Στη θέση τους και πάλι οι προτομές των Μακεδονομάχων, με εντολή του δημάρχου Ζέρβα

Οι προτομές ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα απομακρύνθηκαν λόγω εργασιών κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης και κατόπιν παρέμειναν πεταμένες - κυριολεκτικά - στον χώρο των παλιών σφαγείων
Απομακρύνθηκαν λόγω εργασιών κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης και μετά βρέθηκαν στα αζήτητα. Ο λόγος για προτομές ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα, που ήταν τοποθετημένες σε βάθρα στην πλατεία Μακεδονομάχων απέναντι από την Παναγία Αχειροποίητο στο κέντρο της πόλης.

Το 2015 οι μαρμάρινες προτομές, μεταξύ των οποίων του Καπετάνιου Άγρα, του Γεώργιου Βολάνη, του καπετάν Γέρμα κ.α., είχαν απομακρυνθεί από τη θέση τους, αφού η πλατεία είχε μετατραπεί σε εργοτάξιο του μετρό.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, η πλατεία ανακατασκευάστηκε αλλά οι προτομές παρέμειναν στα... αζήτητα και πεταμένες -κυριολεκτικά- στο χώρο των παλιών σφαγείων.

Η προηγούμενη δημοτική Αρχή του Γιάννη Μπουτάρη, είχε επιλέξει την κατασκευή παιδικής χαράς, δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», στη θέση που βρίσκονταν προηγουμένως οι μαρμάρινες προτομές των Μακεδονομάχων.

Τον περασμένο Μάρτιο, η πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης κυρία Έλλη Χρυσίδου, είχε παραδεχτεί πως δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την επανατοποθέτηση των προτομών. Τελικά η διοίκηση Μπουτάρη δεν ασχολήθηκε με το θέμα και άφησε τις προτομές στα αζήτητα, λόγω... Πρεσπών, που ο τέως δήμαρχος ήταν φανατικός θιασώτης.



Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.Κωνσταντίνος Ζέρβας, δρομολόγησε ήδη την επανατοποθέτηση των μαρμάρινων προτομών στο φυσικό τους χώρο, την Πλατεία Μακεδονομάχων. «Θα τοποθετηθούν μόνιμα στην πλατεία που φέρει και το όνομά τους. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως δήμος, απέναντι σε αυτούς που αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς εδώ και να συζητάμε για τα θέματα της Μακεδονίας και της πατρίδας μας» αποκάλυψε ο ίδιος στην συνεδρίαση του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα.

Όπως έγινε γνωστό η τελετή αποκατάστασής, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και τον Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων.
Νεότερη Παλαιότερη