Δημοσκόπηση, εν μέσω πανδημίας κορωναϊού


Στήριξη των μέτρων από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών
Το 76% θετικό για τα μέτρα της κυβέρνησης 
-Μεγάλη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινείται η θετική αξιολόγηση των χειρισμών της κυβέρνησης από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Κάπα  Research.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, οι θετικές κρίσεις για τη στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά και φτάνουν το 76%, σημειώνοντας, πάντως, μικρή κάμψη από την τελευταία μέτρηση στα τέλη Μαρτίου. Αναφορικά με τα μέτρα οικονομικής στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, 48% τα θεωρούν επαρκή ή μάλλον επαρκή και 40% ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή.

Θετικές κρίσεις για τη στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού
Η αναγκαιότητα των μέτρων
Αισιόδοξοι οι Έλληνες για τη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό
Οι θετικές εξελίξεις αναφορικά με την αντιμετώπιση της επιδημίας στη χώρα, ενισχύουν την αισιοδοξία των πολιτών καθώς το 44% αυτών δηλώνει αισιόδοξο. Στην ίδια κατεύθυνση, η ανησυχία μόλυνσης από τον κορωνοϊό, παρότι παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα (68% ανησυχούν πολύ ή αρκετά), σημειώνει σημαντική πτώση 18 μονάδων από το υψηλό 86% στα τέλη Μαρτίου. Σημειώνεται ότι ένα 5% θεωρεί ότι έχει προσβληθεί ήδη από τον κορωνοϊό – χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί με ιατρική εξέταση.

4 στους 10 γονείς αρνητικοί για άνοιγμα των σχολείων
Τέσσερις στους δέκα  γονείς εμφανίζονται αρνητικοί ή αβέβαιοι για το αν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εάν η πολιτεία ανοίξει τα σχολεία μέσα στον Μάιο. Περισσότεροι, πάντως, από τους μισούς και συγκεκριμένα το 55% των ερωτηθέντων εμφανίζονται έτοιμοι να επιστρέψουν στην κανονικότητα της καθημερινότητας τους. Από αυτούς το 26% αισθάνεται ήδη ασφάλεια να επιστρέψει κανονικά στη ζωή του ενώ οι άλλοι μισοί (29%) περιμένουν το σήμα της πολιτείας. Ενα 7% δηλώνει πως ίσως δεν επιστρέψει ποτέ ξανά στην προ-κορωνοϊού καθημερινότητά του.

Στις 18 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Η μεγάλη αποδοχή των χειρισμών της κυβέρνησης διευρύνει και τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία φτάνει, πλέον, τις 18 μονάδες. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση “αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές, ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε” το 41,2% απαντά τη Νέα Δημοκρατία, το 23% τον ΣΥΡΙΖΑ, το 5% το ΚΙΝΑΛ, το 4,3% το ΚΚΕ, το 3,2% την Ελληνική Λύση και το 2,8% το ΜέΡΑ25.


Μεγάλη η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου
Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται ο πιο δημοφιλής με 60% θετική ή μάλλον θετική άποψη ενώ ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 34% . Τρίτη η Φώφη Γεννήματα με 24% και τέταρτος ο Γιάνης Βαρουφάκης με 18%.


Πολύ υψηλή η δημοτικότητα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη
Αυξήθηκε η πίστη στους θεσμούς
Σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης και το γεγονός ότι ενισχύθηκε η πίστη σε αρχές, αξίες και θεσμούς καθώς  6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι πιστεύουν περισσότερο πια στην αξία της υγείας, 5 στους 10 στην αξία της αλληλεγγύης, 1 στους 3 στην αξία της επιστήμης και τη σημασία του κοινωνικού κράτους. Ποσοστό δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο την ελληνική κοινωνία (27%) απ’ ό,τι πριν και ακόμη ένα 27% αναφέρει ότι αυξήθηκε η εμπιστοσύνη του προς τους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας.








Νεότερη Παλαιότερη