Η μάχη για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, είναι μια δίκαιη μάχη

Η μάχη για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων είναι μια δίκαιη μάχη
Η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας συμβολίζει την εναντίωση απέναντι στη λήθη, στην απόκρυψη της ιστορίας. 
Αποτελεί ημέρα απόδοσης τιμής στα θύματα της συστηματικά προσχεδιασμένης γενοκτονίας.
Του Διαμαντή Γκολιδάκη *
19 Μαΐου 2019, συμπληρώνονται 100 χρόνια από μια αποφράδα ημέρα για τον Ελληνισμό. 353.000 Έλληνες Πόντιοι σφαγιάστηκαν τις μαύρες εκείνες ημέρες του χαμού  και 1.250.000 πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς ξεριζωμένοι βίαια από τον τόπο τους. Ύστερα από 27 αιώνες στον Πόντο άφησαν πίσω τους σπίτια, συγγενείς και τους τάφους των προγόνων τους. Πρόκειται για μία από τις πιο μαύρες στιγμές της Ιστορίας όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Όσοι γλίτωσαν από τον τουρκικό όλεθρο, πήραν μαζί τους τα ήθη και τα έθιμα, τους και με όπλο τις μνήμες και την εργατικότητα τους αναγεννήθηκαν. Κράτησαν αναλλοίωτες την ντοπιολαλιά τους και την κουλτούρα τους. Απέδειξαν την δύναμη του πολιτισμού τους απέναντι στο τούρκικο σπαθί που επεδίωξε τον αφανισμό τους.

Η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας συμβολίζει την εναντίωση απέναντι στη λήθη, στην απόκρυψη της ιστορίας. Αποτελεί ημέρα απόδοσης τιμής στα θύματα της συστηματικά προσχεδιασμένης γενοκτονίας.

Οφείλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και να αναδείξουμε τα ιστορικά γεγονότα. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης διδάσκει και φωτίζει τα βήματα μας στο μέλλον. Καθοδηγεί την πορεία μας και ενώνει το έθνος μας με ένα αόρατο νήμα που ξεκινά από τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας και φτάνει στις δικές μας μάχες για μια ισχυρή Ελλάδα.

Σήμερα, 100 χρόνια μετά, ο Ποντιακός Ελληνισμός ζητά την Διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας από τους Τούρκους. Ζητά επίσης και από την Τουρκία, αν πράγματι σέβεται τις ανθρώπινες αξίες, να αναγνωρίσει τα εγκλήματα της. Η άρνηση από την πλευρά της να το πράξει μαρτυρά την αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και την αδιαφορία απέναντι στις ανθρώπινες αξίες και δικαιώματα.
Η σωστή ανάγνωση της ιστορίας και η απόδοση τιμής και αναγνώρισης στα θύματα των γενοκτονιών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μπροστά. Σήμερα είμαστε όλοι Πόντιοι.

Είναι δικαίωμα του Ποντιακού Ελληνισμού να επιθυμεί και να επιδιώκει την διάδοση, εδραίωση και παγίωση της ιστορικής αλήθειας. Είμαστε υποχρεωμένοι να παλέψουμε για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Είναι μια πρωτίστως ηθική υποχρέωση απέναντι στις γενιές που προηγήθηκαν αλλά κυρίως σε αυτές που έπονται.

Όχι άλλες χαμένες πατρίδες.
 Το Ελληνικό Έθνος προορίζεται να ζήσει και θα ζήσει.

Διαμαντής Γκολιδάκης 
Dr Καρδιολόγος
Καλαμαριά 
Θεσσαλονίκη

Νεότερη Παλαιότερη