Γιάννα Ευθυμίου : Η αστυνομικός που σώζει ζωές

Η αστυνομικός Γιάννα Ευθυμίου γυρνάει κυριολεκτικά ολόκληρη την Ελλάδα για να μάθει σε παιδιά και ενήλικες πώς να σώσουν μια ζωή.

Το 2012 η Γιάννα Ευθυμίου, αστυνομικός στο επάγγελμα μετακομίζει στον γενέθλιο τόπο της, τη Βαρβάρα Χαλκιδικής μαζί με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο Κοτάκη και τον γιο τους.

Σύντομα διαπιστώνει ότι ο μικρός ορεινός οικισμός της Χαλκιδικής είχε σημαντικά ζητήματα όσον αφορά την παροχή των πρώτων βοηθειών και της πρωτοβάθμιας φροντίδας στους κατοίκους της Βαρβάρας.

Όταν έφτασε ο εκ των ιδρυτών της οργάνωσης Kids Save Lives Αναστάσης Στεφανάκης για να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις στους κατοίκους γύρω από τη διάσωση ανθρώπων με την παροχή πρώτων βοηθειών η Γιάννα Ευθυμίου πήρε μία σημαντική απόφαση.

«Αυτό που έκανε ο Αναστάσης με ενέπνευσε, αποφάσισα μαζί με τους άλλους συντοπίτες μου να πάρω το θέμα των πρώτων βοηθειών στα χέρια μου», αναφέρει στην Voria.gr η κ. Ευθυμίου.

Σήμερα αποτελεί μια εκ των πιο αγαπητών εκπαιδευτριών πρώτων βοηθειών του Kids Save Lives, γυρνώντας κυριολεκτικά ολόκληρη την Ελλάδα για να μάθει σε παιδιά και ενήλικες πώς να σώσουν μια ζωή που υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν χαμένη.


Από τον Έβρο ως την Κρήτη
Η αστυνομικός προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να βρεθεί κοντά σε παιδιά ώστε να τους μεταλαμπαδεύσει ίσως τις χρησιμότερες γνώσεις που θα μπορούσαν να πάρουν.

«Αυτό που κάνω με γεμίζει πάρα πολύ, όταν βρίσκω χρόνο, στα ρεπό μου, στα νυχτερινά, μου όταν έχω υπηρεσία απόγευμα ασχολούμαι πρωί και αντίστροφα», λέει στην Voria.gr η κ. Ευθυμίου, που έχει τη στήριξη των συναδέλφων της στο ΑΤ Βόλβης στην Ασπροβάλτα όπου υπηρετεί όπως και του ίδιου του γιου της που στα 17 του χρόνια γνωρίζει από πρώτο χέρι τις πρώτες βοήθειες.

«Η δουλειά μου είναι δύσκολη και το να βρίσκομαι κοντά στα παιδιά μου δίνει δύναμη, είναι συγκλονιστικό πώς το αποδέχονται και το εκτιμούν όλο αυτό», τονίζει η ίδια.

Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που κλήθηκε στην υπηρεσία της να συνδράμει με τις γνώσεις της, αφού εκτός από την ΚΑΡΠΑ γνωρίζει να χειρίζεται και απινιδωτή, που πολλές φορές αποδεικνύεται καθοριστικός στην επαναφορά ενός ανθρώπου που έχασε τις αισθήσεις του από ανακοπή καρδιάς.

Μάλιστα ούτε το μεταναστευτικό για τις ανάγκες του οποίου είχε αποσπαστεί στη Λέσβο δεν την πτόησε. «Βρήκα την ευκαιρία να μεταδώσω τις γνώσεις μου για τις πρώτες βοήθειες σε μαθητές σχολείων του νησιού», εξηγεί η αστυνομικός.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται σε κάποιο μέρος της Ελλάδας μακριά από το σπίτι της ώστε να κάνει σεμινάριο σε παιδιά. «Αξιοποιώ πολλές φορές τις άδειές μου ώστε να δώσω το παρών σε εκπαιδευτικά σεμινάρια σε ολόκληρη την Ελλάδα. Προτιμώ να πάρω άδεια για να εκπαιδεύσω παιδιά, παρά για να πίνω καφέδες», λέει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα αναφέρει ότι όλοι οι εθελοντές στην ομάδα όπου ανήκει σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο αφού στον ελεύθερό τους χρόνο θα μπορούσαν να πιουν έναν καφέ ή να κάνουν μια βόλτα, αλλά προτιμούν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους γύρω από τις πρώτες βοήθειες.

«Η γνώση σώζει ζωές, μακάρι όλοι οι άνθρωποι να νοιαστούν για αυτό, γιατί τα εκπαιδευμένα χέρια και οι απινιδωτές μπορούν να σώσουν ζωές. Γιατί στις πόλεις οι πρώτες βοήθειες είναι κάτι που μπορεί να παρασχεθεί άμεσα, όμως σε απομακρυσμένα χωριά αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο», υπογραμμίζει η δραστήρια αστυνομικός.
Νεότερη Παλαιότερη