«Ηφαιστίωνα» ονόμασαν την επερχόμενη κακοκαιρία- Που θα χτυπήσει

Μετά την Ζηνοβία καταφθάνει στη χώρα μας ο Ηφαιστίων 
Αναμένονται χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια από την Κυριακή.

Ιδιαιτέρως χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να υπάρξουν στα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας και καθώς αυτό θα κινηθεί προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο, θα συνδυαστεί με υψηλές πιέσεις βορειότερα και δυτικότερα κι έτσι λίμνη πολικού ψύχους θα κινηθεί από τα βόρεια Βαλκάνια προς τη χώρα μας.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του καιρού από την Κυριακή και από τα βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, τις ισχυρές καταιγίδες στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, τους πολύ θυελλώδεις βοριάδες που ίσως ξεπεράσουν και τα 10 μποφόρ στο Αιγαίο, τον παγετό και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από τη νέα ισχυρή κακοκαιρία θα είναι από την οροσειρά της Πίνδου και ανατολικότερα και από το ύψος των Σποράδων και νοτιότερα.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα βρεθούν Αττική, Βοιωτία και η Εύβοια με τα χιόνια να φτάνουν πιθανόν μέχρι και το λεκανοπέδιο της Αθήνας ενώ μεγάλα προβλήματα πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, σε τμήματα του οδικού δικτύου στην Εύβοια αλλά και στα Βίλια, περιοχές που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας. 

Η δυσκολότερη ημέρα φαίνεται πως θα είναι η Δευτέρα (Θεοφάνεια) όπου η κακοκαιρία θα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Μέσα στην Τρίτη τα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν από τα βόρεια προς τα νότια και την Τετάρτη πλέον θα μιλάμε για έναν γενικά βελτιωμένο καιρό με το τσουχτερό κρύο να κυριαρχεί όπως επίσης και τον παγετό.

Σχετικά με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρχει γενικό απαγορευτικό στο Αιγαίο το διήμερο Δευτέρα – Τρίτη ενώ απαγορευτικό ίσως υπάρξει και για κάποιες ακτοπλοϊκές γραμμές στο Ιόνιο.


Ποιος ήταν ο Ηφαιστίων
Ο Ηφαιστίων (Αρχαία Πέλλα, 356 π.Χ – Βαβυλώνα, 324 π.Χ.), γιος του Αμύντορα, ήταν αρχαίος Έλληνας στρατηγός και ευγενής της Μακεδονίας. Ήταν ο στενότερος από όλους τους φίλους Μεγάλου Αλεξάνδρου, μεγαλωμένοι μαζί από παιδιά. Διακρίθηκε κατά την στρατιωτική υπηρεσία του, καθώς ήταν μέλος των σωματοφυλάκων του Αλεξάνδρου, διοικητής του ιππικού των Εταίρων, καθώς και υπεύθυνος για πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως διπλωματικές αποστολές, γεφύρωση ποταμών, και την εγκαθίδρυση νέων οικισμών. 
Βρισκόταν σε επικοινωνία με τους Αριστοτέλη και Ξενοκράτη πίσω στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε υποστηρικτής της προσπάθειας του Αλεξάνδρου στο να αναμείξει τους Ελληνικούς με τους Περσικούς τρόπους. 
Η φιλία του με τον Μέγα Αλέξανδρο ήταν τόσο ονομαστή που πολλοί την έχουν συγκρίνει με αυτήν του Αχιλλέα και του Πατρόκλου.
Νεότερη Παλαιότερη