Θεσσαλονίκη: "Θάφτηκε" ο αρχαίος Ναός της Αφροδίτης


Θεσσαλονίκη: "Θάφτηκε" ο αρχαίος Ναός της Αφροδίτης
Προσωρινή κατάχωση και εργασίες προστασίας και την ανάδειξης του αρχαίου ναού της Αφροδίτης του 6ου αιώνα π.Χ. στην πλατεία Αντιγονιδών, βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο της Θεσσαλόνικης. Ο μικρός "Παρθενώνας" της Θεσσαλονίκης όπως χαρακτηρίζεται, βρίσκεται ανάμεσα σε δύο οικοδομές στο κέντρο της πόλης, ενώ στο παρελθόν κινδύνεψε να γίνει πάρκινγκ ή οικοδομή.

Σήμερα, μετά από προσπάθειες ετών λόγω γραφειοκρατίας και διαφωνιών, ξεκίνησαν οι εργασίες κατάχωσης του οικοπέδου, προκειμένου να προστατευτούν τα αρχαιολογικά ευρήματα από τα μηχανήματα που αναλάβουν τα έργα της αντιστήριξης. Σάκκοι με χώμα θα καλύψουν τη βάση του ναού προκειμένου να πατούν τα οχήματα χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για το Ναό.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης επιδιώκει την προστασία αλλά και την ανάδειξη του μνημείου με μια σειρά ενεργειών όπως: Καθαρισμός του χώρου από τα αστικά απορρίματα και την βλάστηση, αποτύπωση - τεκμηρίωση των καταλοίπων με ψηφιακά μέσα (laserscanning), λήψη δειγμάτων και διενέργεια αναλύσεων των υλικών δομής, προσωρινή κατάχωση του οικοπέδου για την αντιστήριξη των μετώπων της ανασκαφής (των όμορων οικοδομών και των πρανών), για την προστασία των αρχαιολογικών καταλοίπων από περιβαλλοντικούς φθοροποιούς παράγοντες

Οι ενέργειες αυτές είναι τα πρώτα βήματα για την ανάδειξη του μνημείου, η οποία χαρακτηρίζεται ως θετική καθότι εδώ και αρκετά χρόνια δίνεται μάχη για να μην «βυθιστεί» στη λήθη του χρόνου αυτό το σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη αρχαιολογικό εύρημα.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο μνημείο θα τοποθετηθούν πιστά αντίγραφα των αρχαιοτήτων που έχουν εντοπιστεί, ενώ τα αυθεντικά θα συνεχίσουν να εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Επειδή δεν θα επιτρέπεται η κάθοδος των επισκεπτών στο εσωτερικό του μνημείου, πιθανόν να τοποθετηθεί μια γέφυρα που θα ενώνει τις δυο πλευρές του Ναού από την μια άκρη του πεζοδρομίου έως την άλλη.

Ο Ναός της Αφροδίτης χρονολογείται στα τέλη του 6ου αιώνα πΧ με αρχές του 5ου αιώνα πΧ. Σύμφωνα με την αρχαιολογική έρευνα είναι εξάστυλος. Το συνολικό του ύψος εκτιμάται πως ξεπερνούσε τα 10 μέτρα (το ύψος των κιόνων που βρέθηκαν ήταν περίπου επτά μέτρα), ενώ ο ναός εκτείνεται προς τα δυτικά, κάτω από την άσφαλτο της οδού Καραολή και Δημητρίου μέχρι και το συντριβάνι της πλατείας Αντιγονιδών. Ο Ναός είχε κατασκευαστεί αρχικώς στην Αινεία, την πόλη που ίδρυσε ο Αινείας, εκεί που βρίσκεται σήμερα η Μηχανιώνα, και μεταφέρθηκε στο σημείο των ρωμαϊκών Ιερών (σημερινή Αντιγονιδών) κατά τα μέσα του 1ου αιώνα αιώνα μΧ, επί Ιουλίου Καίσαρα, λειτουργώντας ως χώρος λατρείας των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, του Δία Αιγιόχου και της Θεάς Ρώμης, όπως προκύπτει από τα τέσσερα αγάλματα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Τα αγάλματα, όπως και οι κίονες που βρέθηκαν εκτίθενται σήμερα σε αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης.
Νεότερη Παλαιότερη