Το οικονομικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25


Το οικονομικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 (εισαγωγή)
Το ΜέΡΑ25 είναι ένα κατεξοχήν φιλευρωπαϊκό κόμμα. Θεωρεί ότι η χώρα δεν έπρεπε να έχει εισέλθει στην ευρωζώνη, έτσι όπως αυτή έχει σχεδιαστεί, ωστόσο πλέον το κόστος εξόδου είναι τεράστιο, τόσο για τη χώρα, όσο και για την ευρωζώνη, οπότε σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκει την έξοδο (για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τίθεται καν θέμα). Σε καμία περίπτωση επίσης δεν θα κάνει τη "χάρη" στους "θεσμούς" να εξέλθει η χώρα οικειοθελώς από την ευρωζώνη. Η θέση λοιπόν του ΜέΡΑ25 είναι "μένουμε στην Ευρώπη, μένουμε στο Ευρώ".

Ωστόσο, το ΜέΡΑ25 δεν αποδέχεται το καθεστώς "χρεοδουλοπαροικίας" που έχει επιβληθεί στη χώρα. Αξίζει να διαβάσετε από το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 τα δύο πρώτα κεφάλαια (από το σύνολο των 9 κεφαλαίων). Το πρώτο κεφάλαιο περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα, ενώ το δεύτερο κεφάλαιο προτείνει 7 τομές, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τους *θεσμούς* (είναι αναμενόμενο ότι οι θεσμοί θα αντιδράσουν). Κάποιες από τις τομές, σε πρώτη ανάγνωση φαίνονται ανεφάρμοστες, ωστόσο αν τις μελετήσει κανείς σε βάθος αναδεικνύεται πολλή λογική (δεσμεύομαι σε επόμενα άρθρα να τις αναλύσω).

Και μετά τι; Μετά οι θεσμοί θα αντιδράσουν. Σύμφωνα λοιπόν με το Μανιφέστο του ΜέΡΑ25:

"Όσο τα EuroWorkingGroup & Eurogroup αρνούνται να δεχθούν τις ΕΠΤΑ ΤΟΜΕΣ ως το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθεί στα EuroWorkingGroup, Eurogroup και Συνόδους Κορυφής την τακτική της «κενής καρέκλας» του στρατηγού Ντε Γκωλ. Εφόσον οι δανειστές επιδοθούν στην πολιτική Ενισχυμένης Ασφυξίας, Αναβάλλονται μονομερώς οι αποπληρωμές σε ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM-­EFSF o Οι εγχώριες συναλλαγές συνεχίζονται απρόσκοπτα μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών του τραπεζικού συστήματος (POS, χρεωστικές κάρτες, web-­ banking) καθώς και με την πλήρη ανάπτυξη και ενεργοποίηση του Δημόσιου Εξωτραπεζικού Συστήματος Πληρωμών (βλ. Τομή 5). Η υπάρχουσα-­διαθέσιμη ρευστότητα στρέφεται προς τις επιλεκτικές εισαγωγές που έχει ανάγκη η χώρα και προς την ενίσχυση των εξαγωγικών τομέων και επιχειρήσεων
Η χώρα θα διατηρηθεί έτσι εντός της ευρωζώνης για όσο χρειάζεται έως ότου η «επίσημη» Ευρώπη επιλέξει μεταξύ:
(α) του τεράστιου κόστους του Grexit
ή
(β) την αποδοχή των ΕΠΤΑ ΤΟΜΩΝ που θα μεγιστοποιήσουν την ικανότητά μας να ανακάμψουμε και, έτσι, να τους αποπληρώσουμε μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους."

Το ΜέΡΑ25 δεν θεωρεί την εξαναγκαστική έξοδο από την ευρωζώνη ούτε την καλύτερη λύση, ούτε όμως τη χειρότερη. Ειδικότερα, ιεραρχεί τις τρεις πιθανές εξελίξεις, από την καλύτερη προς τη χειρότερη, ως εξής (αντιγράφω από το Μανιφέστο):

"1. Προκρίνουμε ως βέλτιστη εξέλιξη την εφαρμογή των ΕΠΤΑ ΤΟΜΩΝ εντός της ευρωζώνης (με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις να συνεργάζονται στο πλαίσιο της ΝΕΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ)
2. Αποδεχόμαστε ως δεύτερη καλή (και κακή!) εξέλιξη την αποπομπή της χώρας από το ευρώ μετά τη μονομερή εφαρμογή των ΕΠΤΑ ΤΟΜΩΝ
3. Θεωρούμε χείριστη εξέλιξη την αέναη αναπαραγωγή της χρεοδουλοπαροικίας μας εντός του ευρώ (κάτι που εγγυάται η μη εφαρμογή των ΕΠΤΑ ΤΟΜΩΝ και οι πολιτικές του σημερινού Μνημονιακού Τόξου)."

Στις επόμενες 4 εβδομάδες μέχρι τις εκλογές θα προσπαθήσω να αποσαφηνίσω τα παραπάνω, γιατί θεωρώ ότι αποτελεί το κρισιμότερο μέρος του προγράμματος του ΜέΡΑ25, αυτό για το οποίο άλλοι το λατρεύουν και άλλοι το μισούν. Αν μη τι άλλο, στο τέλος αυτής της πορείας, αν αποφασίσετε να ψηφίσετε το ΜέΡΑ25, να είναι μια συνειδητή απόφαση.


Του Γιάννη Ρεφανίδη, υποψήφιου βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης με το ΜέΡΑ25
Καθηγητή στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Νεότερη Παλαιότερη