«Η πρόκληση του κορονοϊού και η ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού».

Απάντηση Υπουργού Τουρισμού στον Βουλευτή Χαλκιδικής Απ. Πάνα, για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον τουριστικό κλάδο.

Απάντηση του Υπουργού Τουρισμού στην υπ’ αριθ. πρωτ. 4708/05-03-2020 Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, με άλλους Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, με θέμα: «Η πρόκληση του κορονοϊού και η ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού».
Με την εν λόγω Ερώτηση, ο κος Πάνας ζήτησε από την Κυβέρνηση να διευκρινίσει εάν έχει εκτιμήσει τη μέχρι στιγμής ζημιά που έχει υποστεί ο τουριστικός κλάδος, εάν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης από την εξάπλωση της πανδημίας στις τουριστικές επιχειρήσεις και εάν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού στην τουριστική οικονομία.
Ο Υπουργός Τουρισμού, κος Θεοχάρης, με την απάντησή του, διευκρινίζει, μεταξύ άλλων για την ελάφρυνση επιχειρήσεων και εργαζομένων έχει δρομολογηθεί μια σειρά από ενέργειες στήριξης όπως η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, με την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, μέσω της αναστολής ΦΠΑ. Επίσης, υπάρχει, όπως αναφέρεται στην Απάντηση του Υπουργού, συγκεκριμένο σχέδιο ανάδειξης της χώρας ως ασφαλή τουριστικό προορισμό και συνεχούς ενημέρωσης των επιχειρήσεων για τα νέα μέτρα προφύλαξης από τη διάδοση της πανδημίας. Προς το παρόν, δεν διατυπώνεται κανένα σχέδιο προστασίας των χιλιάδων εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού, που, λόγω του λουκέτου στις τουριστικές επιχειρήσεις, βρίσκονται σε εργασιακό αδιέξοδο.
Ο κ. Πάνας σχολίασε σχετικά: 
«Η σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών είναι αδιαμφισβήτητη. Ήδη είναι φανερό ότι τα μέτρα αποτροπής της μετάδοσης του κορονοϊού έχουν επιφέρει ακύρωση των κρατήσεων, κλείνοντας επ’ αόριστον τις τουριστικές επιχειρήσεις και δυστυχώς, φαίνεται ότι το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι δραματικό για τον ελληνικό τουρισμό. Μέσα σ’ όλα αυτά χιλιάδες εργαζόμενοι εποχικής απασχόλησης βρίσκονται στον αέρα. Τα αρμόδια Υπουργεία πρέπει να στηρίξουν με κάθε τρόπο αυτή την πολυπληθή κατηγορία εργαζομένων, για την οποία το κατέθεσα σειρά προτάσεων.»

Αναλυτικά η Απάντηση του Υπουργού Τουρισμού έχει ως εξής:

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Θέμα: «Η πρόκληση του κορονοϊού και η ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού».

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι δεκαέξι (16) Βουλευτές της Κ.Ο. του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι βάση της ανάλυσης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) σχετικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, που δημοσιεύτηκε στις 11.03.2020, υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια: 


  • Πρώτον, το «ήπιο» σενάριο, όπου η επιδημία περιορίζεται και ελέγχεται εντός του Μαρτίου, οδηγώντας σε μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού Α.Ε.Π. κατά 0,1%-0,3% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη και έχει ήπιες επιπτώσεις στον τουρισμό και τις μεταφορές. 
  • Δεύτερον, το «μετριοπαθές» σενάριο, όπου η επιδημία περιορίζεται και ελέγχεται εντός του δεύτερου τριμήνου του 2020. Στην περίπτωση αυτή, προβλέπεται μία μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού Α.Ε.Π. κατά 0,4%-0,6% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη, προκαλώντας μέτριες επιπτώσεις στο τουρισμό, επηρεάζοντας την τουριστική κίνηση κατά την περίοδο του Πάσχα, του Μάιου και του πρώτου καλοκαιρινού μήνα. 
  • Τρίτον, το «δυσμενές» σενάριο, όπου η επιδημία επεκτείνεται και στο τρίτο τρίμηνο του 2020, οδηγώντας σε μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού Α.Ε.Π. κατά 0,7%-0,9% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη, επιφέροντας σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό, καθ΄όλη τη θερινή περίοδο και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. 


 Ειδικότερα όσον αφορά το σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού στον τομέα της οικονομίας, αυτό καταρτίζεται σε κυβερνητικό επίπεδο. 
Πιο συγκεκριμένα, έχει ήδη πραγματοποιηθεί ευρεία διυπουργική σύσκεψη, στο Υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού. Στη σύσκεψη αυτή, υπήρξε ενημέρωση για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, επαναξιολογήθηκε η τωρινή κατάσταση και παρουσιάστηκαν σχετικές προτάσεις από τα αρμόδια Υπουργεία. Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν, θα υλοποιούνται σταδιακά -αναλόγως των εξελίξεων- και τα όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα (κατά περίπτωση). 

Οι ενέργειες αυτές θα καλύπτουν τρία επίπεδα: το σύνολο της οικονομίας, το τοπικό-κλαδικό επίπεδο και τις περιπτώσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων. Επιπρόσθετα, αναμένεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να υπάρξουν συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις. 

 Ένα πρώτο μέτρο που έχει τεθεί σε προτεραιότητα είναι η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, με την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις - συμπεριλαμβανομένων και των τουριστικών επιχειρήσεων που πλήττονται – μέσω της αναστολής ΦΠΑ, για 4 μήνες, σε περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης για περισσότερο από 10 ημέρες, με κρατική εντολή, καθώς και της πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για τα ίδια χρονικά διαστήματα, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή.

 Κατ΄ επέκταση σκοπός είναι και η διαφύλαξη της απασχόλησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσμενείς συνέπειες στην πραγματική οικονομία καθώς και στα δημόσια οικονομικά. Στον τομέα αυτό, λαμβάνονται ανάλογα μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και τις ρυθμίσεις αυτών. Τέλος, στις περιοχές όπου υπάρχει σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, προκρίνεται η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία. 

 Σε επίπεδο Υπουργείου Τουρισμού, με την υπ’ αριθμ. 17224/23.09.2019 (ΑΔΑ: 9Σ46465ΧΘΟ-ΤΝ8) απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, έχει ήδη συσταθεί και συγκροτηθεί Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων με έργο την άμεση αντιμετώπιση των κρίσεων που ανακύπτουν στον τομέα του τουρισμού και τη μείωση του μεγέθους της πιθανής ζημιάς στην εικόνα και τη φήμη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, καθώς και τη μετατροπή των κρίσεων σε ευκαιρίες για την ανάδειξη των θετικών ενεργειών που πραγματοποιεί για την αντιμετώπισή τους.

 Ειδικότερα και όσον αφορά την διαχείριση του κορονοϊού, το Υπουργείο βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί τις εξελίξεις, καταγράφει τα προβλήματα, ενημερώνει τους φορείς και επεξεργάζεται μέτρα και προτάσεις για τη στήριξη της ελληνικής αγοράς σε συντονισμό με τον Ε.Ο.Τ., τις αρμόδιες υπηρεσίες και την κεντρική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε στη σύσταση Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων για τον κορονοϊό η οποία πρώτον, ασχολείται με την έγκυρη ενημέρωση της τουριστικής αγοράς για τις εξελίξεις, δεύτερον, εκπονεί σχέδιο εσωτερικής οργάνωσης του Υπουργείου για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του, τρίτον, επεξεργάζεται δέσμη μέτρων για την τόνωση της αγοράς σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο (λαμβάνοντας υπόψη και προτάσεις φορέων όπως για παράδειγμα του ΣΕΤΕ), τέταρτον, σχεδιάζει πρόγραμμα προβολής και ανάδειξης της χώρας ως ασφαλούς προορισμού όταν οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες, πέμπτον, εργάζεται για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους στις διεθνείς αγορές και έκτον, υλοποιεί πρωτοβουλίες για την συντονισμένη αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο. 

 Επιπρόσθετα, ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού, όπου υπήρξε αμοιβαία αναγνώριση για την ανάγκη κλίματος συνεργασίας, προκειμένου να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού, ακόμη και σε δύσκολες παγκόσμιες συγκυρίες. Υπό το πρίσμα αυτό, κρίθηκε καίριας σημασίας να δοθεί το μήνυμα ότι η χώρα δεν «κλείνει» τουριστικά και θα πρέπει να αναζητηθούν οι κρυμμένες δυνατότητες του ελληνικού τουρισμού. 

 Σε επίπεδο μέτρων πρόληψης, το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεννόηση και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς υγείας αλλά και του κλάδου, προκειμένου να υπάρχει ο κατάλληλος συντονισμός αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού στον τουριστικό τομέα. Ειδικότερα, έχει ήδη πραγματοποιηθεί σύσκεψη, με τη συμμετοχή και του αρμόδιου φορέα, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με σκοπό την ορθή επικοινωνία των σωστών ενεργειών σε περίπτωση που εμφανιστεί ύποπτο κρούσμα σε μία τουριστική επιχείρηση. 

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου είναι αναρτημένη ανακοίνωση με οδηγίες του ΕΟΔΥ προς όσους ταξιδεύουν (http://www.mintour.gov.gr/PressRoom/News/novelcoronavirus-covid-19-advice-for-travellers) ενώ έχει ήδη δημιουργηθεί Ανοικτή Γραμμή επικοινωνίας τουριστικών φορέων, επιχειρήσεων, και εκπροσώπων της αγοράς με το Υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπίζονται θέματα που προκύπτουν. Επιπλέον το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), φορέας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Τουρισμού, απέστειλε, κατόπιν αιτήματος στον ΕΟΔΥ, επικαιροποιημένο κατάλογο οδηγιών προφύλαξης από τον κορονοϊό σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική προστασία τόσο του προσωπικού όσο και των ταξιδιωτών. 

 Σημειώνεται ότι, για την περαιτέρω διευκόλυνση πολιτών και επιχειρηματιών στα πλαίσια αντιμετώπισης του COVID 19, λειτουργεί Ανοιχτή Γραμμή Επικοινωνίας στο Υπουργείο Τουρισμού . Επίσης, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.mintour.gov.gr μπορούν όλοι οι πολίτες, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι να ενημερώνονται μέσω τις υποενότητας που αφορά στον κορονοϊό για τις αλλαγές που προκύπτουν. Τέλος, δεδομένου ότι υπάρχουν καθημερινές εξελίξεις, η κυβέρνηση ανάλογα με τη δυναμική των εξελίξεων αυτών προσαρμόζει τα μέτρα με στόχο την ανακούφιση των επιχειρηματιών και την προστασία των εργαζομένων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) ΘΕΟΧΑΡΗΣ »



Νεότερη Παλαιότερη