Με πολύ κακούς οιωνούς ξεκίνησε το καλοκαίρι, σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση στη Χαλκιδική.
Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, αν και οι τιμές κινούνται σε αρκετά προσιτά επίπεδα, η πληρότητα ήταν κατά περίπου 30% μειωμένη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ, όπως φαίνεται από τις προκρατήσεις, η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει μέχρι το τέλος του μήνα.
Κατά 20%-30% μειωμένη ήταν η κίνηση και το Μάιο.
Ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, όπως αναφέρουν στο ethnos.gr, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στους δύο κατεξοχήν τουριστικούς μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ωστόσο, δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για αντιστροφή του κλίματος.
Οι εκτιμήσεις τους συγκλίνουν στο γεγονός ότι η επισκεψιμότητα και κατά συνέπεια και οι τζίροι στον τουριστικότερο νομό της Βόρειας Ελλάδας θα σημειώσουν φέτος μείωση κατά τουλάχιστον 10% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.
«Αυτό είναι κάτι που το συμπεράναμε από τον Δεκέμβριο ακόμα με βάση τις προκρατήσεις. Η χρονιά θα είναι δύσκολη. Φέτος επανήλθε ο ανταγωνισμός από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή στην Ευρώπη, ενώ προβλήματα δημιουργεί και το ενδεχόμενο Brexit. Επίσης, οι καιρικές συνθήκες είναι για δεύτερη συνεχή χρονιά πολύ καλές στην Ευρώπη σε αντίθεση με τη χώρα μας, οι ευρωεκλογές έπαιξαν το ρόλο τους, ενώ στην Ελλάδα έχουμε εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου, με αποτέλεσμα να κόβονται πολλές άδειες εργαζομένων. Όλα αυτά δημιουργούν μία αρνητική κατάσταση για εμάς», τονίζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.
Αρκετά μειωμένος θα είναι φέτος ο αριθμός των τουριστών από Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία, χώρες που αποτελούν τις καλύτερες αγορές για τη Χαλκιδική από τη Δυτική Ευρώπη. Εξάλλου, στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι Ρώσοι έπαψαν να επιλέγουν για τις διακοπές τους τη Χαλκιδική ενώ στα ίδια σχετικά χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί φέτος ο αριθμός των επισκεπτών από την Αγγλία. Το κύριο κύμα των τουριστών αναμένεται και φέτος από τις βαλκανικές χώρες, ωστόσο, μαζικές αφίξεις δεν αναμένονται πριν τον Ιούλιο.
Όπως ανέφερε ακόμα ο κ. Τάσιος, αυτή τη στιγμή οι τιμές των δίκλινων δωματίων στα ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων της Χαλκιδικής κυμαίνονται μεταξύ 60-80 ευρώ ενώ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν αναμένεται αλματώδης αύξηση.
Μειωμένη η πληρότητα και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια
Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους ιδιοκτήτες των ενοικιαζομένων δωματίων, αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας τους, Δημήτρη Χαδαλή, η χρονιά αναμένεται να κλείσει με μείωση κατά περίπου 15%-20% με βάση τις μέχρι σήμερα ενδείξεις.
Ικανοποιητική πληρότητα αναμένεται μόνο για τα Σαββατοκύριακα, ωστόσο, αυτά δεν επαρκούν, για να σωθεί η χρονιά.
Πλέον πολλοί Θεσσαλονικείς αλλά και οι κάτοικοι γειτονικών νομών επιλέγουν τη Χαλκιδική για ημερήσιες εξορμήσεις ενώ πολύ μειωμένη αναμένεται η επισκεψιμότητα από την Αθήνα και γενικότερα τη Νότια Ελλάδα, λόγω του πολύ υψηλού κόστους μεταφοράς με το αυτοκίνητο (διόδια, βενζίνες). Η όποια αισιοδοξία προέρχεται μόνο από τις βαλκανικές χώρες.
Κατά τον κ. Χαδαλή, υπάρχουν πολλά δίκλινα δωμάτια σήμερα στην Χαλκιδική που νοικιάζονται προς 30-40 ευρώ ημερησίως ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 60 ευρώ. Οι ανώτατες τιμές ενοικίασης φτάνουν τα 80 ευρώ την ημέρα.
Ακριβό το μπάνιο
Παρά τη χαμηλότερη τουριστική κίνηση, αυξητικές τάσεις αποκτά ο αριθμός των beach bars που χρεώνουν την ξαπλώστρα στους λουόμενους. Οι τιμές της ομπρέλας με δύο ξαπλώστρες κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 8-10 ευρώ, όμως, σε κάποια καταστήματα της βόρειας Σιθωνίας και της νότιας Κασσάνδρας ζητούνται ακόμα και 40-60 ευρώ για τη χρήση ομπρέλας με δύο ξαπλώστρες.
Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις το κάθε άτομο μπορεί να καταναλώσει, ό,τι επιθυμεί, μέχρι να φτάσει στο συγκεκριμένο ποσό. Βέβαια, τα περισσότερα beach bars της Χαλκιδικής εξακολουθούν να μη χρεώνουν ομπρέλα και ξαπλώστρα, απλώς η χρήση τους πρέπει να συνοδεύεται από κατανάλωση.