Αλέξης Τσίπρας : "Η Παναγία μαζί μας"

Ενέσεις ηθικού σε στελέχη και εκλογική βάση με το φόβο της κατάρρευσης από τον Αλέξη Τσίπρα, που φαίνεται αποφασισμένος να στοχεύσει προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι η βεντέτα αυτή ενισχύει την εκστρατεία του - Δεν δίστασε να επικαλεστεί και την... Παναγία, κατά την χθεσινή ομιλία του

Να διατηρήσει το ηθικό του κομματικού στρατεύματος υψηλά, αλλά και να πείσει την εκλογική του βάση ότι έχει νόημα να προσέλθει στις κάλπες της 7ης Ιουλίου διότι η αυτοδυναμία της ΝΔ παίζεται ακόμα, προσπαθεί ο Αλέξης Τσίπρας με τις τελευταίες παρεμβάσεις του, ενώ δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ακόμα και την φράση «η Παναγιά μαζί μας» , κατά την χθεσινή ομιλία του στη Δραπετσώνα.

Κατά τα φαινόμενα, ο κίνδυνος κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία δεν έχει περάσει, αφού υπάρχει μία διπλή απειλή: από τη μία η λογική της χαμένης ψήφου λειτουργεί αποσυσπειρωτικά και από την άλλη η αποχή, λόγω και των καλοκαιρινών διακοπών, που για πολλούς αρχίζουν τις επόμενες ημέρες μπορεί να πλήξει ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ένας ψηφοφόρος που απείχε στις 26 Μαΐου είναι φυσικό να απέχει και στις 7 Ιουλίου.



Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να διατηρεί τις δυνάμεις των ευρωεκλογών και να κινείται στα γκάλοπ σε μία περιοχή ποσοστών από 24-25% έως και γύρω στο 28%, είναι αβέβαιο ότι θα αντέξει μέχρι το τέλος και δεν θα καταγράψει απώλειες.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη ρητορική που χρησιμοποιεί τις τελευταίες ημέρες δείχνει να έχει αποδεχθεί ουσιαστικά ότι τα πράγματα έχουν πάρει μία κατεύθυνση (προς μία καθαρή νίκη της ΝΔ) και να απευθύνεται κυρίως στους ψηφοφόρους που κινούνται στα στενά όρια της πολιτικής του επιρροής και όχι σε ευρύτερα στρώματα. 
Δείχνει να ενδιαφέρεται μόνο πώς θα κρατήσει συσπειρωμένα στα στελέχη, τα μέλη και τους οπαδούς του, παρά να πείσει ψηφοφόρους από άλλους χώρους να προσέλθουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η φράση του «δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με την Αριστερά, με την προοδευτική παράταξη» είναι ενδεικτική για το χώρο… απεύθυνσης του προεκλογικού του λόγου. Κι ας έδωσε ένα… θρησκευτικό τόνο στην ομιλία του επικαλούμενος την… Παναγία, κάτι που σε άλλες εποχές θα σηματοδοτούσε άνοιγμα σε συντηρητικά στρώματα: «Η Παναγιά μαζί μας, δηλαδή», είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα έχουμε νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο.

Νεότερη Παλαιότερη