"Στην κόψη του ξυραφιού" η Μαλαματίνα

Η εταιρεία με τη διάσημη ελληνική ρετσίνα σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Μπροστά σε κρίσιμες μέρες βρίσκεται η ελληνική ιστορική εταιρεία με 123 χρόνια ζωής. Η διάσημη ρετσίνα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τα δάνειά της.
Η εταιρεία, που έχει 123 χρόνια ζωής στην Ελλάδα ξεκίνησε συζητήσεις με τις τράπεζες με στόχο την υπογραφή ενός νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης του δανεισμού της, που φτάνει τα 43,8 εκ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή η γνωστή ελληνική εταιρεία με τη ρετσίνα Μαλαματίνα υλοποιεί το σχέδιο που εκπόνησαν οι τράπεζες με στόχο τη μείωση του λειτουργικού της κόστους, το οποίο ολοκληρώνεται τον προσεχή Δεκέμβριο.

Tο σχέδιο αυτό προβλέπει απολύσεις προσωπικού, αλλά και πώληση του αεροσκάφους και του σκάφους θαλάσσης, το οποία είναι ιδιοκτησία της Mαλαματίνα και αποκτήθηκαν την εποχή που η εταιρία κατέγραφε υψηλούς τζίρους και κέρδη.
Tο αεροσκάφος (Falcon 200) φαίνεται να βρίσκεται καθηλωμένο τα τελευταία χρόνια στο «Eλευθέριος Bενιζέλος».

H διοίκηση της Mαλαματίνα πρόσφατα έλαβε νέα χρηματοδότηση 1,5 εκ. ευρώ από τις πιστώτριες τράπεζες με ενέχυρο τις ποσότητες κρασιού που παράγει.

Ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και οι αντιδράσεις
Έντονες είναι τις τελευταίες μέρες οι αντιδράσεις από φίλους του ΠΑΟΚ στο άκουσμα της είδησης της χορηγίας της εταιρίας «Μαλαματίνα» στην ΠΑΕ Αρης.

Στο πέρασμα των χρόνων η συγκεκριμένη ρετσίνα έχει συνυφαστεί με το οπαδικό κίνημα του Δικεφάλου, έχει γίνει αντικείμενο συνθήματος σε βάρος του ΠΑΟΚ από οπαδούς αντιπάλων ομάδων, ενώ καθιερωθεί και το... περίφημο «Τούμπα Λίμπρε» με ρετσίνα και κόλα.

Με μήνυμά της στην επίσημη σελίδα της στο facebook, η «Μαλαματίνα» προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις στέλνοντας μήνυμα... αγάπης προς τον ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά το μήνυμα της «Μαλαματίνα»:
«Αγαπητοί μας φίλοι, η Μαλαματίνα αγαπάει και στηρίζει τον ΠΑΟΚ. Και μαζί με τον ΠΑΟΚ στηρίζει όλον τον ελληνικό αθλητισμό. Φέτος, είμαστε δίπλα στον Εορδαϊκό, στον Απόλλωνα Περιστερίου, στον ΠΑΟ Δουμπιών, στον Άρη και στην Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου. Παλαιότερα έχουμε στηρίξει τον Ηρακλή, στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο, και πολλές άλλες μικρές και μεγάλες ομάδες. Πιστεύουμε και θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι όλα τα αθλήματα χρειάζονται στήριξη. Σας ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και ελπίζουμε να συνεχίσετε να είστε γιατί η Μαλαματίνα ενώνει. Μια ζωή!».

Η ιστορία της ρετσίνας 
Η ιστορία της ρετσίνας έχει ταυτιστεί με την ιστορία μιας εταιρείας που ξεκίνησε να παράγει «τσαούσια» (σταφύλια), στην Τένεδο, το 1860. Τότε, ο Ευστράτιος Μαλαματίνας καλλιέργησε τα γνωστά για την ποιότητά τους σταφύλια και παρήγαγε το λευκό κρασί που έγινε διάσημο στην τοπική κοινωνία. Το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας ιδρύεται στην Αλεξανδρούπολη το 1895 με το όνομα «Η Τένεδος». Το 1922 η οικογένεια χάνει τη γη της στην Τένεδο. Ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας αναγκάζεται να αναζητήσει πλέον σταφύλια τοπικής παραγωγής και τότε παίρνει την απόφαση να παραγάγει το «κρασί της Ελλάδος», δηλαδή κρασί ρετσινάτο. Ο Κωνσταντίνος ταξιδεύει σε όλα τα αμπελοχώραφα της Ελλάδας. Στον Φάρο Αυλίδας, το 1934, ιδρύει την πρώτη οινοποιητική μονάδα και αξιοποιεί την τοπική παραγωγή σταφυλιών ποικιλίας Σαββατιανού. Από εκεί με το καΐκι «Μυρσίνη» μεταφέρει το κρασί του στην Αλεξανδρούπολη σε μεγάλα βαρέλια.

Το 1957 η ρετσίνα εμφιαλώνεται στο μπουκάλι τύπου «φούσκα». Η εταιρεία συνεχίζει για χρόνια να εκσυγχρονίζει τον εξοπλισμό και τις μεθόδους παραγωγής και εμφιάλωσης. Από το 1980 επεκτείνονται τα οινοποιεία στον Φάρο και στη Ριτσώνα Αυλίδας και δημιουργείται αυτοματοποιημένο οινοποιείο στην Ασωπία Βοιωτίας, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εξελιγμένα της Ευρώπης. 
Νεότερη Παλαιότερη