Ποιοι είναι οι πλουσιότεροι Έλληνες

Οι Σπύρος Λάτσης, Φίλιππος Νιάρχος, Αριστοτέλης Μυστακίδης και Βαρδής Βαρδινογιάννης είναι και στη χρονιά που φεύγει οι τέσσερις Έλληνες που έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους για το 2019.

Σύμφωνα με την λίστα Forbes, ο πλουσιότερος Έλληνας για το 2019 κι ένας από τους πλουσιότερους του πλανήτη, είναι ο τραπεζίτης, εφοπλιστής και μεγιστάνας της πετρελαιαγοράς Σπύρος Λάτσης. 

Ο 73χρονος κροίσος με προσωπική περιουσία 3 δισ. δολάρια, κατέκτησε την 848η θέση της παγκόσμιας λίστας των πλουσίων. Μετά το θάνατο του πατέρα του Γιάννη Λάτση το 2003, ο Σπ. Λάτσης διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειάς τους, με επενδύσεις στην ναυτιλία, μέσα από την επιχείρηση Latsco, τα ακίνητα, μέσω της Lamda Development, τα πετρέλαια, με την Hellenic Petroleum και τον τραπεζικό τομέα, καθώς η οικογένεια κατέχει μετοχές στην EFG International, έναν ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο με έδρα τη Ζυρίχη.

Τη δεύτερη θέση μεταξύ των Ελλήνων και 912η της παγκόσμιας αγοράς, κατέκτησε ο Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία 2,8 δισ. δολάρια. Ο μεγαλύτερος γιος του Σταύρου Νιάρχου, που κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του, βρίσκεται στη θέση 912 της λίστας του Forbes.  Τη συλλογή του απέκτησε το 1957 ο ηθοποιός Edward G. Robinson, έναντι 3 εκατ. δολαρίων.  Όπως αναφέρει το Forbes, o Έλληνας κροίσος,  κατέχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Van Gogh, στην οποία περιλαμβάνεται και η περίφημη αυτοπροσωπογραφία του μεγάλου ζωγράφου με κομμένο το αυτί.

Ο Μυστακίδης, 58 χρονών, Νο 1428 στον κόσμο με περιουσία 1.8 δις δολάρια, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, γεννήθηκε στη Ρώμη το 1962 όπου ο βιολόγος πατέρας του εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη. Σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economics). Εργάστηκε για 6 χρόνια για την Αμερικανική εταιρεία «Cargill». Το 1993 μεταπήδησε στην Marc Rich & Co, λίγο πριν την εξαγορά της και τη μετονομασία της σε Glencore όπου αναρριχήθηκε στο Νο 2 της εταιρίας. Δισεκατομμυριούχος έγινε όταν η Glencore μπήκε στο χρηματιστήριο.

Τέλος, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είναι στη θέση 1.349 της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους στον κόσμο, με περιουσία 1,7 δισ. δολάρια. Είναι συνιδρυτής της Motor Oil, ενώ η οικογένεια έχει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις στη ναυτιλία και τον τραπεζικό τομέα.

Ο Ιβάν Σαββίδης περιλαμβάνεται στο Νο 70 της λίστας με τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους και Νο 1613 στον κόσμο με περιουσία που ανέρχεται σε 1.6 δις δολάρια..

Στο Νο 1 (και Νο 36 στον κόσμο) βρίσκεται ο Λεονίντ Μίκελσον, 64 χρονών, με περιουσία 27 δις δολάρια που προήλθε από την δραστηριότητά του στην ενέργεια και στα χημικά.
Νεότερη Παλαιότερη