Θεσσαλονίκη : "Εμπόλεμη κατάσταση" στο κυβερνών κόμμα

Η "νέα εποχή" που προεκλογικά ευαγγελίζονταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει φτάσει ακόμη στην Θεσσαλονίκη.
Αν και ήδη μετράμε αρκετούς μήνες από την σχετικά άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις Εθνικές εκλογές, στην Θεσσαλονίκη το τοπίο παραμένει θολό, όσον αφορά την τοπική οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος και τις σχέσεις μεταξύ των στελεχών της.

Η πιο κομψή έκφραση που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε, για να περιγράψουμε την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη, είναι εμφύλιος σπαραγμός.

Ο αριθμός των εδρών που προέκυψαν στις περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά τις εκλογές έφεραν στην Ελληνική Βουλή καινούργια πρόσωπα, που μαζί με τα παλιά, διεκδικούν ρόλους στην δομή της Κυβέρνησης και του κόμματος, διαγκωνιζόμενοι για την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση, στην σκακιέρα των δυνάμεων που διαθέτει το κυβερνών κόμμα στην Θεσσαλονίκη.

Βουλευτές, παλαιοί και νέοι προσπαθούν με κάθε μέσο θεμιτό ή αθέμιτο, να επιβάλλουν δικούς τους ανθρώπους σε θέσεις, θέλοντας έτσι να ελέγξουν αυτοί το παιχνίδι, σύμφωνα πάντοτε με τη δική τους άποψη, μία άποψη όμως που μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω στις σκοτεινές μέρες των "Βαρώνων" και των πελατειακών σχέσεων.

Στελέχη παλαιάς κοπής που επί χρόνια συχνάζουν στα τοπικά πολιτικά γραφεία, επίσης επιθυμούν να παίξουν ρόλο στη νέα εποχή, χρησιμοποιώντας όμως μεθόδους παλαιολιθικής πολιτικής πρακτικής, αυτής ακριβώς που οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής.

Από την άλλη στελέχη που αναδείχτηκαν μέσα από το μητρώο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που δημιούργησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, νέοι άνθρωποι πού ξεχώρισαν για τη δουλειά τους σε διάφορους τομείς του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα,   δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε θέσεις ευθύνης, καθώς αντιμετωπίζονται με αδιαφορία ή ακόμη και με εχθρικότητα από το τοπικό κομματικό καθεστώς.

Το αποτέλεσμα όμως αυτής της λυσσαλέας διαμάχης για την επικράτηση στον τοπικό μικρόκοσμο του κυβερνώντος κόμματος, ήδη έχει αρνητικό αντίκτυπο για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς σε μία μικρή κοινωνία σαν αυτήν της Θεσσαλονίκης δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν κρυφές όλες αυτές οι πολεμικές κινήσεις και τακτικές.

Στην αρχή, στα δημοσιογραφικά γραφεία και κατόπιν σε συζητήσεις ανθρώπων της Θεσσαλονίκης που ασχολούνται με τα κοινά, έχει δημιουργηθεί ένα εντελώς αρνητικό κλίμα για τους μηχανισμούς του κόμματος, καθώς δεν συνάδουν με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, για μία νέα διακυβέρνηση με εντελώς μοντέρνο και Ευρωπαϊκό στυλ.

Αποτέλεσμα αυτής της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί, είναι πως μεγάλοι κρατικοί οργανισμοί που εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, παραμένουν τυπικά και ουσιαστικά χωρίς διοίκηση, δυσχεραίνοντας έτσι την εύρυθμη λειτουργία του Κυβερνητικού μηχανισμού και την υλοποίηση των προγραμματικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού.

Ένα από τα πιο "χτυπητά" παραδείγματα της κατάστασης που επικρατεί είναι αυτό που συμβαίνει στην ΕΡΤ3.

Αν και έχουν περάσει ήδη μήνες από την αλλαγή της διακυβέρνησης, το μεγάλο Μακεδονικό κρατικό κανάλι παραμένει ουσιαστικά ακέφαλο, καθώς η διοίκηση ουσιαστικά ασκείται από ανθρώπους διορισμένος από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Έχουμε δηλαδή στο ευαίσθητο αυτό κομμάτι της ενημέρωσης στη Μακεδονία, ένα προπύργιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με την ανοχή ή ακόμη και  την συνεργασία προβεβλημένων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, μέσα στο μεγάλο αυτό οργανισμό ενημέρωσης.
Κάτι που φαντάζει επικίνδυνο καθώς σε περίπτωση απαξίωσης των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ακολουθεί η απορρόφηση τους από τα κεντρικά, όπως μας έχει δείξει μέχρι τώρα η ιστορία.

Το όνομα του Τάσου Σπηλιόπουλου που είχε ακουστεί πριν λίγο καιρό για την διοίκηση της ΕΡΤ3, γρήγορα "κάηκε" όπως λέγεται, μετά τις αντιδράσεις για την ηλικία και την προηγούμενη θητεία του.

Μένει λοιπόν να δούμε αν θα υπάρξει κάποια παρέμβαση από το κυβερνών κόμμα, ώστε να μπει κάποια τάξη σε αυτήν την κάθε άλλο παρά σοβαρη εικόνα, που δεν τιμά κανέναν, πόσο μάλλον μία παράταξη που ευαγγελίζεται την ανανέωση, την αξιοκρατία και την δυναμική πορεία σε μία νέα εποχή.

Νεότερη Παλαιότερη