Θεσσαλονίκη: Στο Α/Τ Βέλος θα περιμένει φέτος τα παιδιά ο Άγιος Βασίλης

Μία ωραία και πρωτότυπη πρωτοβουλία ανέλαβε φέτος το Πολεμικό Ναυτικό, απευθυνόμενο τα παιδιά της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα.

Την Κυριακή 29/12 και την Τρίτη 31/12, από τις 10:00 έως και τις 16:00, στο πλοίο θα βρίσκεται ο Αγ. Βασίλης, ο οποίος θα φωτογραφίζεται μαζί με τα παιδιά  και θα τους δίνει γλυκίσματα.

Το Βέλος, αντιιτορπιλικό τύπου ‘FLETCHER’, είναι  πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.
Το 1973 κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ, αποστάτησε και ζήτησε άσυλο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Φιουμιτσίνο, ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου Κινήματος του Ναυτικού, ενάντια στην Χούντα των συνταγματαρχών, που είχε καταλύσει την δημοκρατία στην Ελλάδα.

Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Νικόλαος Παππάς (1929 - 2013) ο οποίος μαζί με έξι αξιωματικούς και εικοσιπέντε υπαξιωματικούς, ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολιτικοί εξόριστοι. Η κίνηση αυτή επέφερε πλήγμα στην στρατιωτική Χούντα.
Όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στην Κύπρο το αντιτορπιλικό Βέλος έσπευσε να βοηθήσει στην άμυνα του νησιού. 
Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα και βρίσκεται προσωρινά ελλιμενισμένο στην Θεσσαλονίκη στη νΝέα Παραλία στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής.
Νεότερη Παλαιότερη