"Επαγγελματίας Ζαμπονοκόπτης"

"Επαγγελματίας Ζαμπονοκόπτης"Η γενιά των 560 ευρώ στα άδυτα ενός….πολυκαταστήματος!

…Εγώ έπρεπε να ζαμπονοκόψω γιατί ο διευθυντής δεν ψήθηκε να μου δώκει το ρεπό το γλυκό.
Μπαίνω στον πάγκο. Είχε έμπνευση ο μάστορας. 
Ύστερα από μπιροποσία , με έβαλε μόνο μου και τυριά και αλλαντικά, βραδινή βάρδια. Ναι, είχε και χιούμορ , εκτός από έμπνευση.
Δεν βλέπω μπροστά μου από το μεθύσι. Ναι βασικά βλέπω. Κάτι ρύζια Uncle Ben’s Greece (ΔΩΣΤΕ ΚΑΝΑ ΦΡΑΓΚΟ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΩ ΠΛΗΖ) να μου λένε να προσέχω μην κοπώ.

Πρώτη πελάτισσα.
«Διακόσια γραμμάρια ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ (δυνατά), τη φθηνή (χαμηλόφωνα)»
Παίρνω τη διπλή μαχαίρα. Τη βλέπω τετραπλή για ευνόητους λόγους και παραδέχομαι πως αυτό ήταν ένα φθηνό αστείο. Τουλάχιστον, όχι τόσο φθηνό όσο η Grana Padano (please give me money to promote your brand) Από τη μια πλευρά κόβω ακριβώς εκεί που είχα υπολογίσει. Από την άλλη κόβω στη μέση τον αντίχειρά μου . Θέλω να ουρλιάξω, αλλά δεν το κάνω. Παίρνω γρήγορα χαρτί, τυλίγω το δάχτυλο , εξυπηρετώ την πελάτισσα και περιμένω να αδειάσει ο πάγκος.
ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΕΧΕΙ ΣΦΙΞΕΙ , ΡΕ, ΕΤΣΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ;
Άλλοι δέκα πελάτες εξυπηρετήθηκαν με το ένα χέρι και το άλλο να βρίσκεται σε κατάσταση λιποθυμίας. Κανείς δεν κατάλαβε τίποτα. Ή απλά κατάλαβαν και χέστηκαν αν τα ζαμπόνια τους έχουν πάνω τους λίγο από το DNA που με τόσο κόπο προσπάθησα να κρύψω:
Τελικός απολογισμός:
-Τέσσερα ράμματα
-Το σημάδι το έχω ακόμα
-Ένα κομμένο ρεπό συναδέλφου που ήρθε να με αντικαταστήσει
-Τρεις ημέρες αναρρωτική
-Δεν ξαναπήγα σε σεμινάριο
Και μου τα λεγαν τα ρύζια και εγώ δεν άκουγα…

Ο Νίκος Μπόβολος μας μεταφέρει στα…παρασκήνια ενός σουπερμάρκετ, εκεί που πίσω από την ταμειακή, ή τον πάγκο με τα τυριά βρίσκονται συμβιβασμένα όνειρα και ανεκπλήρωτοι στόχοι, νέοι άνθρωποι που κόβουν τον περισσευούμενο δυναμισμό τους στον πάγκο του …ζαμπονοκόφτη.
Με χιούμορ, σαρκασμό και ευαισθησία ο συγγραφέας διηγείται όλα ίσως θα ήθελαν να πουν οι εργαζόμενοι της γενιάς των 560 ευρώ και σίγουρα οι συνδικαλιστές εκπρόσωποί τους.


Το βιβλίο παρουσιάζεται το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 19.00 στο Καφέ Ετεροτοπία Eterotopia Ίωνος Δραγούμη & Πτολεμαίων 42 Θεσσαλονίκη

Για το βιβλίο του Νίκου Μπόβολου θα μιλήσουν οι:

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Μπάμπης Μπατμανίδης (Λαϊκοπάνκ Βάρδος - Ζαμπονολάτρης) και η Έλσα Ποιμενίδου (δημοσιογράφος)

Νεότερη Παλαιότερη