Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε...
Στα πολύ απαιτητικά θέματα Φυσικής και Χημείας φάνηκε η γύμνια του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Ενός συστήματος που χαρακτηρίζεται από την υπέρμετρη ευκολία στο να περνάνε οι μαθητές τις τάξεις (ακόμα και με βαθμούς λίγο πάνω από το μηδέν) σε βασικά μαθήματα, με αποτέλεσμα να είναι φύσει αδύνατο ο μαθητής να μάθει όσα έπρεπε να ξέρει από τις προηγούμενες τάξεις, μέσα σε μία χρονιά, στη Γ΄ λυκείου.
Φάνηκε ακόμα ότι το να διυλίζουμε τον κώνωπα στις εξαντλητικά "ψαγμένες" ασκήσεις, εις βάρος της θεωρίας και της κατανόησης των εννοιών, δεν εξασφαλίζει την επιτυχία των υποψηφίων, πόσο μάλλον την ουσιαστική γνώση τους πάνω στα αντικείμενα που διδάχθηκαν.
Τα θέματα βέβαια όντως ήταν υπερβολικά πολλά και πολυσύνθετα για να τα γράψουν οι μαθητές στις τρεις ώρες. Από την άλλη, το να μπαίνουν πολύ εύκολα θέματα όπως το 2016 ανεβάζει πολύ τις βάσεις , αλλά η έκταση των θεμάτων φέτος ήταν τέτοια ώστε να μην επιτρέπει ακόμα και σε καλά διαβασμένους μαθητές να προλάβουν στο δεδομένο χρόνο των τριών ωρών, αφού εμπειρότατοι συνάδελφοι χρειάστηκαν μέχρι και δύο ώρες για να τα γράψουν.
Όταν τα θέματα Φυσικής περιέχουν τη λύση πολύπλοκων συστημάτων και της Χημείας πολλών και πολύπλοκων στοιχειομετρικών υπολογισμών , η εξέταση των εννοιών καταπνίγεται από τον υπέρμετρο μαθηματικό φορμαλισμό των απαντήσεων που καλούνται να δώσουν οι εξεταζόμενοι.
Η βαθμολογία βέβαια είναι συγκριτική και τα θέματα για όλους ίδια θα πει κανείς, ωστόσο με θέματα αυτής της λογικής αποθαρρύνονται οι μαθητές να ακολουθήσουν τη θετική κατεύθυνση και φτάνουν σε σημείο να απεχθάνονται και να φοβούνται τη Φυσική και τη Χημεία, κατ' εξοχήν επιστήμες που (κανονικά) δίνουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται καλύτερα τον κόσμο και τα φαινόμενα γύρω τους.
Είναι άλλο πράγμα να βάζουμε σαφή και κλιμακούμενης δυσκολίας θέματα , για τα οποία να επαρκεί ο δεδομένος χρόνος και άλλο να παίζουμε με τα νεύρα και την ψυχολογία των υποψηφίων βάζοντας υπερβολικά σε έκταση θέματα ή εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας όπως στη Χημεία.
Κώστας Ζουρνάς
Καθηγητής Φυσικής
Εκπαιδευτικός