Πόρτο Καρράς : Στην τελική ευθεία, η εξαγορά από Ιβάν Σαββίδη

SHARE:

Νέες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, είτε πρόκειται για καινούρια projects, είτε ακόμη και για εξαγορά υφιστάμενων μονάδων με στόχο την αναβάθμισή τους σε πολυτελή συγκροτήματα, δρομολογούνται στον τουρισμό, επιβεβαιώνοντας ότι ο κλάδος μετά από μια επταετία ανόδου εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο εγχώριων όσο και ξένων κεφαλαίων.

Κι ενώ την τελευταία τριετία υπολογίζεται ότι στα ελληνικά ξενοδοχεία πραγματοποιήθηκαν ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το ξεκίνημα του 2020 φαίνεται ότι θα σηματοδοτήσει το κλείσιμο και νέων μεγάλων συμφωνιών στον κλάδο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία το μεγάλο deal για την πώληση από τον όμιλο Στέγγου του ιστορικού συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, για το οποίο βρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις με τον όμιλο του Ιβάν Σαββίδη.

Αντίστοιχα, η αμερικανική Hines, η οποία έχει αποδεδειγμένα δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά, προετοιμάζει εδώ και καιρό την επέκτασή της στην Κρήτη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν επίσης ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή η Sani & Ikos, εκτός από το ολοκαίνουριο εγχείρημα για το υπερπολυτελές «Ikos Andalusia», το οποίο πρόκειται να ανοίξει τον Μάιο του 2020 στη Μαρμπέγια, επεξεργάζεται την επόμενη επενδυτική της κίνηση στην ελληνική αγορά, με σημεία ενδιαφέροντος τη Ρόδο και την Κέρκυρα, όπου έχει ήδη παρουσία.

Στα νέα επενδυτικά σχέδια -και δη στo κομμάτι των στρατηγικών επενδύσεων- ο όμιλος Dolphin έχει ήδη ξεκινήσει τις προκαταρκτικές εργασίες και προετοιμάζεται εντός των πρώτων μηνών του 2020 να ξεκινήσει το νέο project της Πελοποννήσου, το Killada Hills, ενώ έχει σε πλήρη εξέλιξη την έτερη επένδυση των 150 εκατ. ευρώ στην Τζια, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021. Αντίθετα, πιο μακρύ δρόμο έχει μπροστά ο όμιλος Μεταξά για το νέο, μεγάλο επενδυτικό σχέδιο στην Κρήτη, που αφορά μεικτή τουριστική επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Οι νέες συμφωνίες έρχονται, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 υπήρξε κινητικότητα στον κλάδο ακόμη και σε επίπεδο μεγάλων εξαγορών, όπως με το deal της Blackstone για τα 5 ξενοδοχεία του ομίλου Louis, αξίας 178,6 εκατ. ευρώ (πλέον των κεφαλαίων για ανακαίνιση), την αγορά του «Τιτάνια» στο κέντρο της Αθήνας από τον όμιλο της London & Regional Properties αντί 50 εκατ. ευρώ κ.ά.

Η περίπτωση του Πόρτο Καρράς
Για το Πόρτο Καρράς των 17.500 και πλέον στρεμμάτων στη Χαλκιδική οι εξελίξεις είναι σε καλό δρόμο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές για τη συνολική -τελικά- πώλησή του από τον όμιλο της Τεχνικής Ολυμπιακής της οικογένειας Στέγγου, σηματοδοτώντας και το τέλος μιας εποχής μετά από δύο δεκαετίες, από το 1999, όταν ο κατασκευαστικός όμιλος αγόρασε το ιστορικό συγκρότημα.

Ενα από τα σενάρια που είχαν πέσει στο τραπέζι ήταν να σπάσουν οι δραστηριότητες εντός του συγκροτήματος ανάλογα με τη χρήση (ξενοδοχεία, κατοικίες, οινοποιείο) και να αξιοποιηθούν χωριστά, ωστόσο τελικά επελέγη το σενάριο της ολικής πώλησης λόγω των συνεργειών και των επιπλέον υπεραξιών που δημιουργούνται σε βάθος χρόνου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι το κλείσιμο της συμφωνίας στις αρχές του 2020 με τον όμιλο Σαββίδη, με τον οποίο, ως γνωστόν, στα μέσα Νοεμβρίου υπεγράφη και το σχετικό μνημόνιο συναντίληψης (MoU) για τη διενέργεια διαπραγματεύσεων.

«Οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνει ως προς το τίμημα», αναφέρουν τώρα στο «business stories» αρμόδιες πηγές, προσθέτοντας ότι για την πλευρά των ιδιοκτητών, της Τεχνικής Ολυμπιακής και του ομίλου Στέγγου, από τα κεφάλαια που έχουν λαμβάνειν από την πώληση θα εξοφληθεί πλήρως το δάνειο των 45 εκατ. ευρώ που ελήφθη νωρίτερα μέσα στη φετινή χρονιά από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό και επενδυτικό οίκο Fortress με σκοπό την αναχρηματοδότηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού ύψους έως 22,5 εκατ. ευρώ, την αποπληρωμή συγκεκριμένων υποχρεώσεων και την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης έως 22,5 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο όμιλος Σαββίδη σκοπεύει να προχωρήσει σε ολική επανατοποθέτηση (repositioning) του συγκροτήματος στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών με γερά πορτοφόλια, κυρίως Δυτικοευρωπαίων αλλά και Ρώσων, δεδομένων και των συνδέσμων που διατηρεί ο επιχειρηματίας με τη ρωσική αγορά.

Οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή αφορούν, κατά τις πληροφορίες, την πλήρη αποχώρηση της οικογένειας Στέγγου από την ιδιοκτησία του συγκροτήματος, το οποίο θα περάσει από ολικό λίφτινγκ, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν αυτό θα γίνει εν λειτουργία ή αν θα χρειαστεί να κλείσει για μία σεζόν. «Το Πόρτο Καρράς είναι πλήρως λειτουργικό και μπορεί να δεχθεί επισκέπτες ως έχει, ωστόσο, με το δεδομένο ότι ο νέος επενδυτής θέλει να το αναμορφώσει πλήρως, είναι πιθανό να επιλέξει να το κλείσει για την πρώτη χρονική περίοδο ώστε να διευκολυνθεί το πρόγραμμα των ανακαινίσεων».

Επισημαίνεται εδώ ότι το επενδυτικό πρόγραμμα για ολικό λίφτινγκ του συγκροτήματος, που περιλαμβάνει τέσσερα ξενοδοχεία, μαρίνα, γκολφ, καζίνο, οινοποιείο, εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον κεφάλαια θα απαιτηθούν για την κατασκευή κατοικιών εντός της έκτασης, αφού στην «προίκα» του Πόρτο Καρράς περιλαμβάνεται και η δυνατότητα για 526 συνολικά παραθεριστικές κατοικίες. Με βάση την αποτίμηση στο τέλος του 2018, η ακίνητη περιουσία του συγκροτήματος εκτιμήθηκε στα 394,5 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 72,5 εκατ. έναντι της αντίστοιχης εκτίμησης στο τέλος του 2017. Ως προς τις επιδόσεις, η φετινή τουριστική περίοδος έκλεισε σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από το 2018, λόγω του σαφώς μεγαλύτερου ανταγωνισμού (Τουρκία, Αίγυπτος , Β. Αφρική κ.λπ.), των καιρικών συνθηκών που αντιμετώπισε ο προορισμός της Χαλκιδικής το φετινό καλοκαίρι κ.ά.

Μέλι κρέμα Γεωργάκα

Μέλι κρέμα Γεωργάκα
Το λατρεύουν τα παιδιά
Όνομα

Αθλητικα Αστεία Αυτοκινητο Γνώμη Γυναικα Διατροφή Διεθνή Έγκλημα Εκλογές 2019 Ελλαδα Εξοδος επιδόματα Επιχειρησεις Εργασιακά Ζώδια θείος Θεσσαλονίκη Καιρός Κινηματογράφος κοινωνια κοροναϊός Κόσμος μαγειρική Μακεδονία Μουσική Οικονομία όλα Θεσσαλονίκη παιδεία Περιβάλλον Περιεργα πολιτική Σχεσεις Τεχνες-Πολιτισμος Τεχνολογία Τουρισμος Υγεία Φύση Φωτογραφια Χαλκιδικη Χρηστικα Aστυνομικα νεα Internet jewels Lifestyle Media Quiz slideshow video
false
ltr
item
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!: Πόρτο Καρράς : Στην τελική ευθεία, η εξαγορά από Ιβάν Σαββίδη
Πόρτο Καρράς : Στην τελική ευθεία, η εξαγορά από Ιβάν Σαββίδη
https://1.bp.blogspot.com/-5x3OyWgqd9o/XgRJbfuqb_I/AAAAAAACYoQ/69Tz5vg9k5k9eRDtJERdBmAK_iSxCPEcACLcBGAsYHQ/s400/%25CE%25A0%25CF%258C%25CF%2581%25CF%2584%25CE%25BF%2B%25CE%259A%25CE%25B1%25CF%2581%25CF%2581%25CE%25AC%25CF%2582.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-5x3OyWgqd9o/XgRJbfuqb_I/AAAAAAACYoQ/69Tz5vg9k5k9eRDtJERdBmAK_iSxCPEcACLcBGAsYHQ/s72-c/%25CE%25A0%25CF%258C%25CF%2581%25CF%2584%25CE%25BF%2B%25CE%259A%25CE%25B1%25CF%2581%25CF%2581%25CE%25AC%25CF%2582.jpg
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
https://www.olathessaloniki.com/2019/12/blog-post_393.html
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/2019/12/blog-post_393.html
true
65558835043622369
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy