O Απόστολος Πάνας, στην 28η AGROTICA

Απ.Πάνας : «Οι αγρότες πρωταγωνιστές στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας».
Στην ημερίδα με θέμα «Καινοτομία και ψηφιακή γεωργία στην αγροτική παραγωγή», που διοργανώθηκε από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων Εξοπλισμού κ Εφοδίων «28ης AGROTICA 2020», ομιλητής ήταν ο Βουλευτής Χαλκιδικής Πάνας Απόστολος, Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΙΝ.ΑΛ. Στην ημερίδα απεύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαυρουδής Βορίδης, ενώ συνομιλητές σε θέματα, που άπτονται της αγροτικής πολιτικής ήταν Κωνσταντίνος Σκρέκας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Ευάγγελος Αποστόλου, πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Βουλευτής Χαλκιδικής αρχικά, ανέφερε πως το σχέδιο στήριξης του αγροτικού κόσμου της χώρας, στον πρωτογενή τομέα είναι ο μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας και αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τον ίδιο όσο και για το Κίνημα Αλλαγής, ενώ τόνισε, πως οι πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο κλάδο, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική καθημερινότητα για τον Έλληνα παραγωγό.

Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΚΙΝ.ΑΛ. Απόστολο Πάνα, ο Έλληνας αγρότης μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή του οικονομικού κλίματος της Ελλάδας. Η «ευφυής γεωργία», μια έννοια η οποία ενσωματώνει την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και τη χρήση των ψηφιακών μέσων αγροτικής παραγωγής, αποτελεί το κλειδί με το οποίο ο αγρότης θα κάνει την παραγωγή του πιο εύκολη, πιο πρακτική, πιο ποιοτική, πιο οικονομική και πιο φιλική στο περιβάλλον. Μάλιστα η τεχνολογία στον πρωτογενή τομέα, όπως υπογραμμίζει ο Βουλευτής, πρέπει να γίνει σύμμαχος του αγρότη και να παίξει ρόλο καταλύτη στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της οικονομίας.

Αναφερόμενος στο ρόλο της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής ο Βουλευτής Χαλκιδικής υπογράμμισε, πως για άλλες χώρες η καινοτομία και η ψηφιακή γεωργία είναι έννοιες δεδομένες. Για την Ελλάδα όμως, είναι ακόμα έννοιες ζητούμενες, οπότε επιτακτική γίνεται η ανάγκη επένδυσης στον αγροτικό τομέα, ώστε να μη μείνει η χώρα μας πίσω σε καλλιεργητικές πρακτικές του παρελθόντος και να κατορθώσει να δώσει ένα καλύτερο ποιοτικά προϊόν, ελαχιστοποιώντας παράλληλα το κόστος.

«Για την επίτευξη του σκοπού αυτού», ο κ.Πάνας συμπλήρωσε, «χρειάζεται κατάρτιση, μέσω της ένταξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα υπάρχοντα τμήματα πανεπιστημιακής και τεχνικής εκπαίδευσης, ή ακόμα και της σύστασης νέων τμημάτων.
Η ‘’ευφυής’’ ή ψηφιακή γεωργία δεν είναι εδώ όμως, για να διδάξει τους τρόπους της μόνο στους νέους που, ούτως ή άλλως, είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Χρειάζεται να προβλεφθεί πλαίσιο δια βίου εκπαίδευσης και για όσους δεν έχουν τόσο καλή σχέση με αυτήν.
Άλλωστε, ο σκοπός της εισαγωγής των μεθόδων της ψηφιακής γεωργίας, είναι να γίνουν εύχρηστοι και ευρέως γνωστοί. Όχι να αποτελούν προνόμιο λίγων».

Συμπληρωματικά, στην ομιλία του ο Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΚΙΝ.ΑΛ. Απόστολος Πάνας ανέφερε ακόμη, ότι ο Έλληνας αγρότης μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο κατέγραψε τους προβληματισμούς του, αναφορικά με τα λειτουργικά και πάγια έξοδα του σημερινού αγρότη, τα οποία είναι δυσανάλογα σε σχέση με τα έσοδα του. Αυτό αντανακλάται ξεκάθαρα στην αδυναμία των αγροτών, να ανταπεξέλθουν στις όποιες υποχρεώσεις τους, ενώ τόνισε, πως η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει φορολογικά μέτρα ελάφρυνσης και να στρέψει το ενδιαφέρον της στην αγροτική παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα της χώρας.

Τέλος ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ.Πάνας έκλεισε την ομιλία του με ένα μήνυμα αλλαγής και ενότητας:
«Χρειάζεται απεγκλωβισμός από τις λογικές του παρελθόντος.
Προετοιμασία για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα σέβεται και θα αξιοποιεί δημιουργικά τις περιβαλλοντικές πηγές.
Με μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Με έμφαση στις ‘’έξυπνες’’ καλλιεργητικές πρακτικές.
Με όραμα για μια χώρα περισσότερο αυτάρκη.
Περισσότερο ικανή να αναδείξει τα μοναδικά προϊόντα της.
Με τους αγρότες πρωταγωνιστές στο παραγωγικό δυναμικό της κοινωνίας.
Μαζί, θα προχωρήσουμε!».


Νεότερη Παλαιότερη