτησε αν τα έδωσαν από την τσέπη τους και τι περιμένουν να τους δώσει ο δήμος.
Αυτή η αποστροφή του Γ. Μπουτάρη, προκάλεσε το μένος των επιχειρηματιών, οι οποίοι ζήτησαν τον λόγο, με τον πρόεδρο του Σώματος, Σ. Μπενσασσών να το αρνείται βάσει κανονισμού.

"Δεν είναι μνημείο προχειρότητος, είναι μνημείο φαρισαϊσμού" όσων αρνούνται την εκτέλεση του έργου είπε ο κ. Μπουτάρης, απαντώντας στην επιχειρηματολογία του κου Καλαφάτη.
με πληροφορίες από την makthes.gr
Νεότερη Παλαιότερη